Přehled tisku

tatra816.jpg
0:00
/
0:00

Dodávka nových vozů Tatra pro českou armádu se kvůli nečekanému zkrácení peněz ze státního rozpočtu o několik let odsune. S odvoláním na náměstka ministra obrany Martina Bělčíka to píše deník Právo.

Dodávka nových vozů Tatra pro českou armádu se kvůli nečekanému zkrácení peněz ze státního rozpočtu o několik let odsune. S odvoláním na náměstka ministra obrany Martina Bělčíka to píše deník Právo. Původně mělo ministerstvo podepsat smlouvu na nákup 555 aut za téměř 7 miliard korun do konce roku. Podle plánu ministerstva financí by měla armáda příští rok dostat o pět miliard korun méně, než počítala. To bude podle Bělčíka znamenat stop i dalším investičním projektům. Měly by se zastavit chystané opravy či budování základen i modernizace počítačového vybavení. Obrana by se prý bez zastavení investic dostala za dva tři roky do platební neschopnosti.


Mirek Topolánek,  foto: ČTK
ODS se podle úvodníku Lidových novin snaží, aby vládní sestava, kterou dává dohromady, byla alespoň trochu přijatelná pro její odpůrce. "Poloúřednický nátěr" se jí může hodit při pozdějším vyjednávání o předčasných volbách s lidovci a zelenými. Také prezidentovi Václavu Klausovi se podle listu takový kabinet bude jmenovat snáze než sevřený modrý šik, píše autor poznámky. Ale ani takový kabinet bez důvěry Topolánkovu stranu k předčasným volbám neposune. Spíš to vypadá, že ODS bude chtít "recyklovat" taktiku šéfa ČSSD Jiřího Paroubka. Po podzimních volbách se ve Strakově akademii zabarikáduje a bude čekat, až se všichni unaví a předčasné volby akceptují, píší Lidové noviny.

Hospodářské noviny komentují současný postoj šéfa sociálních demokratů, který čeká, až získá od prezidenta svůj pokus o sestavení vlády. Budoucnost Paroubkova a ČSSD závisí podle listu na několika věcech, například na tom, jak dlouho vydrží disciplína levicového bloku. "Komunisté zatím Paroubkovi nevypověděli poslušnost. Až to udělají, bude jeho zdánlivě neotřesitelná pozice v troskách. Loučící se premiér sází na to, že zabrání předčasným volbám. Bez komunistů na to ale nemá sílu," podotýká deník. Podle Hospodářských novin je možné, že Paroubek spíš sází na velkou koalici ČSSD-ODS. Možná se svou účastí, možná bez ní, možná bez lídrů obou stran. "Jenže jsme zase u komunistů. Ti mohou koalici zablokovat, rozhodnou-li se Paroubka podrazit a jít spolu s ODS k předčasným volbám," upozorňuje list.


Finanční skupina PPF má zájem o koupi banky v Rumunsku. S odvoláním na spolumajitele společnosti Jiřího Šmejce o tom informují Hospodářské noviny. Podle rumunského internetového serveru PPF nabídla za podíl v bance Romexterra o třicet procent vyšší cenu než maďarský konkurent. Finanční skupina PPF Petra Kellnera již o svém záměru koupit stoprocentní podíl v bance informovala rumunskou centrální banku. Romexterra, která patří mezi menší banky, má v současnosti 43 poboček, vede účty zhruba 140.000 drobných klientů a 10.000 firem.


Podnikatele Tomáše Pitra, který byl odsouzen k pětiletému vězení za daňové delikty z roku 1994, soudil v roli přísedícího policista, který působí v Inspekci ministra vnitra. Jak píší Lidové noviny, ač je souběh takových funkcí přinejmenším podivný, zákon ho nezakazuje. Ve výkonu funkce přísedících jsou omezeni jen poslanci, senátoři a prezident republiky. Dokáže však policista, jehož kolegové případ vyšetřovali, zachovat nestrannost, ptá se komentář Lidových novin. Radí ponechat stranou Pitrův případ, ve kterém se spekuluje o politické objednávce, ale podívat se na případ obecně. Je v pořádku, že tuto funkci mohou vykonávat lidé, kteří jsou přímo či nepřímo spojeni s trestním řízením? Na druhou stranu by se tato opatrnost dala vykládat jako zkracování jejich práv. Fakt ovšem je, že se občané do senátů zrovna nehrnou, soudy je shánějí i přes inzeráty. Trochu za to může i špatná pověst "soudců z lidu" z dob komunismu. Navíc laik je oproti soudci v nevýhodě a může mít pocit, že mu tzv. "dělá křoví". Patrně však nezájem o práci přísedících pramení z malé vážnosti justice jako celku. Jak píší Lidové noviny, chabá úcta vyplývá z často pochybných výkonů soudů samých a z nekonečných kauz.


