Přehled tisku

foto: ČTK
0:00
/
0:00

Pár dní po parlamentních volbách se komentáře domácího tisku nadále věnují patové situaci na politické scéně a snahám všech aktérů o nalezení vhodného řešení. Co je pro Česko lepší: zda velká koalice nebo předčasné volby, nad tím se zamýšlejí Hospodářské noviny.

foto: ČTK
Pár dní po parlamentních volbách se komentáře domácího tisku nadále věnují patové situaci na politické scéně a snahám všech aktérů o nalezení vhodného řešení. Co je pro Česko lepší: zda velká koalice nebo předčasné volby, nad tím se zamýšlejí Hospodářské noviny. "Pravděpodobným řešením patu je velká koalice. Možnost jejího uskutečnění se nyní zdá nízká, bude ale silnější každým dnem," předpovídá vývoj domácí politiky komentátor Jan Macháček. ČSSD a ODS mají podle něj lepší výsledky než v minulých volbách a chtějí být odměněny. Obě strany by se snadno dohodly na zpřísnění parametrů důchodového systému, na zachování investičních pobídek či na přijetí eura, třeba na rok 2011 nebo 2012. Přesto je velká koalice špatné řešení. Omezí se kontrola vlády opozicí, protože opozice bude slabá. Vzroste prostor pro korupci, ale ta nebude mít publicitu; skandály přestanou unikat, obává se komentátor. "Předčasné volby jsou sice lepším řešením, ale otázka je zda jsou reálné. Představují totiž pro všechny poslance příliš velké riziko: větší strany mohou získat méně a menší se tentokrát nemusí do parlamentu dostat vůbec," míní Macháček v Hospodářských novinách.

Mirek Topolánek a Martin Bursík,  foto: ČTK
Další pohled přinášejí Lidové noviny. Sociální demokraté podle nich uvažují o tom, že umožní vládu ODS, KDU-ČSL a Strany zelených výměnou za změnu volebního zákona. Kabinet by však měl časově omezený mandát. "Je možné uvažovat o tom, že vláda má být na dva roky, změní se volební zákon a vypíší se předčasné volby,"řekl Lidovým novinám jeden z členů nejvyššího vedení ČSSD. Výměnou za zkrácení volebního období by občanští demokraté a jejich vláda získali důvěru a ČSSD by jim umožnila prosadit rozpočet a některé zákony. Jeden z členů předsednictva sociálních demokratů Miroslav Kapoun je přesvědčen o tom, že by šlo o spravedlivý systém. "Když někdo získá pětatřicet procent, tak by měl mít možnost vládnout," poznamenal. To, že ve straně vznikl proud, jenž takové řešení podporuje, potvrdil i předseda ČSSD Jiří Paroubek. Podle něj však jde o ojedinělé hlasy. Paroubek soudí, že spolupráce s občanskými demokraty by ČSSD velmi poškodila. S tím ale nesouhlasí současný ministr průmyslu a obchodu Milan Urban, který podle Lidových novin o spolupráci s ODS hovoří stále hlasitěji. Někteří sociální demokraté nevylučují ani opoziční smlouvu, dodává list.

Případná společná vláda ODS, lidovců a zelených může prosadit daleko razantnější reformy, než se v dnešní patové situaci zdá. Stačí, když se jí podaří upravit zákony v pravicovém Senátu. Píše to Mladá fronta Dnes s tím, že v pondělí tento návrh projednávalo širší vedení ODS. Občanští demokraté by tak mohli prosadit zamýšlené reformy. Místopředseda ODS Pavel Bém upozornil, že slovenský kabinet Mikuláše Dzurindy dokázal i v menšinové sestavě hledáním podpory pro jednotlivé zákony prosadit téměř vše od razantního snížení sociálních dávek až po rovnou daň, která je vlajkovou lodí v programu ODS. List připomíná, že ze Senátu se zákon vrací do sněmovny, která ho může zamítnout, ale k tomu potřebuje 101 hlasů - a to levice, tedy ČSSD a KSČM, nemá. Naopak k přijetí senátních úprav stačí pravici jen většina přítomných poslanců.

Miroslav Kalousek a Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Občanští demokraté mají nejstabilnější voličskou základnu, píšou Hospodářské noviny s odvoláním na studii Sociologického ústavu Akademie věd. Její autor Lukáš Linek porovnal letošní chování voličů s tím, jak hlasovali před čtyřmi lety. "ODS vyhrála volby díky dvěma faktorům. Především si dokázala udržet 82,8 procenta svých voličů z roku 2002 a také získala deset procent původních voličů bývalé koalice KDU a Unie svobody," zjistil Linek. Do voleb se ale promítl i další důležitý faktor, a to způsob, jakým strany zlákaly lidi, kteří minule k volbám vůbec nešli. Nejúspěšnější v získávání "nevoličů" z roku 2002 byla Strana zelených. Třetina voličů, kteří jí letos dali hlas, pocházela právě z řad lidí, kteří v roce 2002 k urnám nedorazili. Úspěšná byla i ČSSD, která získala 25,7 procenta těchto lidí, méně již ODS - 23,6 procenta. Nejvíce voličů, téměř osm procent, přetáhli oproti roku 2002 sociální demokraté komunistům. Tento přesun voličské přízně také dává odpověď na otázku, proč komunistická strana získala mnohem méně hlasů, než se původně čekalo.

