Přehled tisku

0:00
/
0:00

Budějovický Budvar se bude možná privatizovat. Vláda shání peníze, aktuálně především zhruba třicet miliard korun na plánovanou výstavbu a údržbu silnic. Poprvé po letech tak současný kabinet hovoří o prodeji stále ještě národního podniku.

Budějovický Budvar se bude možná privatizovat. Vláda shání peníze, aktuálně především zhruba třicet miliard korun na plánovanou výstavbu a údržbu silnic. Poprvé po letech tak současný kabinet hovoří o prodeji stále ještě národního podniku. Píšou to Hospodářské noviny. Příprava případné privatizace si ale vyžádá čas, v letošním roce by tak měl státní kasu posílit prodej části akcií společnosti ČEZ. ´Značka Budvaru se cení na dvacet až třicet miliard korun. Nevidím žádný důvod, proč by stát pivovar neměl prodat. Mluvit o rodinném stříbru už ztratilo smysl,´ řekl listu ministr průmyslu obchodu Martin Říman (ODS). Má přitom oporu i u dalších členů kabinetu. "Budvar samozřejmě nemusí být státní, s řádně připravenou privatizací nemáme žádný problém," souhlasí i místopředseda vlády Martin Bursík, ministr životního prostředí a znovuzvolený předseda Strany zelených. Za nejdůležitějšího zájemce o Budvar je považován americký pivovarský gigant Anheuser-Busch. Ten vede s Budvarem vleklé známkoprávní spory v mnoha zemích, připomínají Hospodářské noviny.


Svatovítská katedrála
Nejvyšší soud zrušil rozhodnutí soudů nižších instancí o navrácení Svatovítské katedrály církvi. Katedrála se tedy de facto opět vrací do rukou státu. Advokát Aleš Pejchal, který v 90. letech zastupoval stát ve sporu o Katedrálu svatého Víta, hodnotí v deníku Právo závěr Nejvyššího soudu jako naprosto správný, protože nevymyslel "něco tak obskurního", jako vymyslely soudy nižších stupňů. "Zaplaťpánbůh, na Nejvyšším soudu jsou rozumní právníci," tvrdí Pejchal. Podle něj Nejvyšší soud zopakoval to, co už před osmi lety jednoznačně řekl Ústavní soud, že totiž otázka majetku, který přešel na stát podle vládního nařízení z roku 1954 může být řešena toliko prostřednictvím zvoleného zákonodárce. Soudům tak do vzniku tohoto vlastnictví nic není. "V tuto chvíli je věc čistě záležitostí zákonodárců, tedy politiků. Oni mohou rozhodnout, zda věc vyřeší způsobem, který bude vyhovovat katolické církvi. Otázka Svatovítské katedrály je však otázkou nejen všech občanů České republiky, ale také všech křesťanů. Proč jen katolické církve? Historicky se tu střídali protestanti s katolíky,"říká advokát Pejchal v Právu.


Britští detektivové probírají seznam českých politiků, kteří se mohli stát terčem pokusů o korupci v případě tendru na nákup stíhaček gripen. Právě za vlády Miloše Zemana britský BAE Systems v konsorciu se švédským Saabem tendr vyhrál. Píše o tom Mladá fronta Dnes. BAE Systém i jeho čeští spolupracovníci všechny nařčení odmítají. Žádný důkaz ale detektivové zatím nemají. Mladá fronta Dnes ale uvádí, že řada z českých lobbyistů britské zbrojovky bezesporu měla blízké vztahy s politiky. Na prosazování gripenů spolupracoval se zbrojovkou například Omnipol. A jeho šéf, jak píše Mladá fronta Dnes, je "blízkým přítelem vlivného lidoveckého politika Miroslava Kalouska, který byl jedním z těch, kteří nákup stíhaček podporovali". Kalousek už před časem podle deníku k vyšetřování řekl, že nikdy nezaznamenal jedinou relevantní informaci, že by došlo k nějakým korupčním akcím. Také bývalý premiér Miloš Zeman deníku řekl, že pochybuje, že se najdou nějaké důkazy o korupci. "Já byl zastáncem gripenů, protože ta firma, pokud se dobře pamatuji, nabízela asi 80 miliard nikoliv úplatků, ale takzvaných offsetů. Já jsem porovnával jednotlivé nabídky. Ta ostatní letadla byla, pokud vím, daleko dražší a zejména jejich offsetové nabídky byly buď nulové, nebo mizivé," uvádí Zeman v Mladé frontě Dnes. Deník poznamenává, že pro britskou zbrojovku dosud pracuje například bývalý předseda představenstva ČEZ Theodor Dvořák. Toho prý v roce 1999 dostalo do čela energetického gigantu přátelství s tehdejším ministrem financí Ivem Svobodou a jeho poradkyní Barbarou Snopkovou.


