Přehled tisku

Ředitel dopravní policie Zdeněk Bambas
0:00
/
0:00

Dopravní policie nepracuje dobře a chystané odvolání jejího šéfa je oprávněné, píší některé deníky. Právo se podivuje nad tím, že ředitel dopravní policie Zdeněk Bambas říká, že neví, proč má ze své funkce odejít. "Kdyby žádný jiný důvod skutečně nebyl, tenhle stačí. Dopravní policie nepracuje dobře - a její šéf se tváří, že je všechno v pořádku," píše deník.

Dopravní policie nepracuje dobře a chystané odvolání jejího šéfa je oprávněné, píší některé deníky. Právo se podivuje nad tím, že ředitel dopravní policie Zdeněk Bambas říká, že neví, proč má ze své funkce odejít. "Kdyby žádný jiný důvod skutečně nebyl, tenhle stačí. Dopravní policie nepracuje dobře - a její šéf se tváří, že je všechno v pořádku," píše deník. Podle listu ale Bambas trpí i za jiné. Především za ty, kteří věřili v "samospasitelný" účinek bodového systému a loni si v prvních týdnech po zavedení nového dopravního zákona "vzájemně poklepávali na ramena".

"Žádný pláč pro něj nebude, včera bylo na odchod pozdě," komentují chystané Bambasovo odvolání Hospodářské noviny. Podle deníku rovněž vina za tristní situaci na silnicích neleží jen na řediteli dopravní policie. "Je vinou šéfa dopraváků, ale ještě více všech dosavadních ministrů (vnitra), že policie často hřeší a nekoná, co má konat," píše list.


Vladimír Dlouhý na snímku z r. 2006,  foto: ČTK
Českým velvyslancem při EU by se mohl stát někdejší ministr a místopředseda ODA Vladimír Dlouhý. Uvádí to Lidové noviny. Podle deníku již Dlouhý závaznou nabídku dostal a nyní se rozhoduje, zda významný diplomatický post v Bruselu přijme. Vyjádřit by se měl do konce tohoto týdne. Dlouhý je v současné době na dovolené v zahraničí a k nabídce se nechtěl vyjádřit. V minulosti ovšem připustil, že by se jednou mohl do politiky vrátit. Nyní působí jako poradce zahraničních bank, píše deník. Dlouhý by v Bruselu vystřídal Jana Kohouta, kterému původně funkční období mělo vypršet až v květnu 2008. Kvůli českému předsednictví EU ale má ve funkci zůstat jen do konce roku. Podle Lidových novin o nástupci Kohouta rozhoduje vicepremiér Vondra, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se na výběru nového velvyslance nijak aktivněji nepodílí. Bývalý ministr průmyslu a obchodu Dlouhý byl mezi lety 1994 a 1997 nejpopulárnějším českým politikem, podílel se na podobě transformace. Do roku 1989 byl členem komunistické strany, připomíná deník


Středeční historicky první obchodování s elektřinou na pražské burze přineslo pro spotřebitele nepříjemnou informaci. V příštích letech bude elektřina dražší a dražší. Do dvou let by měla pro domácnosti podražit o 15 až 17%. Uvádí Mladá fronta dnes. Odborníci ale čekali po zahájení obchodování s elektřinou na burze i ceny daleko vyšší. Jejich výraznějšímu nárůstu zabránila burza sama tím, že zavedla dvouletý kontrakt. Cenu na rok 2008 pevně stanovila na úroveň o 14% vyšší než letos. Volně tedy mohli obchodníci nabízet jen ceny dodávek na rok 2009.


Polský lobbista Jacek Spyra,  foto: ČTK
Polský lobbista Jacek Spyra hovořil o tom, že deset milionů korun, které požadoval po českém podnikateli Andreji Babišovi, bylo určeno pro pracovníky českých a polských tajných služeb. Spyra, který je nyní ve vazbě, to uvedl na schůzkách s Babišem a jeho právníkem Alexejem Bílkem, píše Právo. Spyra majiteli společnosti Agrofert Andreji Babišovi údajně nabízel, že ho za úplatek deset milionů korun zbaví problémů s jeho vyšetřováním v Polsku. Prý mu řekl, že v Polsku mají vysocí státní představitelé zájem na jeho kriminalizaci a že může tuto snahu zastavit. Agrofert na něj proto podal trestní oznámení. Kriminalisté lobbistu zadrželi přímo na schůzce, na které měl zástupce firmy Spyrovi peníze předat. Babiš Právuřekl, že Spyrovo jednání bylo vydírání. V Agrofertu proto pořídili záznam ze schůzky, následně podali trestní oznámení a záznam předali policii. Babiš v Právu také uvedl, že si myslí, že ho na objednávku jeho konkurenta Tomáše Pitra odposlouchával Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Člověkem, který prý odposlechy zajišťoval, byl Luděk Žákovec, nyní již bývalý policista, který po odchodu od policie začal pracovat právě pro Pitra jako poradce v oblasti bezpečnosti.


Až tři čtvrtiny tuzemských firem porušují zákon tím, že nedodávají své výsledky hospodaření do sbírek listin obchodního rejstříku. Informují o tom Hospodářské noviny. Sankce, které za to hrozí šéfům podniků, jsou podle deníku směšné: mohou činit až 20.000 korun. Společnosti vědí, že se jim nic nestane. Pracovníci rejstříku nejsou schopni vše zkontrolovat a na hříšníky většinou nikdo ani nepřijde, řekl deníku odborník na obchodní právo Jiří Matzner. Firmy podle něj zjistily, že je příjemnější nechat si dát pokutu, než zveřejnit to, co nechtějí. Z náhodného průzkumu Hospodářských novin vyplynulo, že ve sbírkách listin chybějí například účetní závěrky firem Ahold, Hamé nebo Firo Tour.