Důstojníci Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu čelí podle deníku Právo podezření z padělání podpisu na policejním protokolu. Listu se podařilo najít svědka, který tvrdí, že podpis na úředním záznamu není jeho. Podezřením se tento týden začala zabývat Inspekce ministra vnitra. Sporný záznam vznikl podle Práva v únoru před dvěma lety. Odhalili ho advokáti při seznámení s vyšetřovacím spisem a pořizování kopií. Zjistili, že důstojník Filip Kraus společně s vietnamským tlumočníkem Antonínem Nguyenem vyslýchal ve stejný den a hodinu dvě různé osoby. Jeden protokol pak podepsal pravým a druhý falešným jménem. Svědek ale tvrdí, že se žádný výslech nekonal a že na protokolu není jeho podpis. Inspekce začala Krause prověřovat již dříve, mimo jiné kvůli jeho cestě do Vietnamu, kde se policista údajně prezentoval jako investor. Elitní útvar se dostal do centra pozornosti v souvislosti se zprávou, kterou těsně před volbami zveřejnil jeho šéf Jan Kubice. Materiál poukazoval na možné propojení některých politiků a organizovaného zločinu.


Foto: www.czechtourism.cz
Slavnost k zakončení prestižní jízdy veteránů, kterou pořádá firma Luis Vuitton, se bude zřejmě konat na Čechově mostě. Podle deníku Práva je to jeví jako nejpravděpodobnější varianta. Party se měla původně pořádat na Karlově mostě, městská rada ale rozhodla, že most nesmí být uzavřen. Zábor památky by se navíc mohl podle verdiktu uskutečnit jen v den slavnosti, tedy 9. září. Další podmínkou města bylo to, že stavbou stanů nebude Karlův most poškozen. Společnost poté přistoupila na to, že si vybere náhradní lokalitu. Kromě Čechova mostu připadá v úvahu i vltavské nábřeží nedaleko Rudolfina. Právo píše, že městu by Čechova uzavření mostu nevadilo. Výhrady podle něj nemají ani památkáři a dopravní podnik, který by musel odklonit tramvaje. Veteráni pojedou do Prahy z Budapešti přes Rakousko. Budou končit na Hradčanském náměstí. Z jízdy vznikne film, který se bude podle pořadatelů vysílat po celém světě.


vo co gou
V jedné pražské a osmi mimopražských základních školách začne od září fungovat speciální program na odhalení a řešení šikany, píše Právo. Část pedagogů těchto škol prošla rozsáhlým školením a školy budou zpracovávat vlastní krizový scénář. Ten je návodem, jak minimalizovat šikanu. Popisuje například riziková místa, zabývá se získáváním informací, jejich vyhodnocením. Podle ředitelky pražské základní školy Marie Pojerové se některé prvky šikany objevují už v mateřské škole, kdy některé děti zažívají příjemný pocit z toho, že někomu ubližují nebo si tak uvolňují nějaký přetlak. Podle šetření, které se loni uskutečnilo na školách zařazených do pilotního projektu, bylo šikanováno 40 procent žáků a 44 procent dětí se stalo svědkem šikany. Nejčastější formou šikany bylo posmívání, pomluvy a nadávky. Fyzickou šikanou trpěla desetina šikanovaných.


Pražské záchrance chybí zázemí i lidé, píší Lidové noviny. Podle ředitele Zdeňka Schwarze by jí mohla pomoci olympiáda. Po celé Praze má zdravotnická záchranná služba 22 stanovišť, ani jedno jí však nepatří. Stejně je na tom i její vedení a dispečink, které sídlí společně s dalšími úřady odděleně v pronajatých budovách. Velkým problémem záchranářů jsou podle ředitele Schwarze naprosto nevyhovující prostory urgentních příjmů většiny pražských nemocnic. Sanitky nemají k nemocničním budovám samostatné příjezdové cesty. Pacienty musejí záchranáři vykládat ze sanitky venku, před zraky přihlížejících, na dešti nebo mrazu. Jak říká, normální by měla být velká hala, kam sanitka vjede a pacienta předá lékařům v teple a pohodlí. Pokud chce Praha pořádat olympiádu, bude muset mimo jiné nalít peníze i do záchranky. Je to pro nás šance na pořízení nákladné zdravotnické techniky i získání financí na najmutí nového personálu, doufá Zdeněk Schwarz.