Evropská komise se chystá zamítnout českou žádost o emisní povolenky na léta 2008 až 2012. Bruselu se nelíbí, že vláda požádala o větší objem tolerovaných emisí CO2, než dosud české podniky vypouštěly do ovzduší. Informují o tom


Rekreační chata Jiřího Čunka,  foto: ČTK
Všechny deníky si všímají dalšího problému, kterému čelí šéf KDU-ČSL Jiří Čunek. Na nové nejasnosti upozornil v pondělí Český rozhlas. Tentokrát jde o okolnosti, za jakých Čunek nabyl v roce 2000 třetinu rekreační chaty v Jeseníkách. Je otázka, jak kvalitně může pracovat lidovecký místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek, který se potácí mezi vlastní špatnou pamětí a zájmem policie a médií, upozorňuje komentátor Práva. Svoje odmítnutí novou kauzu komentovat Čunek navíc odůvodnil tím, že to bylo před jeho vstupem do politiky. Podle Mladé fronty Dnes si ale Čunek chalupu pořídil na jaře 2000, kdy už byl vsetínským starostou. Hospodářské noviny v této souvislosti uvádějí, že Čunek byl na Vstetínsku významnou politickou figurou už o Vánocích 1998: čerstvě zvoleným starostou města, o čtyři roky dříve se na tři měsíce stal místostarostou a zastával i další veřejné funkce. Pár týdnů před Vánoci 1998 nadto Čunek provedl podle listu další z nejasných transakcí: poslední den před pádem Universal banky si v její opavské pobočce uložil milion korun. Čunkovi nepodrážejí nohy obvinění, ale jeho reakce na ně, dodává komentátor Lidových novin. "Opakování zaklínadla, že se něco, případně všechno stalo před vstupem pana Čunka do politiky, má nulovou vypovídací hodnotu," zdůrazňuje autor.


Nevlastní sestra ministra zahraničí Karla Schwarzenberga Alžběta Regina Petzoldová žádá po městu Prachatice vydání nemovitostí v hodnotě několika desítek milionů korun. Jak píše deník Právo, město se bude bránit u soudu. Majetek hlubocké rodové větve Schwarzenbergů byl vyvlastněn zvláštním zákonem - takzvaným lex Schwarzenberg. Žádným ústavním nálezem nebyl tento zákon zrušen. Město do majetku v posledních letech investovalo miliony korun. Na pozemcích je nyní i zrekonstruovaný fotbalový stadion s atletickou dráhou a tribunami.


Myslivci v Lidových novinách upozorňují na opile působící srnky. Nezvykle teplá zima a nedostatek sněhu způsobily, že srny mají lepší přístup k oblíbené řepce olejce. Mladé rostliny srnám výrazně chutnají, přitom jim ale mohou - stejně jako drogy - způsobit zdravotní komplikace - poruchy nervového systému, oslepnutí, někdy až smrt. Obsahují totiž velké množství dusičnanů a glykosinuláty, které zvířecí žaludek nezpracuje. Myslivecká jednota vyzývá, aby lidi na opilé srny upozorňovali. Na otravu by mohly uhynout až stovky zvířat.


Češi bohatnou a dávají to znát. Ve společnosti se už nesnaží oslnit jenom dokonalým oblečením, ale i dokonalou vůní. Jen v loňském roce podle informací Hospodářských novin utratili za parfémy pět miliard korun, což je až skoro o miliardu více než v předchozím roce. To, že se nakupují parfémy, ale neznamená, že by Češi byli čistotnější. Jasně to ale ukazuje na fakt, že roste skupina lidí, pro které je koupě drahého parfému v daném postavení nezbytná. Největším hitem mezi pánskými parfémy jsou podle obchodníků zelené vůně, tedy citrusy a ovoce. Ženy upřednostňují lehčí květinové vůně.