Přehled tisku

Mirek Topolánek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Obsáhlý rozhovor s premiérem Mirkem Topolánkem přináší Mladá fronta Dnes. Mimo jiné v něm komentuje negativní reakce na nominaci Karla Schwarzenberga do funkce ministra zahraničí.

Mirek Topolánek,  foto: ČTK
"Já jsem to nazval národní obrozeneckou obsesí,"říká Topolánek a pokračuje: "My Češi si v sobě neseme určitý pocit, že našimi největšími nepřáteli jsou v pořadí: Němec, šlechtic, kněz, emigrant. A tahle národně obrozenecká obsese se promítla jak do názoru Jana Zahradila, tak Václava Klause,"řekl Topolánek Mladé frontě Dnes.


Skauti letos oslaví sté narozeniny, připomínají středeční Lidové noviny. Podle deníku si své výročí chtějí letos připomenout sérii akcí, jejichž smyslem je také dokázat veřejnosti, že i v současné době mají skautské hodnoty smysl. V České republice je členem některého ze skautských oddílů zhruba 46 tisíc dětí a dospělých.


Foto: ČTK
Teplo dohnalo prodejce k výrazným slevám, informuje deník Právo. Neobvykle teplé počasí, které se podle meteorologů zřejmě nezmění ani během ledna, nutí specializované sportovní obchody ke slevám, jež mají do jejich obchodů nalákat zákazníky. Ti ve srovnání s předchozími roky nemají kvůli počasí zájem příliš velký zájem o lyže ani o další zimní zboží.


V Česku je k mání Hitlerův obraz, tvrdí Mladá fronta Dnes. Akvarel, jehož autorem je vůdce nacistické říše, se objevil v české internetové aukci. Neznámý prodejce stanovil vyvolávací cenu na 100 000 korun. Pravost nabízeného akvarelu deník konzultoval s ředitelem Národní galerie Milanem Knížákem, který soudí, že obrázek je malován zcela jinou technikou než jiné Hitlerovy kresby. Malby vůdce nacistické říše přitom podle něj experti považují za pouhou kuriozitu s mizivou uměleckou cenou. Dále Mladá fronta Dnes cituje Petra Kouru z Ústavu pro soudobé dějiny, který považuje za nemravné profitovat na výtvorech masového vraha a plánovače holokaustu.


Na silnicích zemřelo nejméně lidí od roku 1990, informuje ve středu většina českých deníků. V roce 2006 tak na českých silnicích loni zemřelo o 176 lidí méně než předloni. Podle Lidových novin jsou rekordně nízká čísla přičítána zavedení bodového systému, tedy novele silničního zákona, která začala platit v polovině loňského roku, tvrdí deník. Jasnější hrozba ztráty řidičského průkazu doprovázená větším počtem policistů v ulicích podle něj zabrala a řidiči jezdili opatrněji. Dopravní psycholog Jan Weinberger Lidovým novinámřekl, že největší podíl na "dobrých" výsledcích mají především první dva tři měsíce po zavedení zpřísněné novely silničního zákona. Po několika měsících ale podle něj řidiči zjistili, že policie zdaleka není tak přísná, jak se obávali a kontroly nejsou tak časté. Proto opět přidali plyn, tvrdí psycholog. S jeho slovy souhlasí i šéf dopravních policistů Zdeněk Bambas, který již dříve deníku řekl, že kdyby se řidiči chovali stejně jako první týden po zavedení "bodového systému", pak by dopravní policie byla na rozpuštění "Řidiči si musí uvědomit, že ovládají zbraně a tomu přizpůsobit své chování," dodává nakonec k tématu Lidových novin psycholog Jan Weinberger.


Česko musí drasticky snížit spotřebu energií, informují Hospodářské noviny. Podle nich bude Bezpečnostní rada státu na svém příštím zasedání jednat o tom, jak zabránit černému scénáři, kdy jsou české domácnosti bez elektřiny, auta bez benzinu a plynové topení vyhaslé. Ceny totiž porostou, s energiemi bude třeba šetřit a zřejmě si připlatíme i na výstavbu nových zásobníků či ropovodů. Někteří analytici a úředníci připouštějí i možnost státní regulace smluv mezi firmami o dovozu energetických surovin či zavedení přídělů elektřiny v případě nouze. O konkrétních zákonech a investicích ale musí rozhodnout nová vláda.


Česká televize vzala Primě diváky zpráv, informuje deník Právo. Veřejnoprávní televize totiž od Nového roku vysílá hlavní večerní zpravodajský pořad o 15 minut dříve než dosud a přímo konkuruje zprávám soukromé televize Prima. Jejich sledovanost tak napoprvé klesla o 200 tisíc diváků pod milion, zatímco Česká televize si ve stejné chvíli polepšila 300 tisíci na jeden a tři čtvrtě milionu diváků. Nejúspěšnější ale nadále zůstala televize Nova s téměř tři a milionem lidí, kteří sledovali její novoroční zprávy, ovšem o půl hodiny později.


Za největší stromy planety jsou všeobecně považovány sekvojovce. Ve své kalifornské domovině se tyčí až do stometrových výšek. A jeden z takových obrů právě vyrůstá v botanické zahradě v pražské Troji, informuje deník Právo. Dodává ale, že nejvyšší strom světa zde nevyroste, protože ve středoevropských podmínkách dosahují sekvojovce jen výše 20 až 50 metrů.


Reklama oživuje starou češtinu, všímají si Lidové noviny. Na příkladu slovního spojení "stávající zákazník" upozorňují na nový fenomén, kdy po vlně přejatých anglikanismů a germanismů začínají pronikat do jazyka prvky starého a knižního jazyka. "Už ve slovníku spisovné češtiny ze šedesátých let minulého století je slovo stávající popsáno jako poněkud zastaralé a knižní,"říká novinám Kamila Smejkalová z Ústavu pro jazyk český. V minulých desetiletích se proto s tímto slovem zacházelo velmi obezřetně jako s knižním, zřídka využívaným tvarem. Mobilní operátoři z něj ale během několika let vytvořili označení pro prakticky každého obyvatele Česka. Reklama totiž skládá slova podle jejich vzájemné libozvučnosti, a tak může možná přispět k návratu i dalších staročeských výrazů, uzavírají Lidové noviny.


Deník New York Times nedávno použil pro české poměry pěknou metaforu: vláda a parlament "přepnuly na autopilota", cituje komentátor Hospodářských novin. Od červnových voleb nebyl až na pár výjimek přijat jediný zákon. Kupodivu to ale rok bez záplavy nových předpisů. "Jeden by čekal, že Sbírka zákonů za rok 2006 bude tenká jak žiletka," uvádí autor a pokračuje: "Stačí se ale podívat na její internetové stránky: včera naskočila položka číslo 626. Je to druhý nejvyšší počet v historii České republiky. Jak to? Co stát dělá, když parlament nic nedělá? Tiše jede stroj byrokracie. Nejsou-li zákony, vznikají vyhlášky. Třeba o tom, jak správně plašit špačky," píše Tomáš Němeček v Hospodářských novinách a odkazuje na předpis 294/2006.