Přehled tisku

0:00
/
0:00

Policie prošetřuje armádní zakázky za více než půl miliardy korun. Členové skupiny podnikatelů a zaměstnanců ubytovacích a stavebních správ ministerstva obrany údajně nelegálně získávali zakázky zadávané složkami ministerstva a jsou podezřelí z několika trestných činů - přijímání úplatku, podplácení, pletichy při veřejné soutěži a dražbě a účasti na zločinném spolčení.

Policie prošetřuje armádní zakázky za více než půl miliardy korun. Členové skupiny podnikatelů a zaměstnanců ubytovacích a stavebních správ ministerstva obrany údajně nelegálně získávali zakázky zadávané složkami ministerstva a jsou podezřelí z několika trestných činů - přijímání úplatku, podplácení, pletichy při veřejné soutěži a dražbě a účasti na zločinném spolčení. Mladá fronta Dnes zveřejnila rozhovor s jedním z šéfů Vojenské ubytovací a stavební správy, který potvrdil údajné korupční chování svého nadřízeného. "Bylo vlastně úplně jedno, která firma vyhraje soutěž na opravy kasáren. Když jsem totiž přišel na ministerstvo s výsledky, můj nadřízený je chvíli studoval a pak začal hovořit o počasí či jak trávil dovolenou. Mezi řečí mi přisunul lístek s úplně jiným pořadím firem,"řekl listu muž. Podle něj mu tak nařídil, která firma má tendr vyhrát. Pokud se prý někdo těmto praktikám vzepřel, byl do několika týdnů zbaven funkce. Vojenské ubytovací a stavební správy mají na starosti například opravy kasáren. Jejich činnost nemá nic společného s vyzbrojováním armády.


Premiér Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Plán premiéra Mirka Topolánka předložit chystané daňové reformy, škrty sociálních dávek a úpravy jejich valorizačních schémat sněmovně jako jeden celek je podle komentátora Hospodářských novin neobvyklý, ale přesto rozumný a pochopitelný. Sociální a rozpočtová reforma, daně, dávky, slevy propočtené na koruny, totiž dává smysl jen jako celek. Na první pohled to vypadá, že exekutiva chce proměnit zákonodárce v roboty. Mají snad poslanci rezignovat na svoji práce, přestat vládě oponovat a jen mačkat tlačítka. Vzápětí však komentátor připomíná, že to není ani rok, co poslanci všech stran ukázali, jak si odpovědnost představují. V jarní předvolební smršti navýšili sociální dávky způsobem zcela ignorujícím rozpočtovou realitu. Jestliže ale vláda chce po sněmovně tak výjimečný ústupek, měla by podle Hospodářských novin i ona zvolit ústavní, leč výjimečné řešení: spojit s reformním balíkem svoji vlastní existenci.


SMS zpráva,  kterou 27.3. zaslal premiér Mirek Topolánek redakci ČTK,  foto: ČTK
Lidové noviny rozebírají esemes zprávu, ve které použil Mirek Topolánek heslo nacistů ze Sudet. Es kommt der Tag... v překladu - Přijde den... -. Tento výraz používali Henlein a jeho spolustraníci jako výzvu k připojení Sudet k Hitlerově německé říši. Premiér tak ukončil zprávu, kterou odpovídal na dotaz novináře z bulvárního deníku, jestli je pravda, že mu šéf společnosti ČEZ dal hodinky za 300 tisíc korun. Lidové noviny považují vyjádření za hloupé, nevkusné a pobuřující. Uvádějí, že Topolánka pronásledují tyto výroky podobně jako předsedu ČSSD Jiřího Paroubka jeho "normalizační slovník". Podle Lidových novin se premiér chová jako zoufalý nešťastník, když nedovede dotěrného novináře přímo odbýt a musí odpovídat osobně esemeskou. "Topolánek perlí za střízliva. Až začne žertovat o konečném řešení, bude to patrně s vládou dost zlé," uzavírá deník.


