Přehled tisku

Z případného prodeje ruzyňského letiště by mohly podle Hospodářských novin profitovat také hlavní město Praha a Středočeský kraj. V chystané akciové společnosti by totiž měly získat minoritní podíly. Letiště Praha je v současné době státním podnikem, jeho zřizovatelem je ministerstvo dopravy. Nyní se podle ministra dopravy Aleše Řebíčka diskutuje o tom, že by Praha i Středočeský kraj získaly podíly v Letišti Praha. Pražský primátor Pavel Bém listu řekl, že hodlá prosadit, aby hlavní město v letišti mělo znatelnou část.

Jako klíčovou zprávu hodnotí Hospodářské noviny rozhodnutí České národní banky snížit inflační cíl ze tří na dvě procenta. Budeme-li mířit takhle nízko, definitivně opouštíme image transformující se ekonomiky, která z nejrůznějších důvodů nechce nebo nemůže udržet inflaci na nejkratší uzdě. Dalším důležitým krokem je podle listu větší otevřenost při informování o tom, jak jednotliví členové bankovní rady hlasují o měnové politice centrální banky. Snížení inflačního cíle je podle komentáře důležitý signál také proto, že Česká republika nehodlá sice přijmout euro brzy, zároveň ale dává najevo, že to není důvodem pro nějakou laxnost a ležérnost, alespoň v oblasti měnové politiky. "Jaký bude dopad na sazby? Inflace klesá, takže se zatím nic dít nebude. ČNB dává najevo, že bude-li třeba, nebude váhat zvyšovat sazby," míní Hospodářské noviny. Na druhou stranu bude-li mít země dlouhodobě předvídatelnou a nízkou inflaci, bude mít také nízké úroky.


Komentáře pondělních novin odhadují šance na nalezení kandidáta s širší podporou opozice a části vládní koalice, který by se v prezidentské volbě utkal s Václavem Klausem. Nadstranického kandidáta chce vyslat do souboje s Klausem ČSSD. Její předseda Jiří Paroubek řekl, že učiní vše pro to, aby v dalším pětiletém období obsadil nejvyšší ústavní funkci někdo jiný než současný prezident. ČSSD je tomu podle Paroubka ochotna obětovat svůj stranický zájem. "Popichovat soupeře, to by Paroubkovi šlo. Ale má v záloze kandidáta, který bude přijatelný pro 'celou levici', jak Paroubek říká komunistům, a zároveň pro zelené, a hlavně lidovce, kteří disponují podstatným množstvím hlasů a Klausovi se a priori nebrání?" ptají se Lidové noviny. Pokud šéf ČSSD takového kandidáta nemá, bude podle deníku slabší než dřív.

Podle Mladé fronty Dnes by se mohlo zdát, že to nemusí být tak složitá věc dostat na Hrad jiného kandidáta než Klause. Toho přece občanští demokraté sami znovu na Pražský hrad nedotlačí. Jenže jsou zde podle deníku mnohá ale. Současný prezident by mohl prohrát, kdyby se objevil kandidát velkého kompromisu, jenž by byl přijatelný pro celou levici, část lidovců a některé nezávislé. List dodává, že Klausovým soupeřem by logicky musel být člověk pohybující se svými názory uprostřed politického spektra. "Bude to však komunistům stačit?", ptá se autor poznámky. Velká část české politické scény by podle něj musela přijmout kompromis, "jaký jsme zatím nezažili". "Tím zůstávají šance pro současného prezidenta otevřené a poměrně slušné. Vždyť volba je tajná," dodává Mladá fronta Dnes.

Jiří Dienstbier
Komentátor Práva připomíná, že se jako o jednom z možných protikandidátů hovoří i o bývalém ministru zahraničí Jiřím Dienstbierovi. "Je to Evropan a člověk světa znalý, který nikdy neměl za cíl vtěsnat zeměkouli do městské čtvrti, v níž se narodil a prožil nejlepší léta, jak to činí Klaus s pražskými Vinohrady." Autor míní, že Dienstbier se dokázal jako osobnost prosadit v nejrůznějších obdobích a "také nyní si uchovává dobrou formu". "Případnému souboji Klause s Dienstbierem by mohla přijít na chuť i veřejnost. Nemělo by to stejný ráz jako těsně polistopadové rivalství klausovek a dienstbierovek, ale lidé by mohli mít jasnou představu o přijatelnosti jednoho nebo druhého kandidáta," soudí autor poznámky.


