Přehled tisku

foto: ČTK
0:00
/
0:00

Hlavní pozornost čtvrtečních novin je věnována sestavování vlády. Lidové noviny, Mladá fronta i Právo informují na svých titulní stranách o tom, že předseda ODS Mirek Topolánek se zřejmě skutečně stane premiérem a sestaví vládu. Pokud se ODS dohodne s lidovci a zelenými, jmenuje prezident Václav Klaus Topolánka premiérem.

Václav Klaus a Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Hlavní pozornost čtvrtečních novin je věnována sestavování vlády. Lidové noviny, Mladá fronta i Právo informují na svých titulní stranách o tom, že předseda ODS Mirek Topolánek se zřejmě skutečně stane premiérem a sestaví vládu. Pokud se ODS dohodne s lidovci a zelenými, jmenuje prezident Václav Klaus Topolánka premiérem. Předseda ODS by tak nemusel na Hrad se seznamem alespoň 101 vládních poslanců. To ale prezident Klaus vyžadoval v minulém volebním období od premiérů za ČSSD. Premiér a šéf ČSSD Jiří Paroubek vyjádřil nad takovýmto chováním prezidenta nelibost. V rozhovoru pro Mladou frontu Dnes uvedl, že prezident by se měl chovat stejně jako v jeho případě, měl by tedy vyžadovat 101 mandátů. Také v deníku Právo vyjádřil Paroubek pochyby o nadstranickosti prezidenta. "Zatímco před volbami bývají naši politici zásadoví až hrůza, po volbách výrazně ustupují ze svých pozic. V rámci náročných vyjednávání někdy natolik sleví z deklarovaných zásad, že je pak volič shledá docela bezzásadovými," komentuje v Lidových novinách Bob Fliedr chování prezidenta. Ten prý neměří všem stejným metrem. Šéfa občanských demokratů je připraven jmenovat premiérem i bez záruky většinové podpory v parlamentu. A proč? "Proto, že je předsedou strany prezidentovu srdci zvláště milé," odpovídá si komentátor Lidových novin.


foto: ČTK
Češi žijí fotbalem. A pro firmy to má jeden velmi negativní dopad: Zaměstnancům se nechce pracovat tak usilovně, a tak klesá produktivita práce. Každý třetí český zaměstnanec si v době fotbalového šampionátu plánuje vzít volno nebo zkrátit pracovní dobu. To vyplývá z průzkumu agentury EuropeTalent, který na svých stránkách zveřejnila čtvrteční Mladá fronta. Podle studie neklesla produktivita práce ale pouze v Česku. Stejný trend potvrdily i výsledky v západoevropských zemích. Ruku v ruce s tím, jak lidé ztrácejí chuť do práce, roste kvůli fotbalu prodej nových televizorů, dodává Mladá fronta.


Česká metropole patří podle mnoha mezinárodních realitních studií mezi investorsky nejpřitažlivější města Evropy. To se projevuje v rekordních sumách utržených za odprodej budov a pozemků. Zájem o ně mají jak Češi, tak cizinci. Pražští radní chtějí odprodávat dál. "Chceme se zbavit veškerého majetku, který magistrát k plánovanému rozvoji města nepotřebuje," uvedl pro Hospodářské noviny jeden z nich.


Lidovým novinám neuniklo, že se ve středu zastavil staroměstský orloj. Ve 14 hod. zkolaboval horkem a turisté čekali na 12 apoštolů marně. Okénka zůstávala tvrdošíjně zavřená, i když se turisté snažili vynutit si promenádu potleskem. Materiál se totiž vedrem rozpíná, a tak bylo nutné ručně upravit vůli mezi kolečky hodinového stroje. Za hodinu se hodiny daly opět do pohybu. Naposledy se z podobných důvodů staroměstský orloj zastavil před dvanácti lety po rekonstrukci složitého mechanismu. Nejvíce ohrožen byl při požáru v květnu roku 1945.


V Evropě začíná být akutní nedostatek odborníků na jaderná zařízení. To se projevuje v odlivu českých odborníků do zahraničí. Ti však začínají chybět k obsluze českých jaderných elektráren, všímají si Lidové noviny. Čeští odborníci přitom už dnes odcházejí do Německa. Nyní jim nabízí nadstandardní podmínky také Velká Británie.


Mladoboleslavská automobilka začala stavět v historickém centru města nový vysokoškolský kampus. V novém areálu v bývalém klášteře Na Karmeli vyrostou například učebny pro sedm set studentů škodovácké vysoké školy. Automobilka tu chce dál zvyšovat kvalifikaci ročně více než třem tisícům lidí. Studovat tu ale budou i posluchači jiných technických škol, se kterými automobilka spolupracuje. "Výuka bude více navázaná na výrobu, studenti si budou moci v praxi ověřit to, o čem se učí," vysvětlil člen představenstva pro oblast personalistiky Martin Jahn. První studenti zasednou v kampusu přespříští akademický rok, píše Mladá fronta Dnes.