Přehled tisku

0:00
/
0:00

Výpisy hovorů novinářů mohou sloužit třeba k odhalení a diskreditaci novinářských zdrojů a soudce, který to povolil, je buď účastníkem komplotu, nebo na žádost bez čtení práskl razítko, soudí komentátor Hospodářských novin.

Výpisy hovorů novinářů mohou sloužit třeba k odhalení a diskreditaci novinářských zdrojů a soudce, který to povolil, je buď účastníkem komplotu, nebo na žádost bez čtení práskl razítko, soudí komentátor Hospodářských novin. Když se šéf opozice chlubí, že má přístup k odposlechům z telefonu ministra vnitra, těžko říci něco jiného než skandál. Možná jsme už tak cyničtí, že politikům takové chování tolerujeme; neměli bychom je ale tolerovat soudcům. Proto chceme znát jméno člověka v taláru, který odposlechy povolil," píší Hospodářské noviny. V principu není podle komentátora listu nic divného na tom, že policie zkoumá, zda zveřejnění takzvané Kubiceho zprávy nebylo předem připraveným komplotem s účastí novinářů. Nač jsou ale inspekci výpisy hovorů pět měsíců nazpět před skutkem? Třeba k odhalení a diskreditaci novinářských zdrojů. A jak to, že odposlechy nasadila až v září? Třeba čekala, až "stará" vláda odstoupí, aby za ně Paroubek ani Bublan nebyli na první pohled osobně odpovědni, soudí komentátor Hospodářských novin.


Generální ředitel České televize (ČT) Jiří Janeček byl od srpna 1981 členem KSČ. Na rozdíl od dosavadního vrchního a programového ředitele ČT Františka Lamberta, který dříve působil v Lidových milicích a neodevzdal čestné prohlášení, se ale Janeček proti zákonu neprovinil. Bývalý komunista podle zákona televizi řídit může. Informují o tom Lidové noviny. "V této době jsem skutečně členem KSČ byl," potvrdil listu Janeček, který stanul v čele ČT v červenci 2003. "Členství jsem ukončil na konci roku 1989," dodal. "Jak vidíte, žádné tajnosti s tím nedělám. Když se mě na to kdokoli kdykoli zeptal, tak se to dozvěděl, jako teď vy,"řekl deníku. Podle něj však Janeček na takový dotaz v uplynulých týdnech neodpověděl. O jeho minulosti oficiálně nevěděli členové televizní rady, které Lidové noviny oslovily, ani veřejnost. Ve svém životopisu na internetových stránkách ČT se totiž Janeček o členství v KSČ nezmiňuje. Proč ale o svém členství neinformoval v podrobném životopise, který poskytl, když se stal ředitelem? Uvést politickou příslušnost v osobním dotazníku ČT mu prý před pěti lety zapověděl Úřad na ochranu osobních údajů, píší Lidové noviny. "Považuji to za další fatální přehmat pana ředitele," míní předseda senátní mediální komise Jiří Oberfalzer. Ten také již dříve vyzval generálního ředitele ČT, vedení nezávislých odborů ČT a členy Rady ČT, aby rezignovali, pokud byli informováni o faktu, že Lambert byl členem milicí. Janeček i odbory odmítli, že by o Lambertově členství v Lidových milicích věděli. Situací kolem Lamberta se ve středu zabývala Rada ČT, dosavadní vrchní a programový ředitel zatím zůstává ve vedení ČT na postu finančního ředitele. Funkci programového šéfa ČT obsadí Janeček někým jiným.


Odškodné 18 milionů korun přiznal soud ochrnuté dvaačtyřicetileté matce dvou dětí, zaplatit jí má nemocnice v Sokolově nebo její zřizovatel Karlovarský kraj, píše Mladá fronta Dnes. Nemocnici zažaloval manžel poškozené pacientky. Ta v září 2003 podstoupila kvůli bolestem hlavy angiografické vyšetření. Lékaři jí vstříkli do těla kontrastní látku, na kterou byla zřejmě alergická. Upadla do kómatu a dodnes zůstala zcela ochrnutá v léčebně. S okolím se dorozumívá jen očima. Hejtman Karlovarského kraje Josef Pavel považuje odškodnění za nepřiměřené, kraj se proto proti rozsudku odvolal. Podle manžela postižené se odvoláním jen oddaluje pomoc pro ochrnutou ženu. Peníze chce použít na to, aby mohl manželku vzít z léčebny zpět k dětem, postavit pro ni dům, vybavit ho a zajistit jí lepší život. Případ zkoumala znalecká komise, která zjistila, že lékaři pacientce neposkytli správnou okamžitou pomoc, nevyužili všechny možnosti léčby a ohrozili její život. Nemocnice nikdy vinu za ochrnutí ženy nepřiznala. Naděje na její uzdravení je podle lékařů mizivá, píše Mladá fronta Dnes.


