Přehled tisku

Pavel Ploc, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Komentáře novin se věnují zejména případu údajného úplatku pro poslance ČSSD Pavla Ploce. Mladá fronta Dnes píše, že napínavé povolební vyjednávání tak dostalo rozměr špatného detektivního seriálu.Ploc údajně dostal nabídku pěti milionů korun za přestup ke Straně zelených.

Pavel Ploc,  foto: ČTK
Komentáře novin se věnují zejména případu údajného úplatku pro poslance ČSSD Pavla Ploce. Mladá fronta Dnes píše, že napínavé povolební vyjednávání tak dostalo rozměr špatného detektivního seriálu. Ploc údajně dostal nabídku pěti milionů korun za přestup ke Straně zelených. Informace o úplatku sdělil policii a ČSSD. Předseda zelených Martin Bursík věc považuje za zpravodajskou hru. "Jediný, kdo má tu spletitou věc vyšetřit, je policie. Jediný, kdo má posoudit vinu a nevinu, je soud," píše list. Sociální demokraté v úterý prohlásili, že považují podobné jednání za politicky nekorektní. Mladá fronta Dnes v této souvislosti podotýká, že politici nevědí a nemohou vědět, kde je pravda, proto by se měli až do vyšetření případu - a to by mělo být superrychlé - chovat, jako by se nic nestalo. "První tuto moudrou zdrženlivost teatrálně porušila ČSSD," poznamenává deník.

Lidové noviny soudí, že Plocova "historka" je i na český Absurdistán trochu přitažená za vlasy. Možná se podle nich časem najde někdo, kdo z pohybu úst odečetl nejen slova "pět" a "zelených". Jen si nebude jistý, zda šlo o miliony, a ne o doplnění lihovin v Plocově restauraci, dodává s nadsázkou list a poznamenává, že v této zemi se dá věřit lecčemu, ale zase ne úplně všemu. Nejhorší však podle nich na této aféře je, že vládní většina, Paroubkova nebo Topolánkova, tímto podloudným způsobem může skutečně vzniknout. Jde to, ale je to nízkost, nehledě na vysokost cílů takto vzniklé vlády. A na okraj: Pavle Ploci, podobných nabídek ještě dostanete...., uzavírají svůj sloupek Lidové noviny.

Hospodářské noviny podotýkají, že Ploc si nic nenahrával a nemá ani svědky. Můžeme čekat konec jako v Kořistkově případu - tvrzení proti tvrzení, obává se deník. Připouští, že o nabídce nic nemusejí vědět zelení a stejně tak špičky ODS nebo KDU-ČSL, které si mohly vybrat zelené jako ochranný štít. Tajemný "kdosi" mohl také jednat na vlastní pěst. Česká politická scéna je jako ementál prolezlá zájmy nejrůznějších pseudoporadců a šejdířů všeho druhu. Někdo se klidně mohl o něco takového pokusit, vydávat se za vyslance bůhví koho, a kdyby to náhodou vyšlo, pokusit se sjednat si odměnu později, uvažuje list. Mluví-li Ploc pravdu - a on se hájí ctí sportovce - je třeba pochválit, že šel s celou věcí na policii, píší Hospodářské noviny. Soudě podle vyústění podobných případů, může si tím způsobit jen nepříjemnosti. Odvaha se u nás v podobných věcech nevyplácí. Ale od toho je to možná odvaha. Protože se nevyplácí, uzavírá autor glosy.