Ministerstvo školství plánuje, že od letošního září povolí domácí školu i na druhém stupni základní školy. Informují o tom Hospodářské noviny. Doposud se s rodiči mohli učit pouze žáci do páté třídy, pak museli opět zasednout do školních lavic. Zatím by podle Ministerstva školství po čtyři roky probíhalo pokusné ověřování. Pokud by se to osvědčilo, domácí škola od šesté do deváté třídy by se brzy mohla dostat do školského zákona podobně jako před dvěma lety individuální vzdělávání na prvním stupni. Po téměř desetiletých debatách tak úředníci dávají rodičům úplnou svobodu, aby se rozhodli, jak se jejich dítě bude vzdělávat. "Povinná docházka", od které už dávno odstoupila řada evropských zemí, by tak nakonec mohla zmizet i z českých zákonů, píšou Hospodářské noviny. Deník připomíná, že v Česku se zatím učí doma přes tři sta dětí. Zprvu byly hlavně z rodin věřících, nyní o to žádají rodiče, jejichž dítě má zdravotní handicap nebo jehož doprava do školy je složitá.


Ministerstvo zdravotnictví chystá zákon, který by nemocnicím mimo jiné nařizoval, aby pacienti i lékaři byli jasně označeni. Píše to Mladá fronta Dnes. Zákon o zdravotnických zařízeních má podle deníku zvýšit bezpečnost a ochranu pacientů. Povinné visačky nebo náramky pro lékaře i pacienty nebudou jedinou novinkou, s níž ministerstvo v zákoně počítá. Každé zařízení má také vypracovat svůj bezpečnostní řád, který bude dodržovat. Některé nemocnice v Česku podle deníku nedbají dostatečně na ochranu pacientů a jejich majetku. Deník to zjistil pomocí testu, při němž se jeho redaktorky vydávaly za lékařky. Mnohdy se přitom v nemocnicích bez potíží dostaly, kam chtěly, a bez problémů získaly i informace o pacientech. Test se uskutečnil v šesti nemocnicích - jen v jedné z nich, brněnské nemocnici u svaté Anny, personál falešnou lékařku ihned odhalil.


Z případného prodeje ruzyňského letiště by mohly podle Hospodářských novin profitovat také hlavní město Praha a Středočeský kraj. V chystané akciové společnosti by totiž měly získat minoritní podíly. Letiště Praha je v současné době státním podnikem, jeho zřizovatelem je ministerstvo dopravy. Nyní se podle ministra dopravy Aleše Řebíčka diskutuje o tom, že by Praha i Středočeský kraj získaly podíly v Letišti Praha. Pražský primátor Pavel Bém listu řekl, že hodlá prosadit, aby hlavní město v letišti mělo znatelnou část. Požadavky Prahy vycházejí z logické provázanosti projektů, například plánované stavby metra na letiště. Peníze, které by město z privatizace obdrželo, hodlá investovat do pražské infrastruktury. Hospodářské noviny uvádí, že o formě privatizace přitom ještě není rozhodnuto. Ministr dopravy upřednostňuje dlouhodobý pronájem. I z toho by stát měl příjem, i když asi ne tak velký jako z přímého prodeje. Další možností je podle ministra prodej části akcií na kapitálovém trhu. Přímý prodej naopak podporuje Bém, podle kterého stát není dobrým vlastníkem podniků.


Nadbytečné české bitevní letouny L-159 by se mohly dostat do Bolívie. Píše o tom Právo. Nečekanou nabídku podle listu dostalo ministerstvo borany od španělské letecké firmy CASA, která je součástí koncernu EADS. Firma nabídla výměnu svých transportních letounů C-295M za české bitevníky, které by pak skončily v Bolívii. České armádě dosluhují ruská letadla An-26 a chystá se proto vypsat tendr na pořízení čtyř až šesti dopravních strojů. Právo ale zjistilo, že ministerstvo obrany se k výměnnému obchodu staví hodně rezervovaně. Letouny španělské firmy prý nesplňují požadavky na užitečné zatížení a dolet.


