Přehled tisku

Mirek Topolánek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Po přečtení vět typu "snížíme daně i nezaměstnanost, zamezíme zneužívání sociálních dávek, zvýšíme průměrné důchody a na silnice budeme dávat sto miliard korun ročně" má člověk pocit, že listuje v programu vlády se zajištěnou podporou nejméně 110 poslanců. Anebo v typickém předvolebním letáku. Ve skutečnosti jde o plány Topolánkovy vlády, která doposud nemá zajištěnou ani svou další existenci.

Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Po přečtení vět typu "snížíme daně i nezaměstnanost, zamezíme zneužívání sociálních dávek, zvýšíme průměrné důchody a na silnice budeme dávat sto miliard korun ročně" má člověk pocit, že listuje v programu vlády se zajištěnou podporou nejméně 110 poslanců. Anebo v typickém předvolebním letáku. Ve skutečnosti jde o plány Topolánkovy vlády, která doposud nemá zajištěnou ani svou další existenci. Píše to Mladá fronta Dnes. Deník ale připomíná, že vláda premiéra Mirka Topolánka dokola ujišťuje, že se chystá i bez důvěry vládnout "naplno". Co tedy vůbec může prosadit?

Podle Mladé fronty Dnes bude muset menšinový kabinet ODS spoléhat na vládní vyhlášky, k nimž na rozdíl od zákonů nepotřebuje získat většinu hlasů ve Sněmovně. Pomocí vyhlášek však zdaleka nedokáže prosadit stoprocentně vše, co slibuje v programovém prohlášení. Musí zapomenout na zavedení rovné daně či zpřísnění zneužívání sociálních dávek. Stejně tak na papíře zůstane slib flexibilní rodičovské dovolené, kdy by si rodiče mohli sami zvolit délku péče o dítě a podle toho také státní příspěvek. Podle deníku všechny tyto věci uvedla pravicová ODS do programu vlády logicky jen proto, aby si zachovala tvář před svými voliči, jimž před volbami slibovala reformy. Teď může tvrdit: Alespoň jsme se o ně pokusili.


Všechny deníky komentují návrh rozpočtu, který v pondělí na mimořádném jednání schválila Topolánkova vláda. Hospodářské noviny píšou, že menšinová vláda pod tlakem sociální demokracie návrh znovu přehodnotila a vysoký schodek se tak přiblížil nižší částce plánované již předchozím Paroubkovým kabinetem. Vláda také podle deníku na poslední chvíli poněkud couvla i v úvaze o prodeji části akcií polostátní firmy ČEZ. Nehovoří už o privatizaci 16 procent, ale pouze o takovém podílu, který by vynesl 31 miliard korun, píše deník. Upozorňuje zároveň, že výdaje na sociální dávky proti letošnímu roku vzrostou o 69 miliard korun a spolknou prakticky všechny peníze, které přinese předpokládaný růst ekonomiky. Stát tak bude mít vůbec poprvé v historii méně peněz na běžný provoz a investice, uvádějí Hospodářské noviny ve své analýze.

Lidové noviny zaznamenávají náznak ochoty sociální demokracie podpořit rozpočet navržený Topolánkovou vládou. ČSSD si kladla podmínku, že deficit rozpočtu nesmí být vyšší než sto miliard korun. Na to nová vláda přistoupila a snížila schodek. Na druhou stranu deník soudí, že nabídku podpory rozpočtu nelze interpretovat jinak, než jako ruku nabídnutou občanským demokratům a tento ústup Jiřího Paroubka označují za vítězství Miloše Zemana. "Důchodce z Vysočiny si může mnout ruce, jeho vliv na stranu byl nejen potvrzen, dokonce zvýšen, a to bez ohledu na to, jestli se spolu dvě nejsilnější strany o rozpočtu dohodnou, nebo ne. Jiří Paroubek teď spolustraníkům předvádí, že se chce domluvit, aby mu to žádný zemanovec nemohl v budoucnu vyčíst," píše komentátor.


Petr Nečas a Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Podle komentátora Práva je nejviditelnější špička ODS zřejmě na odpis. "Po festivalu trapnosti a politického amatérismu, při kterém akční trio ODS Langer-Topolánek-Nečas stvořilo aféru s nelegálními odposlechy, vyklubanými z dračího vejce sneseného údajně saní z Lidového domu, a poté, co se v tom skandálu pánové sami vykoupali, těžko jim uvěřit i dobrý den," píše autor. Podle něj profláknuté trio dělá největší starosti samotné ODS. "Stvořitelé ´ilegálních odposlechů´ jsou v poslední době podezřele sami. Místopředsedkyně Němcová se drží v pozadí a moc se s nimi neukazuje, hejtman Bendl jako by lovil bobříka mlčení, Klausův muž Tlustý vyrazil na sóloakci na Vysočinu prozkoumat, zda je míra Zemanovy loajality k ČSSD stejně silná jako nenávist k těm dosud nederatizovaným." Komentátor soudí, že Topolánkova vláda zřejmě nedostane důvěru a pak by podle něj nastalo uvnitř ODS "hejbání škatulat a krize".