Martin Bursík,  Strana zelených,  foto: ČTK
Jak řekl deníku Právo, má obavy, že s hlasy voličů bylo manipulováno. Přestože Strana zelených získala v Libereckém kraji v rámci Česka nejvyšší podporu - 9,58 procenta, k zisku křesla v Poslanecké sněmovně to nestačilo. Liberecký kraj totiž patří mezi malé volební obvody. Pávek řekl již dříve, že zvažuje i podání ústavní stížnosti. Podle něj je možné, že byl zneužit prostor, který statistická matematika ponechává. "Vypadá to, že ti lidé, kteří provádějí výpočty, se mohou relativně svobodně rozhodovat, kterou stranu do něčeho započítají, kterou stranu nezapočítají, jestli zaokrouhlí číslo nahoru, nebo ho zaokrouhlí dolů. Tímhle způsobem mohl být ten výsledek samozřejmě pro Stranu zelených ovlivněn,"řekl Pávek deníku Právo. Soud by podle něj mohl nařídit přepočítávání hlasů. "Já jsem údajně měl 0,75 procenta hlasu, a přesto to bylo zaokrouhleno směrem dolů. Tato chyba se pak v následných výpočtech samozřejmě multiplikuje," dodal. Deník Právo připomíná, že lidé mohou u Nejvyššího správního soudu zpochybnit výsledky voleb do 16. června. Jednotlivci i volební strany mohou v této lhůtě navrhnout neplatnost volby třeba jen jednoho poslance tehdy, pokud podle nich výsledek volby ovlivnilo porušení volebního zákona. Nejvyšší správní soud má na vyřízení stížností 20 dní od jejich doručení. Pokud by návrh dostal v poslední možný den, rozhodnout by musel do 6. července.


Prezident Václav Klaus
Na summit Evropské unie pojede příští týden do Bruselu místo premiéra Jiřího Paroubka prezident Václav Klaus. Za Česko se tam vyjádří i k evropské ústavě, jejíž další osud bude jedním z témat summitu. Informují o tom Lidové noviny. List připomíná, že prezidentův postoj k textu ústavy se od stanoviska, jež dosud zastávala česká vláda, liší. Paroubek údajně se změnou delegace souhlasí, protože Češi si podle něj zvolili "euroskeptickou vládu". Deník píše, že změnu již potvrdil úřad vlády a za vysoce pravděpodobnou ji označil také prezidentův mluvčí Petr Hájek. Původně měl jet na schůzku premiér, Klaus však podle vládní mluvčí Lucie Orgoníkové Paroubkovi sám navrhl svou účast "kvůli výsledku parlamentních voleb". Hájek naopak tvrdí, že výměna v české delegaci nemá s volbami nic společného. "Dohoda o cestě na tento summit existuje někdy od Vánoc," podotkl. Zda bude prezident svoje vystoupení na summitu koordinovat s vládou, mluvčí nechtěl říci. Lidové noviny připomínají, že Klaus zastoupil české premiéry na vrcholných schůzkách už několikrát. Naposledy loni se místo Stanislava Grosse sešel s americkým prezidentem Georgem Bushem. Kvůli Klausovu odlišnému pohledu na zahraniční politiku vyvolává prezidentova účast na summitech občasné spory s vládou.


Jan Kubice,  foto: ČTK
Zpráva šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jana Kubiceho, která upozorňuje na údajné propojení organizovaného zločinu se špičkami policie, politiky a státní administrativy, ovlivnila podle deníku Právo 26 procent voličů. Ostatní, tedy 74 procent, naopak tvrdí, že obvinění obsažená ve zprávě neměla na volební rozhodování vliv. Podle listu to vyplývá z bleskového šetření, které provedlo Středisko empirických výzkumů (STEM). Analytici také zkoumali vliv televizních debat na voliče - na rozhodování měly dopad u 37 procent dotázaných. "Třídění odpovědí, zda se respondent zúčastnil voleb, nebo ne, podle toho, zda byl ovlivněn televizními debatami a obviněním v Kubiceho zprávě, ukazuje, že zatímco vliv předvolebních debat je zanedbatelný, vliv Kubiceho zprávy je zřejmě větší," uvedli autoři průzkumu. Mezi těmi, kteří se cítí informacemi z Kubiceho útvaru ovlivněni, se voleb zúčastnilo 62 procent dotázaných. Naopak z těch, kteří vliv na rozhodování spíše nebo zcela vylučovali, přišlo k volbám 76 procent, píše deník Právo. Kubiceho zpráva, jež pronikla na veřejnost krátce před volbami, se zmiňuje o tom, že někteří politici se snažili zmařit vyšetřování kauzy biolíh nebo vraždy podnikatele Františka Mrázka. Premiér Jiří Paroubek označil její zveřejnění za účelové a Kubiceho za "prolhance a křivopřísežníka".