Vláda ČR ztratila důvěru občanů. Potvrdilo to Centrum pro výzkum veřejného mínění...
Půl miliónu zaměstnanců státu se bojí o místo. Jak píše Právo, straší je záměr vlády plošně snížit během reformy veřejných financí jejich počtu o 13 tisíc lidí ročně. Topolánkova vláda chce tímto způsobem získat miliardu korun do státní kasy. Předsedkyně odborů státních orgánů Alena Vondrová požaduje hlubší analýzy a audit. Neumí si představit, že by Česká obchodní inspekce snížila počet kontrolorů, kterých je nedostatek. Mohlo by dojít k absurditám, kdy například symfonický orchestr placený státem by snížil počty hudebníků, takže by mohl odejít dirigent a houslisté. Bez předepsaného počtu hudebníků se ale orchestr rozpadne, což je možná záměr reformy, dodala Vondrová. Prezident Svazu průmyslu Jaroslav Míl oponuje a tvrdí, že snížení počtu úředníků o řadu procent je možné.


Platby do zemí Evropské unie se pro Čechy za dva roky zlevní a výrazně urychlí. Ministři financí členských zemí totiž schválili novou směrnici, která má vést k větší konkurenci a srazit ceny finančních služeb. Jak píší Hospodářské noviny, po schválení parlamentem budou mít členové unie čas na převedení směrnice do národního práva do listopadu 2009. Poté by každý Evropan měl mít možnost platit účty, inkaso a používat platební karty ve kterékoli z 27 zemí unie z jediného bankovního účtu. Znamená to, že například přeshraniční bezhotovostní platby musí stát stejně jako platby domácí. Měly by také proběhnout do jednoho dne po podání příkazu. V Česku zatím banky za transakce do zemí EU chtějí od klientů několikanásobky tuzemských poplatků.


Češi už za dva roky nebudou moci přijít do supermarketu, zaplatit první splátku za televizi nebo ledničku a zbytek splácet třeba dva roky. Podle Hospodářských novin se nejpozději v listopadu 2009 splátkový kalendář těchto nákupů zkrátí maximálně na dvanáct měsíců. Rozhodli o tom ministři financí Evropské unie, kteří schválili společná pravidla pro splátkové společnosti. Dosud nebyla jejich lhůta ničím omezena.


Den učitelů v Liberci,  foto: ČTK
Jako jediní na světě oslavujeme v den narozenin Jana Ámose Komenského Den učitelů. Deník Právo srovnává české učitelské platy se mzdou kantorů v Německu, Rakousku a Francii. A jak si podle listu následovníci učitele národů v jeho vlasti stojí? Ve srovnání s německými kolegy je český učitel chudák. Po 32 letech praxe si měsíčně přijde na 23 280 korun hrubého. Jeho stejně dlouho učící německý kolega dostává v přepočtu 121 688 korun, rakouský 94 584 a francouzský učitel pak 81 700 korun. Čeští kantoři své evropské kolegy jen tak výší platu nedohoní. Ministryně školství Dana Kuchtová nedávno oznámila, že učitelé nemohou počítat s plošným navýšením mezd. S čím ale počítat mohou, je propouštění. Jiné zaměstnání a možná s vyšším platem si pravděpodobně bude muset hledat 20 tisíc z nich.


Lidé v Praze budou až do konce roku hledat "své" veverky. Jak píše Mladá fronta Dnes, zatím jich objevili 669. Hlášení sbírá sdružení Orbita, které se rozhodlo ve městě malé hlodavce s huňatým ohonem spočítat. Proč? Od roku 1975 totiž neexistují žádné statistiky výskytu veverek v České republice, v Praze se dokonce nepočítaly nikdy. Do počítání chráněného hlodavce se může pustit kdokoliv. Na internetu je možná zaznamenat výskyt pražské veverky přímo do podrobné letecké mapy Prahy. Už teď můžou návštěvníci stránek zjistit, která místa si veverky oblíbily - parky kolem Hradu, Letnou, Čimický háj nebo les u Klánovic. Penzisté je navíc chodí přikrmovat. Většina pražských veverek je zrzavá - je tu totiž tepleji a rostou tu hlavně listnaté stromy, což jim vyhovuje.