Přehled tisku

0:00
/
0:00

Zpráva americké televize ABC o záměrech teroristů napadnout česká letiště a česká letadla je podle české tajné služby a ministra vnitra obyčejná novinářská kachna. Možná ano, ale pak tu kachýnku nekonzumujeme se zelím, nýbrž na pelyňku, píše komentátor deníku Právo.

Zpráva americké televize ABC o záměrech teroristů napadnout česká letiště a česká letadla je podle české tajné služby a ministra vnitra obyčejná novinářská kachna. Možná ano, ale pak tu kachýnku nekonzumujeme se zelím, nýbrž na pelyňku, píše komentátor deníku Právo. Podle něj mohou nyní odpůrci amerického radaru na českém území tvrdit, že Američané jsou nespolehlivý partner, protože brání jen samo sebe. Jejich tajné služby věděly o možné ohrožení Česka a neinformovaly naše úřady. Proto i ten radar bude sloužit jen USA a pro nás žádnou ochranu nebude znamenat. Příznivci radaru naopak mohou tvrdit, že pokud mají tajné služby USA pravdu, že al-Kajdá "měla v merku vedle Glasgowa i Prahu, a Američané nám to zapomněli říct, pak je to pro nás varování. Nejsme jejich dostatečně důležitým spojencem. Proto je třeba se snažit ze všech sil o umístění radaru s americkou obsluhou na našem území, protože jen tak bude v zájmu USA nás chránit stejně jako území své." Komentátor Práva zároveň soudí, že vyslat do étéru zvěst, i falešnou, že jakémukoli evropskému městu hrozí ´září 2001´, to splňuje podmínky jak nepravdy, tak i pravdy. "Záměry islámských teroristů uvízlé ve středověkém paradigmatu nevylučují z ohroženého okruhu nikoho z hříšného Západu. Pokud jde o cíle teroristů, jsme dnes už všichni Američané. Nikdo neví dne ani hodiny, kdy mohou šílenci udeřit." Podle komentátora Práva ani šest let po Manhattanu není dobré ubírat na ostražitosti.


Dětská nemocnice v Motole
Deníky komentují případ dívky hospitalizované na psychiatrii v Motolské nemocnici v Praze. Podle lékařů je ale dívka zdravá a není důvod, proč by měla zůstat na klinice. Nicméně část komentářů se zastává soudce Obvodního soudu pro Prahu 8 Miloslava Sládka, který desetiletou Terezu poslal do psychiatrické léčebny kvůli vleklým sporům rodičů o právo na styk s dítětem. "Kameny dnes létají na soudce Miloslava Sládka, že poslal dívku do blázince. Zastaňme se ho: i když rozhodl oslovsky, na rozdíl od mnoha svých kolegů a kolegyň se alespoň pokusil vystoupit z kolotoče rodičovských schválností," píšou Hospodářské noviny. Deník podotýká, že tahanice o děti jsou tvrdé a nepěkné, dva kdysi blízcí lidé se vzájemně mstí a nebohé potomstvo jim slouží coby klacek. "Soudce nehledá vinu, ale nejméně špatné řešení," konstatuje list.

"Můžeme spekulovat, co jiného mohl soudce udělat, ale pokud chtěl zastavit pokračující psychické zneužívání dítěte, musel jít nějakou velmi tvrdou cestou," píše v Lidových novinách klinický psycholog Jeroným Klimeš. Podle něj je škoda, že v Česku nefunguje krátkodobá profesionální pěstounská péče. "Terezka by tam mohla jít a přesvědčit se, že mezi manžely nemusí panovat jen nenávist," dodává Klimeš.

Dívka se obrátila s žádostí o pomoc na prezidenta Václava Klause, který požádal soudce o změnu rozhodnutí o její hospitalizaci. Sládek již v případu znovu rozhodl a nový verdikt mezitím už zaslal všem zúčastněným stranám. "Nyní shůry jako deus ex machina pan prezident vzkazuje, aby soudce Sládek přehodnotil své rozhodnutí. Kdo by nezatleskal jeho citlivému srdci!" píše Mladá fronta Dnes. Ještě lepší službu Terezce a vlasti by však podle listu Klaus udělal, kdyby se zasadil o sepsání takových zákonů, které znemožní matkám, aby unášely děti jejich otcům, a rozsévaly tak neštěstí.


