Přehled tisku

ods_modra_sance.jpg
0:00
/
0:00

Premiéra Mirka Topolánka čekal v úterý velký den. V Mladé frontě Dnes v rozhovoru s Michaelou Jílkovou přibližuje svoji strategii, jak získat důvěru pro svoji vládu. Pro to, aby vláda předvedla, že je akceschopná, udělal prý maximum.

Premiéra Mirka Topolánka čekal v úterý velký den. V Mladé frontě Dnes v rozhovoru s Michaelou Jílkovou přibližuje svoji strategii, jak získat důvěru pro svoji vládu. Pro to, aby vláda předvedla, že je akceschopná, udělal prý maximum. Podle Topolánka sestavila přijatelné programové prohlášení, které není čistokrevná Modrá šance, ale kompromis. A v případě že vláda důvěru nezíská? "Já si dovedu představit, že po demisi vlády pověří prezident Václav Klaus obratem znovu Mirka Topolánka. Ten představí stejnou vládu. Nemusí se čekat 30 dnů a ta vláda může hned další týden jít ve druhém pokusu pro další hlasování o důvěře. Tím se celý ten proces urychlí. Tím pádem ten přechod k předčasným volbám může být rychlejší. Já neříkám, že to tak musí být, ale je to jedna z možností," uvedl premiér Mirek Topolánek pro Mladou frontu Dnes.


Foto: Evropská komise
Deník Právo informuje o největších znečišťovatelích ovzduší v České republice. Jejich žebříček zveřejnilo Ministerstvo životního prostředí a jako první se v něm umístila elektrárna Prunéřov v blízkosti Chomutova. Ta za rok vypustí do ovzduší více oxidu uhličitého než všechna česká osobní auta. Mezi deseti největšími znečišťovateli je sedm uhelných elektráren, jeden chemický a dva metalurgické provozy. Dohromady ovzduší zatíží 44 miliony tun emisí, což je třetina celkového znečištění České republiky, jak uvádí Právo. "Uhelné elektrárny a hlavně ty, které používají hnědé uhlí jako Prunéřov, jsou největším zdrojem znečištění. České elektrárny jsou navíc poměrně obstarožní a málo efektivní,"řekl Právu Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha.


Mladá fronta Dnes vzpomíná na legendární pražský rockový klub Na Chmelnici. Ten se po deseti letech vrací zpět ke svým kořenům a živé hudbě. Klub vznikl v roce 1980 a brzy si získal obrovský ohlas. A to zejména proto, že jeho dramaturgie kromě živých koncertů zahrnovala i divadelní a přednáškové večery. "Ty se pomalu stávaly malým územím svobody, takže mezi diváky se běžně vyskytovali představitelé disentu a jiných protistátních skupin, což samozřejmě začalo vadit mocenským kulturním institucím," vysvětlila Mladé frontě Dnes producentka klubu Michaela Volná.


Čeští vysokoškoláci najdou práci snadno. Tak usuzují Hospodářské noviny z hodnocení univerzit podle zaměstnanosti absolventů, které v pondělí zveřejnilo Středisko vzdělávací politiky Univerzity Karlovy. Středoškoláci si nyní mohou vybírat vysokou školu podle toho, jak je dokáže připravit na budoucí povolání, dodává list. Zveřejněný výzkum ukazuje, že s uplatněním absolventů na trhu nemají problém pedagogické a lékařské fakulty. Naopak v zemědělských oborech byl vloni bez práce každý jedenáctý student. Ze 30 tisíc vysokoškoláků, kteří vloni ukončili studium, jich našlo práci 3 000. Letos v dubnu už to bylo o polovinu méně. Česko má tak se Slovenskem a Polskem nejnižší míru nezaměstnanosti vysokoškoláků v Evropě. V zemích Evropské unie je ale vysokoškoláků v průměru dvojnásobně víc než v Česku, uvádějí Hospodářské noviny.


Lidové noviny sledují zvýšený počet výhružných anonymních telefonátů, ale také hlášení o "opuštěných" zavazadlech. Při podobném hlášení policie vždy vyšle na místo hlídku, která podle situace přivolá pyrotechnika. "Jsme teď ostražití a tyto případy nepodceňujeme. Jsme rádi, že s námi lidé spolupracují a všímají si podezřelých předmětů," řekla Lidovým novinám mluvčí pražské policie Iva Knolová. Složitější jsou však případy anonymních hrozeb. Za poslední týden řešila policie čtyři vážné hrozby, což je víc než za poslední měsíce. "Lidé, kteří volají, jsou většinou psychicky narušení. A jde jim hlavně o to, aby se zviditelnili a psalo se o nich," vysvětlila Knolová. Policii se přitom podaří objasnit zhruba polovinu případů šíření poplašné zprávy. Pachateli hrozí až pět let vězení. Nejzávažnější případ se v Praze odehrál před půldruhým rokem, kdy pachatel hrozil otrávením zdrojů pitné vody, informují Lidové noviny.