Komentátor Práva se zamýšlí nad návrhem senátora ODS Jiřího Žáka vymazat státní svátek prvního května jako Svátek práce. Podle senátora je to překonaná záležitost, jakýsi přežitek dob minulých. Autor považuje návrh za "hloupý". Píše, že stále není schopen pochopit, že by hodnoty vznikaly výhradně "šíbováním peněz". "Nemoderně si myslím, že hodnoty vznikají prací ať fyzickou, ať duševní. Že bez vytvoření oněch hodnot by žádné peněz šíbování nebylo možné. Žádná burza, žádné hypotéky, žádné úvěry, ba dokonce žádné banky. Ba dokonce žádní senátoři." Autor zároveň uvádí, že kdyby se senátorovi Žákovi jeho záměr povedl, stala by se Česká republika bílou vránou, protože i třeba ve Spojených státech mají Svátek práce, i když slavený jindy než prvního května. Ostatně i církev katolická věnuje první květen tesaři Josefovi. "A Vatikán nikdy nepracoval s krátkodobými vizemi." Komentátor Práva uvádí, že senátor svůj návrh na zrušení Svátku práce ani zle nemyslel. "Možná jen vytáhl do boje proti komunistickému způsobu jeho slavení. Na nepřijatelnosti jeho návrhu to však nemění nic."


Foto: ČTK
Krach cestovní kanceláře uprostřed léta a smutní cestovatelé se zkaženou dovolenou jsou už řadu let zcela pravidelným tématem na předních stránkách novin. Krach cestovní kanceláře se přitom neliší třeba od krachu hospody a je často úplně zbytečné hledat za takovou událostí podvody a tunely. Soudí tak autor komentáře v Mladé frontě Dnes Pavel Páral. Sektor cestovního ruchu je v tuzemsku nesmírně konkurenční a tvrdý. Lidí schopných zaplatit 50.000 a víc za rodinnou dovolenou je zde přes růst příjmů pořád poměr omezený počet. A v konkurenčním boji nemůže být jen vítězů, podotýká autor komentáře. "Je jasné, že spolehlivou existenci má jistou možná pět, ale možná také jen tři největší kanceláře a smečka malých specialistů, kteří si vytvořili kvalitní produkt v určité zemi či regionu a často jej nabízejí v síti někoho z velké trojky," píše Páral. Pokud se chce člověk vyhnout nepříjemnému sezení na kufrech na letišti šokujícím překvapením v draze zaplaceném hotelu, měl by podle něj volit cestovní kancelář, která poctivě a pravidelně zveřejňuje výsledky hospodaření. A hlavně nebyla dlouhou řadu let ve ztrátě, kterou se nyní snaží zalepit, a přitom nabízí pozoruhodně nízké ceny, dodává autor komentáře v Mladé frontě Dnes.


Za podivné zakázky nebude na ministerstvu obrany nikdo potrestán. Jak píší Hospodářské noviny, jen za poslední dva měsíce byly zastaveny dvě miliardové zakázky, a to kvůli neprůhledným výběrovým řízením. Podle šetření se prý ale nepotvrdilo podezření z korupce ani nedbalost úředníků. Přitom ministerstvo obrany přiznalo, že úředníci tendry vypsali tak, aby se jich mohl zúčastnit jen úzký okruh firem. Podle listu používali úředníci oblíbený trik. Se zdůvodněním, že se jedná o "bezpečnostní zájem státu" nevypsali otevřené výběrové řízení, do kterého by se mohl přihlásit každý. V prvním případě šlo o zakázku na připojení armády k internetu za 800 milionů korun, ve druhém o uniformy a další armádní výstroj za téměř 3 miliardy korun.


Premiér Mirek Topolánek na tiskové konferenci u příležitosti narození syna Nicolase,  foto: ČTK
"Čím jsme si to zasloužili, že alfa samci, kteří se usadili na vrcholcích české politiky, nás do omrzení nutí být svědky toho, jak rozvracejí své rodiny?," ptají se Lidové noviny. Deník tak kritizuje šéfa ČSSD Jiřího Paroubka, který nedávno oficiálně oznámil rozchod s manželkou, a počínání premiéra Topolánka, který po narození svého nemanželského syna uspořádal tiskovou konferenci. "Premiér předvádí, jak zklamat důvěru, a pro jistotu v televizi, aby to jeho ženě a dětem neuniklo," píše deník.

Komentátor Mladé fronty Dnes se zamýšlí nad jménem, které dostal syn premiéra Topolánka. "Lidé jsou zlí. Když někdo pojmenuje dítě Kalypsó Vomáčková nebo Jean Claude Ždibíček, natož pak Washington Vinetou Lavička, smějí se mu. A to i přesto, že dnes jsou takové ty Anny-Justýny a podobné výmysly stejně početné jako Pětiletky a Iljičové po památném roce 1948. Máme tedy propuknout v chechot nad Nicolasem Topolánkem?," táže se autor. Soudí, že nikoliv, že volba okázalého jména není potvrzením "prostoduchosti", ale naopak "politického bystrozraku". Jméno Nicolas je podle autora "západní" a jeho rodiče tvoří dohromady nejvýše postavený politický pár v Evropě (byť nesezdaný). "Nicolas má předpoklady, aby, až vyroste, vyvedl zemi ze zápecnického provincialismu. Jen jednoho se děsím: jak se bude jmenovat malý Paroubek," píše komentátor deníku.