Jiří Paroubek s manželkou Zuzanou,  foto: ČTK
Předseda ČSSD Jiří Paroubek v neděli oficiálně ohlásil svůj rozchod s manželkou Zuzanou. Deník Právo přináší rozhovor s přítelkyní předsedy ČSSD tlumočnicí Petrou Kováčovou. Slovenka žijící v Praze uvádí, že Paroubek ji nejvíce zaujal asi intelektem. "Potřebuji, aby mne někdo intelektuálně stimuloval. Rozumíme si, pokud jde o literaturu, divadlo, operu, ale samozřejmě i politiku,"říká atraktivní 33letá blondýnka a dodává, že není členkou ČSSD. Má prý ale blízký vztah k socialismu. "Kdysi jsem v Řecku spolupracovala se zakladateli socialistické strany PASOK. Když jsem tam přijela, byla jsem pravičák. Jako většina studentů před dvanácti lety, a to ovlivněná médii, školou, knihami a vším tím, že úspěšný je ten člověk, který má peníze.....Domů jsem se vracela jako levičák," vysvětluje Petra Kováčová. Z věkového rozdílu dvaceti let mezi ní a Paroubkem prý nemá obavu.


Ministerstvo spravedlnosti chce snížit počet soudců. Podle analýzy, kterou mají nyní na stole předsedové krajských soudů a se kterou většina z nich nesouhlasí, by mělo být v budoucnu soudců o 207 méně, tedy zhruba o patnáctinu. Píšou to Lidové noviny. Ministerstvo přitom výrazně slevilo z doporučení firmy IDS Scheer, která nedávno provedla na českých soudech personální audit a doporučila snížení o 500 až 600 soudců. Snižování počtu soudců přitom neznamená propouštění, soudce je totiž neodvolatelný. Ministerstvo ale počítá s tím, že omezí či zastaví jmenování nových soudců a bude čekat, až ti starší odejdou. Každoročně takto justici opustí 40 až 50 soudců. V budoucnu se má justice elektronizovat a práci tří tisícovek českých soudců budou stále více přebírat levnější vyšší soudní úředníci, píší Lidové noviny


Generálnímu dodavateli mýtného systému v Česku, rakouské firmě Kapsch, hrozí žaloba. Společnost Eltodo, která buduje připojení mýtných bran k elektrické síti, se ji chystá obvinit z bezdůvodného obohacování v řádu stovek milionů korun. Informují o tom Hospodářské noviny. Firma Eltodo dosud postavila pro mýtné brány 148 pevných přípojek elektřiny. Kapsch je však nepřevzal a nezaplatil. Přípojky tak stále zůstávají majetkem firmy Eltodo. Přípojky umožňují fungování mýta, což společnosti Kapsch přináší profit. Na mýtném se dosud vybralo 2,7 miliardy korun, dodávají Hospodářské noviny.


Ruská státní korporace TVEL, která začne do Jaderné elektrárny Temelín dodávat palivo místo americké firmy Westinghouse, použije zdokonalené konstrukce pro palivové kazety. Informuje o tom Právo s tím, že tyče s obohaceným uranem by se tak od roku 2010 neměly kroutit. Právě deformace prutů byly podle Práva zřejmě jedním z důvodů, proč ČEZ coby provozovatel temelínské elektrárny přestane odebírat palivo od firmy Westinghouse. Tendr s novým typem paliva vyhrála ruská korporace TVEL. Ta už roky dodává palivo pro první českou jadernou elektrárnu Dukovany, připomíná Právo.


