Přehled tisku

Prezident Václav Klaus
0:00
/
0:00

Zrušení schůzky prezidenta Václava Klause s šéfem ODS Mirkem Topolánkem má podle komentátora deníku Právo nádech skandálu. Nestává se často, aby se prezident republiky jeden den odmítl setkat s předsedou vítězné strany z voleb a den druhý se setkal s předsedou strany poražené, podotýká komentátor.

Zrušení schůzky prezidenta Václava Klause s šéfem ODS Mirkem Topolánkem má podle komentátora deníku Právo nádech skandálu. Nestává se často, aby se prezident republiky jeden den odmítl setkat s předsedou vítězné strany z voleb a den druhý se setkal s předsedou strany poražené, podotýká komentátor. Momentálně to podle něj vypadá, že jako hlavní vyjednavač je Topolánek vyřízen. Nemá prý ani důvěru, ani metodu. "Místopředsedové ODS tak stojí před superdílem. Musí svého předsedu v krátkém čase proměnit z Dona Quijota ve Viléma Tella, tedy toho, kdo umí zasáhnout cíl a nehledá nepřítele tam, kde stojí obyčejný politický partner," soudí komentátor Práva.


Vlasta Parkanová,  foto: ČTK
Uchazečka o vůdcovství v KDU-ČSL Vlasta Parkanová se profiluje i návrhem na změnu jména strany. Označení strana lidová či lidovci se skutečně hojně používá. Stačí to ale jako důvod pro změnu názvu celé strany, ptají se Lidové noviny. Jméno strany změnil naposledy Josef Lux. Chtěl jí dodat západního šmrncu, a tak straníkům přibylo označení křesťanští demokraté. Minulý předseda Kalousek byl na 'lidovce' také dost alergický. Reakce straníků však naznačují, že změna názvu je to poslední, co strana potřebuje. Raději by diskutovali o programu.


Ministr financí Vlastimil Tlustý se pustil v Bruselu do boje proti zvýšení minimální spotřební daně na pivo hlavně kvůli vlastnímu PR. Jinak pivní bitva postrádala smysl a blokace dohody Evropské unie ohledně zvyšování daně byla zbytečná. Ve svém komentáři tak soudí Lidové noviny. Pivním povstáním si podle deníku Češi neublížili, protože na daňové otázky jsou naštěstí citlivé všechny státy. Ale ani si tím nepomohli. "Působíme jen trochu komičtěji. Mezi českým NE pivu a polským vetem ústupku Putinovi je přeci jen rozdíl," tvrdí Lidové noviny. Podle komentáře Hospodářských novin se Češi rozhodli, že jim pivo stojí za hádku, při které nakonec zůstanou se svým odporem vůči 24 ostatním členům unie sami. "Proč asi? Zaprvé, řekli si, že mají dobré argumenty a dobrou příležitost se ukázat, aniž se přitom rozbije příliš nádobí. Zadruhé, začíná nový kurz, kdy se bude bouchat do stolu co nejčastěji. Je tu ještě třetí, spolehlivě nejhorší možnost: kvůli ničemu jinému než pivu se Praha nevzpříčí," míní Hospodářské noviny.


Slovenská vláda v těchto dnech zrušila bez udání důvodu již schválenou investiční pobídku za víc než 60 milionů korun české firmě Brano Group. Český výrobce autodílů chtěl vystavět novou slévárnu ve východoslovenských Prakovcích za zhruba 220 milionů korun. Jak informuje Mladá fronta Dnes, práci tam mělo najít práci zhruba 150 lidí. Minulá vláda Mikuláše Dzurindy slíbila české firmě mimo jiné daňové prázdniny na pět let nebo dotaci na pracovní místa. Investice mířila do jednoho z nejchudších slovenských regionů. Nová slévárenská linka na Slovensku měla vyrábět odlitky pro automobilový průmysl.


V žebříčku 500 nejrychleji rostoucích hi-tech firem v Evropě, Africe a na Středním Východě zabodovalo devět českých firem. Z toho internetový obchod Internet Mall se v čerstvém pořadí firmy Deloitte zařadil mezi tygry regionu, když obsadil 30. příčku, píší Hospodářské noviny. Tržby tohoto největšího tuzemského internetového obchodu vzrostly za posledních pět let o 3945 procent a loni přesáhly miliardu korun. Celkově zvítězila britská firma MX Telecom, která poskytuje bezdrátové připojení k internetu.


