Přehled tisku

Mirek Topolánek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Jako Topolánkovu zásadu státnické lži vidí komentátor deníku Právo odpověď premiéra Mirka Topolánka novinářům, podle níž "i kdyby to byla pravda, tak bych vám řekl, že ne". Setkání Topolánka s expremiérem Milošem Zemanem podle komentátora Lidových novin připomnělo, že ODS sice porazila sociální demokraty volebně, Zeman si však podrobil Topolánka "kulturně".

Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Jako Topolánkovu zásadu státnické lži vidí komentátor deníku Právo odpověď premiéra Mirka Topolánka novinářům, podle níž "i kdyby to byla pravda, tak bych vám řekl, že ne". Setkání Topolánka s expremiérem Milošem Zemanem podle komentátora Lidových novin připomnělo, že ODS sice porazila sociální demokraty volebně, Zeman si však podrobil Topolánka "kulturně". "Topolánkovo hulvátství je opsané od Zemana," míní. Podle komentátora Práva může být pravdivá také spekulace, že Topolánek nejel za Zemanem s prosbou, aby pomohl ovlivnit rozhodování některých jemu blízkých sociálnědemokratických poslanců při podpoře vládní reformy veřejných financí, ale s žádostí, aby mu pomohl zpacifikovat poslance ODS Vlastimila Tlustého, který má k vládní reformě výhrady.


Vysoká představitelka ODS, poslankyně Eva Dundáčková, se snaží pomoci k získání téměř 1,5 milionu korun Kláře Sovové, jejíž rodina - bratr Miroslav a babička Františka Řezníčková - byla loni se šestimilionovým darem největším sponzorem ODS. Píší to Lidové noviny. Sovové, majitelce krkonošské Luční boudy, patří také firma Giftiga, která působí v Dobříši a nyní se s městem pře o zmíněnou peněžní částku. "Jsou tlaky, aby město nešlo se Sovovou do sporu, protože je čestný sponzor ODS,"řekl listu zdroj blízký dobříšské radnici. Dundáčková kauzu Giftiga probírala se starostou Dobříše Jaroslavem Melšou z ODS. "Měl jsem s ní několik schůzek,"řekl deníku Melša, který na tom nevidí nic zvláštního. "Bral jsem to jako dotaz na to, co se děje kolem významného sponzora ODS. Nějaký vysloveně požadavek paní poslankyně neměla," uvedl. Giftiga si od města pronajala půdní nástavbu nad tamní poliklinikou a slíbila investovat osm milionů a udělat další ordinace. Protože se ale dlouho nic nedělo, radní se rozhodli smlouvu vypovědět. Sovové firma teď chce od města téměř dva miliony korun za to, že dodělala fasádu a rozbourala betonovou podlahu. Podle města to ale byla práce asi za 400.000 korun. Giftiga navíc svůj požadavek ani nepodložila fakturami, uvedly Lidové noviny.


Agentura Médea, kterou vlastní náměstek ministryně školství Jaromír Soukup, získala velkou zakázku u státního podniku Lesy ČR. Soukup, který je na ministerstvu náměstkem přes veřejné zakázky a peníze z evropských fondů, jakýkoli střet zájmů odmítá. Píše to Mladá fronta Dnes. "Vylučuji, že bych ze své funkce do tendru nějak zasahoval. Nikoho v Lesích neznám,"řekl deníku Soukup. O střet zájmů by se podle něj jednalo v případě výběrového řízení pořádaného ministerstvem školství nebo jím řízenou organizací. Agentura Médea bude pro státní lesy následující dva roky nakupovat prostor v médiích. Lesy ČR chtějí za reklamu utratit přes 90 milionů korun. Hlavním kritériem výběru v tendru byla nabízená cena. Marže agentury se obvykle pohybuje kolem jednoho až dvou procent z realizovaných nákupů, agentury však jdou podle Mladé fronty Dnesčasto s cenou dolů kvůli posílení své pozice na trhu. Soukupa do funkce jmenovala ministryně Dana Kuchtová ze Strany zelených, které jeho agentura před loňskými volbami půjčila na kampaň devět milionů korun. Médea pracovala ale také pro další strany s výjimkou KSČM. Peníze půjčené na kampaň zelení podle Soukupa splatili už loni v srpnu.