Dramatická povolební situace nabízí několik možností dalšího vývoje, na což zareagovaly i některé sázkové kanceláře. Jak píše Právo, například Fortuna vypsala sázky na složení koalic. Zájem o volební sázky byl letos enormní. Sázelo se nejvíc v historii, uvedl předtavitel Chance Dominik Mašek. Na volby bylo vsazeno 13 miliónů korun. Ve Fortuně vydělal na volbách nejvíce muž, který si v lednu v Hradci Králové vsadil v kurzu 1,45 na vítězství ODS 250 tisíc korun. Po odečtení manipulačního poplatku inkasoval téměř 340 tisíc korun.


Padělky výrobků společnosti Brisk zabavila Česká obchodní inspekce za asistence policie přímo na brněnském veletrhu Autotec. Informují o tom Hospodářské noviny a Mladá fronta Dnes. Plagiáty českých zapalovacích svíček na výstavě nabízela čínská firma Ningbo Cixi. Inspektoři zakázali čínské firmě další prodej a okamžitě s ní sepsali protokol. Na padělky inspektory upozornili zaměstnanci Brisku. S plagiátory již delší dobu bojuje například blanenská společnost Blata, které loni čínští výrobci napodobenin jejích malých motocyklů způsobili ztrátu kolem 200 milionů korun. Na nekalou konkurenci si ale stěžují i tuzemské potravinářské firmy. Podle dřívějších vyjádření náměstka ministra průmyslu a obchodu Martina Tlapy čínské úřady chtějí při odhalování nelegálních kopií českého zboží vyráběných v Číně spolupracovat.


Tomáš Pitr,  foto: ČTK
Trest pěti let "natvrdo" uložil Vrchní soud Tomáši Pitrovi, který je pokládán za jednoho z nejbohatších mužů v Česku. Jak píší Lidové noviny, bohatý, nebohatý, za daňové delikty, pokud jsou před soudem prokázány, musí následovat trest. Jen to je zarážející, že přichází po dvanácti letech tahanic. Pitrův případ byl ovšem mimořádně složitý i proto, jakou váhu v ekonomice a nakonec i v politice si obviněný vybudoval. Pokud odejde za mříže, přičemž odsouzení to ještě u nás automaticky neznamená, Pitr jistě neztratí svůj vliv. Paradoxně, jeho váha v jistém smyslu vzroste: před uvězněním byly kontakty s ním jen kontakty s "kontroverzním podnikatelem" a z nich se zas tolik nestřílí. Ovšem kontakty s odsouzeným jsou na pováženou a Pitrovo mlčení bude žádanější artikl než mana nebeská, uvádějí Lidové noviny.


Podzemí vrchu Veselý u Mokrska, v němž jsou jedny z největších zásob zlata v Evropě, v nejbližší době opět ožije. Drahý kov se tu ale dobývat nebude. Fakulta stavební Českého vysokého učení technického (ČVUT) Praha zde chce příští rok otevřít Podzemní výukové středisko Josef. Jeho náplní bude podpora výuky a výzkumná činnost, píše Mladá fronta Dnes. Vedoucí centra experimentální geotechniky Jaroslav Pacovský listu řekl, že se nechali inspirovat obdobnými pracovišti v USA a Evropě. Podzemní pracoviště provozovaná vysokými školami podle něj zajišťují vysokou úroveň praktické přípravy studentů v reálných podmínkách a rozvíjení experimentální činnosti. Podzemní výukové středisko využije nepatrnou část z 21 kilometrů štol dolu Josef. Oblast zlatonosných žil jeho činnost nenaruší. I když místní obyvatelé jsou kvůli jakékoliv aktivitě kolem podzemí u Mokrska velmi ostražití, vědecké pracoviště v areálu dolu Josef vítají. Těžba zlata nebyla v těchto místech nikdy zahájena, protože by zničila cennou přírodní lokalitu.


Vykradli nás. Dvě slova, která mohou slyšet pražští policisté v poslední době stále častěji. Jak píše Mladá fronta Dnes, zatímco v roce 2004 "zmizely" z domů předměty za 13 milionů korun, o rok později to bylo o tři miliony více. Jen za první čtyři měsíce letošního roku však škoda stoupla na 19 milionů korun. Lidé v metropoli tak doplácejí ve srovnání s Českem na svou vyšší životní úroveň i výrazně vyššími škodami na ukradených věcech. Rychle se rozrůstající satelitní městečka na okraji Prahy navíc nemají odpovídající spoluhráče na poli policie. Stovky nových domků, stovky lákavých příležitostí pro zloděje. A stále jen jedno policejní stanoviště na deset lokalit. Mentalita zlodějů je taková, že kdo bydlí v rodinném domě, disponuje určitě také větším majetkem, než obyvatelé bytu. Proto vyhledávají stále častěji domky než byty, píše Mladá fronta Dnes.


Na fotbalový šampionát odjela už část českých policistů. Jak prohlásil policejní prezident Vladislav Husák, který je doprovázel na hraniční přechod, mají pomáhat českých fanouškům. Příslušníci pořádkové a kriminální policie, o jejichž vyslání požádala německá vláda, prošli výběrovým řízením a jazykovými testy z angličtiny, píše Mladá fronta Dnes. V Německu budou ve svých standardních uniformách a společně s německými kolegy budou dohlížet na situaci jan na hranicích, tak na letištích. Základnou českých policistů bude Berlín a zpět do Česka se vrací do 48 hodin po vyřazení českého týmu z fotbalových bojů. Policejní prezident Husák těsně před odjezdem policistům zdůraznil, že nikdo z nich nesmí udělat jakoukoliv chybu.