Jeden ze čtyř mužů zadržených minulý týden v Norsku kvůli podezření z příprav teroristických akcí měl podle Mladé fronty Dnes kontakt v Praze. Byl jím kosovský Albánec Princ Dobroši, v 90. letech jeden z nejhledanějších drogových bossů, píše list s odvoláním na informace norských novinářů a policie. Dobroši se zaměřoval na Skandinávii, své obchody ale řídil z Prahy, kde byl také v roce 1999 zatčen a vydán do Norska. Z tamního vězení byl časem propuštěn za dobré chování. Mladá fronta Dnes píše, že jeden ze čtyř zadržených v Norsku, Pákistánec s norským pasem, Dobrošiho v létě navštívil v kosovské Prištině. Zda spolu muži hovořili o možném útoku v Praze, není jasné. Šéf protidrogové centrály Jiří Komorous potvrdil, že se Dobroši už loni na pár týdnů opět objevil v české metropoli, kde stále žije jeho manželka a dvě děti. Možnost, že je Dobroši napojen na teroristy, nechtěl komentovat, píše list.


Ministerstvo vnitra poprvé přiznalo, že u policie dnes pracuje asi 800 bývalých pracovníků komunistické Státní bezpečnosti. Informují o tom Lidové noviny, podle kterých je to daleko vyšší číslo, než se dosud odhadovalo. Nový ministr vnitra Ivan Langer chce, aby všichni bývalí estébáci od policie odešli. Podle jeho kritiků je ale takový krok 17 let po převratu nespravedlivý. Langrův plán kritizuje například bývalý ministr vnitra František Bublan. "Dali jsme těm lidem šanci sloužit demokratickému režimu,"říká.


První aféru kolem nadcházejích komunálních voleb vyšetřují západočeští policisté, zjistil deník Právo. Z trestného činu maření přípravy a průběhu voleb policejní rada obvinil dva muže ze Sokolova. Podezřívá je, že zmanipulovali volební kandidátku Strany nezávislých demokratů do městského zastupitelstva v Sokolově. U soudu jim za to hrozí až tři roky vězení. Jak listu řekl policista, který se případem zabývá, muži do kandidátní listiny napsali osobní údaje lidí, kteří o tom neměli ani tušení, a podepsali je tam. Kandidátku potom nechali zaregistrovat. Podle policie tvořily takzvané "mrtvé duše" většinu z osmnáctičlenné kandidátky. Vedení Strany nezávislých demokratů už falešnou kandidátku oficiálně stáhlo.


Hospodářské noviny uvádějí, že za poslední dva roky otevřely mezinárodní firmy v Česku víc než čtyřicet vývojových, technologických nebo distribučních center. V roce 2003 jich přitom podle údajů společnosti CzechInvest u nás fungovalo pouhých deset. Česko se tak stává zemí, kde velké společnosti nejen stavějí kvůli levné pracovní síle své výrobní závody, ale přesouvají sem i výzkum nebo servis. Kvalifikovaná pracovní síla, výhodná geografická poloha a hlavně nižší náklady - to jsou hlavní důvody, které uvádějí firmy jako důvod pro přesun svých center na český trh.


Lidé v Havířově na Karvinsku mohou v nadcházejících komunálních volbách volit i zavražděného náměstka primátorky Martina Balšána. Zákon totiž neumožňuje zemřelého kandidáta vyškrtnout z kandidátních listin. Informuje o tom Moravskoslezský deník. Dvaatřicetiletého Balšána zastřelil před týdnem na zastupitelstvu bývalý ředitel havířovských technických služeb Pavel Slíva. Jak říká vedoucí odboru vnitřních věcí havířovského magistrátu, zákon počítá pouze s tím, když je kandidát z voleb odvolán, nebo se sám vzdá. V takovém případě jsou o neúčasti konkrétních kandidátů voliči informováni na vývěsce ve volebních místnostech. Podle deníku je téměř stoprocentně jisté, že Balšán získá mandát zastupitele. Odpovídá to druhé pozici na kandidátce ČSSD a předpokládaným šancím strany na úspěch. Minimálně získá hlasy těch voličů, kteří budou volit tuto strany, píše deník.


Deník Sport uvádí, že fotbalista Rudolf Skácel ostře kritizuje reprezentačního trenéra Karla Brücknera. Stejně jako před časem Jiří Jarošík mu vyčítá, že sází jen na své oblíbence. "Hraju venku čtyři roky a za tu dobu se na mě ani jedenkrát nepřijel podívat. Měl jsem být nominován už na mistrovství světa. Jenže to mě minulo. Někde jsem si přečetl, že dostanu šanci v další kvalifikaci, ale zase nic," zlobí se v deníku Sport záložník anglického Southamptonu. A k Jarošíkovu vyjádření, že do reprezentace budou mít noví hráči šanci se dostat až ve chvíli, kdy Brückner u týmu skončí, dodává:"To bych podepsal."


Je to už osm let. Právě tak dlouhá doba uběhla od chvíle, kdy musel fotbalista Jan Koller naposledy bojovat o místo v základní sestavě. A teď je to tu znovu. Píše to deník Sport. AS Monaco, kam v létě přestoupil, je v krizi a doplácí na to i obrovitý útočník. Z angažmá v luxusním ráji se tak trochu stává nepříjemný existenční boj..."Poslední dva zápasy jsem už začínal na lavičce. Je to hrozný tam sedět a navíc koukat, jak to mužstvu vůbec nejde," přiznává nejlepší kanonýr v historii české reprezentace. Ve francouzské lize se však zatím trefil jen jednou. Mimo jiné i proto, že se spoluhráči na hřišti dosud nenašel společnou řeč. "Potřebuji dobrou finální přihrávku, ale míří jich na mě hrozně málo. Vždyť já už se do šancí pomalu ani nedostávám," povzdechl si český útočník v deníku Sport. Přesto se však nevzdává: "Nezbývá než dál bojovat a věřit!"