V Česku se rodí první soukromý řetězec ordinací praktických lékařů. Píší to Hospodářské noviny. Zakládá ho bývalý dlouholetý šéf firmy Agel Marek Potysz, který v letech 2001 až 2006 budoval pro třineckého ocelářského magnáta Tomáše Chrenka největší síť soukromých nemocnic v Česku. "Ve světě je dnes běžné provozovat ambulantní péči formou sdružených praxí, v nichž na jednom místě působí několik lékařů,"řekl listu Potysz. Svou první ordinaci chce otevřít 1. července v Ostravě. V těchto dnech začal přes společnost Moje ambulance vykupovat od soukromých doktorů jejich ordinace. Lékaři v nich sice budou po prodeji dál léčit, ale už jako řadoví zaměstnanci. Za jednu ordinaci nabízí 300.000 až 700.000 korun. Praktiky láká na plat 40.000 korun měsíčně, což je zhruba o 10.000 více než průměrný hrubý zisk soukromého praktického lékaře v Česku. Sdružené ordinace, kde se budou lékaři střídat, budou mít v prvních měsících otevřeno do 17:00 a v dalších letech až do 19:00. Bude možné se objednat po internetu a praktičtí lékaři se podle Potysze budou k pacientům chovat jako k opravdovým zákazníkům.


Lékaři budou chodit na kurzy komunikace s pacienty. Informuje o tom Mladá Fronta Dnes. Semináře zavede od podzimu Česká lékařská komora. Zdravotníci za jejich absolvování dostanou kredity do programu celoživotního vzdělání. Na jejich základě získávají licenci. Lékaři se dosud komunikovat s pacienty neučili. Často pak mají potíže například s tím, jak vhodně sdělit vážnou diagnózu, nebo pozůstalým smrt příbuzného. To dokazuje i nedávný průzkum Mladé Fronty Dnes. V něm polovina lidí uvedla, že se k nim lékaři chovali nevlídně. Většina stížností u České lékařské komory se týká právě nerudných zdravotníků. Do kurzů by lékaře měly posílat i nemocnice. A pacienti by se neměli bát na nevhodné chování lékařů si stěžovat, vzkazuje lékařská komora.


Foto: Evropská komise
Vláda chce do Česka nalákat pracovníky ze zemí mimo Evropskou unii. Podle Hospodářských novin by se měla cesta k zaměstnání v České republice příští rok významně zjednodušit. Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas navrhuje například takzvané zelené karty. Stát a zaměstnavatel už by nemuseli dokazovat, že o místo nestojí žádný Čech jako dosud. V Česku totiž chybí přes padesát tisíc kvalifikovaných pracovníků. Zájem je hlavně o řemeslníky či programátory. Podle některých odborníků už ale Česko svou šanci propáslo. Programy, které mají přilákat mimoevropské cizince za prací, už zahájila většina evropských zemí nebo třeba i Rusko. Cizinci se sem navíc příliš nehrnou. Lepší podmínky totiž dostanou v západních zemích.


Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto dočasně zavede mimořádné noční směny z pátku na sobotu. Nestíhá totiž vyrábět tolik aut, kolik by zákazníci chtěli. Vedení firmy se s odbory zatím dohodlo na 19 takových směnách, první bude v pátek. Napsala to Mladá fronta Dnes. "Je to kvůli vysoké poptávce. Růst je větší, než jsme čekali. Platí to o všech modelech, hlavně o Octavii,"řekl deníku člen představenstva společnosti Martin Jahn. Možnosti odbytu jsou podle něj takové, že by firma mohla mimořádných směn vypsat téměř padesát. Loni automobilka prodala 550.000 vozů, pro letošní rok firma musela kvůli rostoucímu odbytu upravit plán. Místo původně očekávaných 580.000 letos sjede z výrobních linek 600.000 škodovek. Na mimořádnou směnu nastoupí lidé z předchozí odpolední směny. Účast bude dobrovolná, ale firma vypsala mimořádné odměny, například motivační prémii 400 korun. "Lidem to zajistí výdělek více než 2000 korun za směnu," uvedl pro deník odborářský předák Jaroslav Povšík. Noční směna nebude během dovolené a svátků.


Nuselský most
Pražský magistrát chce zabezpečit Nuselský most - známý jako most sebevrahů. Podle deníku Právo, hodlá město zvýšit plot mostu překážkou, která nejde přelézt. Magistrát uvažoval i o elektrickém ohradníku nebo hlídce se psem. Letos už se pokusilo z mostu do Nuselské údolí skočit 31 lidí. Od otevření mostu v roce 1973 byly sebevrahů - podle neoficiálních statistik - až tři stovky.