Deník Právo informuje o tom, že takzvaný lesní vrah Viktor Kalivoda přišel o šanci nižšího trestu. Nejvyšší soud totiž zamítl jeho odvolání. Za předloňskou vraždu tří lidí tak Kalivodovi s definitivní platností potvrdil doživotní trest vězení. Na svobodu by se mohl dostat až po dvaceti letech od rozsudku - tedy nejdřív v roce 2026, kdy mu bude 48 let. To bude mít šanci požádat o podmínečné propuštění. Letos devětadvacetiletého Kalivodu uznaly soudy vinným z toho, že předloni 13. října zastřelil na lesní cestě u Nedvědice na Brněnsku starší manželský pár a o tři dny později na Kladensku opět v lese zavraždil legálně drženou zbraní čtyřiačtyřicetiletého muže. K činům se přiznal, až do loňského červnového odvolacího řízení u pražského vrchního soudu ale odmítl uvést motiv. Teprve před odvolacím senátem Kalivoda mimo jiné řekl, že se v minulosti nejméně patnáctkrát chystal vraždit i v pražském metru. Vždy ale v poslední chvíli od svého plánu upustil. Inspiroval se prý vražedkyní Olgou Hepnarovou, která v roce 1973 v Praze usmrtila nákladním autem osm lidí a o dva roky později byla popravena, uvádí deník Právo.


Autobusová společnost Capital Express, která provozuje spoje mezi českými městy a Londýnem, skončí na konci února se všemi pravidelnými linkami. Dopravní firma, která jezdila i mezi Prahou a Ostravou a vypravovala také linku na Slovensko, se chce zaměřit na nepravidelnou přepravu. S odvoláním na šéfa firmy Karla Rojka to píše Mladá fronta Dnes. Přesné důvody konce linkových autobusů nechtěl Rojko rozebírat. Jednou z příčin je podle něj například mýto. Zda je to i kvůli konkurenci, především Student Agency, však neuvedl. Připustil jen, že v posledních dvou letech byla linková doprava prodělečná. Capital Express jezdí mezi českými městy a Londýnem od roku 1996. Kromě zvýšené konkurence dalších dopravců také značná část cestujících volí na této trase dopravu letadlem. Zpáteční letenka stojí při včasné rezervaci i se všemi poplatky často méně než zpáteční jízdenka za necelé tři tisíce korun. Let přitom trvá dvě hodiny, cesta autobusem 24 hodin, poznamenává Mladá fronta Dnes. Největší konkurent firmy, společnost Student Agency, zřejmě podle svého šéfa Radima Jančury posílí některé linky na Slovensko, do Anglie bude vypravovat stále stejný počet autobusů, uvádí list.


Národní technické muzeum začne od března objíždět školy s projektem, který má v dětech probudit zájem o chemii a fyziku, uvádějí Lidové noviny. Během tří až čtyřhodinových kurzů si žáci vyzkouší třeba vyrobit dalekohled, sluneční hodiny nebo model horkovzdušného balonu. Projekt pomáhali vymyslet vysokoškolští pedagogové. Pracovali na něm téměř jeden rok a vytvořili sadu deseti témat, každé z nich pojednává o nějaké vědní disciplíně. Školy si tak mohou samy vybrat, s čím své žáky seznámí, píší Lidové noviny.


V Česku každoročně stoupá počet případů zavšivení. Vši napadají hlavně děti v mateřských školách a školáky do 15 let. "Jestliže jsme v roce 2000 evidovali v celé republice 151 případů, loni to už bylo 628,"řekl deníku Právo Michael Vít, hlavní hygienik České republiky. Vši se nejvíce rozmáhají ve velkých městech, zejména v Praze, a zamořují třídy a celé školy. Hygienici vidí hlavní důvod nárůstu případů zavšivení v tom, že rodiče neprohlížejí dětem vlasy. Ve škole pak stačí jedno zavšivené dítě, aby nakazilo všechny ostatní, píše deník Právo.