Mladá fronta Dnes cituje z výroční zprávy Evropské unie, že v Česku ubylo rasismu. I když jsou stále vidět narozeninové soukromé party za zataženými závěsy ve vesnických kulturních domech, jsou to ve skutečnosti koncerty holých lebek, doprovázené zdviženými pravicemi při hajlování. Česko ale přesto společně s Rakouskem a Švédskem figuruje mezi třemi chválenými zeměmi, kde počet projevů rasismu loni a předloni klesl. Rasismus se v Česku projevuje nejčastěji vykřikováním extremistických hesel a hajlováním na skinheadských koncertech, ale občas dojde i k násilí. Policie loni zaznamenala 253 rasových trestných činů oproti 364 v roce 2004. Na druhou stranu se rasismus více projevuje skrytě a některé jeho projevy jsou hůře odhalitelné, uvedl zástupce velitele republikové kriminální policie Jan Chmelík.


Hospodářské noviny hodnotí současnou situaci Českých aerolinií, které potřebují dvě miliardy korun na provoz. "Přečtěme si znovu tu sumu: tak zní účet za výkon Jaroslava Tvrdíka coby prezidenta ČSA, za jeho drahé nákupy airbusů a štědré kolektivní smlouvy s piloty. Bohužel, faktura na dvě miliardy nebude putovat do Lidového domu," píšou Hospodářské noviny a exšéfa ČSA v této souvislosti nazývají "mužem za dvě miliardy". Připomínat Tvrdíkovu odpovědnost, jako to dělá nový předseda dozorčí rady ČSA Miroslav Ševčík, je podle deníku správný začátek. Ševčík se při rozhodování o možné státní pomoci může držet myšlenek patrona všech liberálů Miltona Friedmana, který odmítal pomáhat leteckým firmám dokonce i po 11. září 2001. Nebo si může říci s jiným klasikem, že svoboda je poznaná nutnost, a zvednout ruku pro nutné dotace. "Bude napínavé sledovat, jak tato volba mezi Friedmanem a Marxem nakonec pro známého liberála dopadne," napsaly Hospodářské noviny.


O tom, jaké množství hodin lze ve škole zameškat, píše Mladá fronta Dnes. Břeclavský manželský pár, který soud poslal do vězení za záškoláctví jejich dětí, čelí dalšímu trestnímu oznámení. První oznámení je za loňský školní rok, další za letošní. Jejich tři potomci zameškali ve škole celkem 1917 hodin. Okresní soud v Břeclavi za to potrestal matku patnácti a otce deseti měsíci vězení, přičemž se oba odvolali. Rodina má celkem 15 dětí. Břeclavský sociální odbor tvrdí, že ostatní děti jsou na tom se školní docházkou podobně.


Policie v těchto dnech zahájila celorepublikovou akci zaměřenou na dodržování bezpečnosti při pořádání honů. Zvýšené kontroly skončí až na Silvestra. Jak píše Právo, podle policejních statistik byly jen za minulý rok na honech postřeleny čtyři osoby, z nichž jedna zraněním podlehla. "Akce je zaměřena hlavně na kontrolu příslušných dokladů, zákaz používání alkoholu a kontroly zbraní, aby nedocházelo k lovu zvěře zakázanými prostředky,"řekl Právu Antonín Kreml z policejního prezidia. Podle něj bylo za loňský rok zjištěno celkem 115 porušení zákona o zbraních.


Lidé zavalili operátora žádostmi o falešné soby. Nad tímto titulkem Lidových novin by se podivil každý, kdo nesleduje reklamu. Na téměř zlidovělou větu herce Petra Čtvrtníčka: Žádní falešní sobi, žádné triky....láká společnost mobilní operátor klienty na víkendové SMS zdarma. Čtvrtníčkův ironický výstup s psíky diváky skutečně zaujal. Navíc spustil obrovskou lavinu zájmu o předměty spojené s touto reklamou. Největším hitem se stal miniaturní psík čivava ozdobený falešnými sobími parohy. Reklama způsobila dokonce to, že lidé mají kromě samolepek a plakátů zájem i o pletenou vestu, kterou má Petr Čtvrtníček na sobě. Firma zájmu patřičně využije a tak se v ulicích měst objeví i tisíce sobích parohů.