Ministerstvo vnitra má nápad, jak dostat prostituci z českých měst. Jak píše Mladá fronta Dnes, využít chce trestního zákoníku. Vytlačit komerční sex z ulic se zatím nepodařilo. Lze ho totiž regulovat jen městskou vyhláškou a ta platí pouze na území obce, která jí vydala. Prostituce se tím proto jen posune těsně za hranice města. Ministerští úředníci s vyhláškami počítají i nadále, ale navíc navrhují, aby se nabízení komerčního sexu trestalo jako výtržnictví. Policie by tak mohla obvinit i zákazníka. Například v Dubí nedávno zájemci o sexuální služby obtěžovali ženy, které čekaly na autobus. Spletli si je s prostitutkami. Právě to by mohla část trestního zákoníku podchytit.


Právo zjistilo, že osud přerovské památky Komuna nebyl ojedinělý. Dům před demolicí nezachránila ani snaha ministerských úředníků znovu ho vyhlásit kulturní památkou. Podobně na tom je třeba zemědělská usedlost Holkov na Českokrumlovsku či barokní sýpka v Kolodějích nad Lužnicí. Do té se někdo vloupal a ukradl dřevo použité na její stavbu. Takto u nás chátrají desítky staveb. Například gotická tvrz v Konecchlumí na Jičínsku. Její majitel se nedávno dostal před soud. Z památky totiž loni vyřezal všechny dřevěné konstrukce a zbylé obvodové zdi pomalu padají. Chrudimští památkáři udělali chybu, na kterou doplatily středověké sklepy v centru Chrudimi. A v Hrozňatově se zase tamní úřady nemohou dohodnout s majitelem zámku ze třináctého století, ten rychle chátrá.


Návrh nové Národní knihovny,  foto: ČTK
K vítěznému návrhu budovy Národní knihovny se v Lidových novinách vyjadřuje spisovatel Ivan Klíma. Podle něj dnes žijeme v době zmatených hodnot. "Ve výtvarném umění (architekturu nevyjímaje) vládne mafie snobských kritiků a všem a všemu se pochechtávajících uměleckých novátorů." Se stavbou, která také patří mezi umělecké výtvory, to bývá podle Klímy složité. "Pokud ji nesmete válka nebo ji zmoudřelí otcové města nedají odstřelit ( i to už jsme zažili), stojí a oblažuje či znechucuje miliony lidí, a to po mnoho generací." Klíma uvádí, že dokonce i za časů nejtužšího komunismu se podařilo odsunout jednu takovou městskou dominantu do Podbaby. "Stalinská architektura byla odporná, ale navrhovaná knihovna, která se má roztékat po Letenské pláni, mi připadá stejně odporná, ne-li odpornější, stejně poplatná dobové módě. Argument, že si v Londýně anebo kdekoliv jinde podobné výkřiky neotřelé modernosti postavili, a že Praha něco takového postrádá, odmítám prostě proto, že Praha má svého ducha stejně jako jiná města mají či nemají ducha svého." Klíma si dále klade otázku, jak by měla tohoto ducha vyjadřovat knihovna. "Nápad vybudovat knihovnu jako prožraným aluminiem obalený nádor je scestný nejen ve vztahu k Praze a jejím obyvatelům, ale i ke knize."


Válečný kryt v plzeňské zoo, o němž většina občanů města neví, se promění v expozici netopýrů, ježků a některých druhů hadů. Návštěvníci dostanou při vstupu ochranné přilby a baterky. Píše to Právo v regionální příloze. Bývalý válečný kryt je ve svazích pod botanickou zahradou. ZOO by tam chtělo umístit menší zvířata, která žijí v podzemní anebo vyhledávají tmu či šero. V nových prostorách budou živočichové z evroasijské zóny. Zahrada už jednu ´noční´ expozici má, je zaměřená na Afriku.