Foto: ČTK
Inspektoři obchodní inspekce v Karlových Varech, kde se koná mezinárodní filmový festival, rozdávali pokuty při kontrolách hotelů, stánků s občerstvením i restaurací. Říkají, že letos je situace mnohem horší než loni. V recepci jednoho luxusního hotelu česky mluvící inspektory dokonce odmítli ubytovat, informuje regionální vydání Mladé fronty Dnes. V recepci prý inspektorům, kteří předložili objednávku na nocleh, doporučili, aby se poohlédli po něčem levnějším. Hotel totiž čeká jen na cizince. "Dozvěděli se, že v hotelu nikdo není zvědavý na českého hosta,"řekla šéfka karlovarského pracoviště ČOI Marie Svachová. Hotel podle ní zdůvodnil odmítnutí Čechů tím, že od zahraničních turistů čeká větší tržby. Ředitel karlovarského infocentra Petr Masák si myslí, že něco takového nepřispívá k image filmového festivalu. "Je vidět, že se hotely mají stále co učit," konstatoval. Masák si podle listu zakládá na propagaci lázní ve světě. Už dříve poznamenal, že díky festivalu lidé vidí, že tady nejsou jen Rusové, jak se říká v televizi. Inspektoři zjistili při kontrole ubytovacích služeb i další prohřešky. Problémy s poctivostí mají podle zjištění inspekce i majitelé stánků s rychlým občerstvením a jídelen. Za první čtyři dni mezinárodního filmového festivalu tam inspektoři udělali 25 kontrol. Ti se při každém páté kontrole setkávali s předražením. Hostinští nalévali malé míry, případně opomněli dát účet, neměli ceníky a používali neověřená měřidla.


Zájem Čechů o Bulharsko roste. Loni se tam rekreovalo 115 tisíc lidí, letos jich má být o deset tisíc víc. Zároveň stoupají i jejich nároky na komfort ubytování. Až tak, že cestovním kancelářím chybějí vhodné hotely. Píší to Hospodářské noviny. Deník připomíná, že původních zařízení je málo, developeři jsou pomalí. Proto začínají stavět samy cestovní kanceláře. Jednou z prvních je česká firma Alexandria. Za čtvrt miliardy korun tam do roka vyroste čtyřhvězdičkový hotel a 76 apartmánů. Rekreační byt u moře velký 60 čtverečních metrů má stát 2,2 milionu korun, což je cena podobně velkého nového bytu v menším českém městě. "Bulharské černomořské pobřeží je ideálním místem pro investici. Infrastruktura je dobrá, ceny zatím nízké a rostou. Navíc v Bulharsku se nebude od příštího roku smět stavět blíž než sto metrů od pláže a my stavíme 40 metrů od ní," uvedl Alexandr Pavlov, majitel cestovní kanceláře. Do hotelů v Bulharsku podle Hospodářských novin již dříve investovaly i další české firmy. Největší český hotelový řetězec Orea Hotels koupil parcely v oblasti Primorska a zajímá se i o akvizici již fungujících bulharských hotelů. Své peníze do zahraničních hotelů investovala i cestovní kancelář Čedok, která ve spojení s bulharskými hoteliéry postavila Park Hotel Golden Beach na Zlatých Pískách, informují Hospodářské noviny.


Hotel Eboli v Karlových Varech,  foto: Google Maps
Za zničení kulturní památky, bývalého domu Stadt Gotha, později hotelu Eboli v Karlových Varech, nebude nikdo potrestán. Památkáři jsou rozhodnutím překvapeni. Uvádí to Mladá fronta Dnes v regionální příloze. Zástupkyně ředitele karlovarské krajské pobočky Národního památkového ústavu Romana Riegerová tvrdí, že hotel Eboli jako památka byl při rekonstrukci zničen. "Památková hodnota objektu spočívá už jen ve venkovní fasádě a nezaslouží si být zapsán na seznamu památek. Trestný čin spáchán byl. Památka byla zničena úmyslně," konstatovala. Památkáři požádali ministerstvo kultury, aby bývalému hotelu Eboli odejmulo statut chráněné památky. Ve hře nyní zůstává pouze finanční trest. Stavební úřad udělil firmě Eden Group pokutu 750.000 korun. Firma se však odvolala a mezitím luxusní lázeňskou kliniku otevřela. Zamotaný případ se už půl roku vleče. Jádro sporu je v tom, že stavební úřad povolil v Eboli pouze opravu fasády, oken, podlahy a výtahu. Firma ale nechala stát jen obvodové zdi, píše Mladá fronta Dnes