Přehled tisku

Václav Klaus, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Prezident Václav Klaus se nehodlá spokojit s vytvořením menšinové vlády. Pokud bude možné po nadcházejících volbách vytvořit kabinet většinový, bude na něj "tlačit". Klaus to zopakoval v rozhovoru s Mladou frontou Dnes. Klaus dále řekl, že bude po volbách vyjednávat "s těmi relevantními stranami, které se mohou stát vážnými subjekty budoucího povolebního uspořádání v České republice". Dodal, že povolební jednání mají vést strany především mezi sebou, aby k prezidentovi přišly s hotovým návrhem. Roli hlavy státu Klaus označil jako "východisko z nouze", když se politické strany nemohou, neumějí nebo nechtějí dohodnout.

Václav Klaus,  foto: ČTK
Prezident Václav Klaus se nehodlá spokojit s vytvořením menšinové vlády. Pokud bude možné po nadcházejících volbách vytvořit kabinet většinový, bude na něj "tlačit". Klaus to zopakoval v rozhovoru s Mladou frontou Dnes. Klaus dále řekl, že bude po volbách vyjednávat "s těmi relevantními stranami, které se mohou stát vážnými subjekty budoucího povolebního uspořádání v České republice". Dodal, že povolební jednání mají vést strany především mezi sebou, aby k prezidentovi přišly s hotovým návrhem. Roli hlavy státu Klaus označil jako "východisko z nouze", když se politické strany nemohou, neumějí nebo nechtějí dohodnout. "Nebudu ale nic namítat, když k povolebnímu uspořádání dojde v podstatě bez prezidenta," řekl Klaus. K možnosti vytvoření povolební velké koalice Klaus poznamenal, že by to nebylo nejlepší řešení, protože je vždy "rozmazáním volebních programů a jasných názorů". Připustil ale, že pokud by selhaly ostatní možnosti, představuje velká koalice východisko. "Jinou možností je pak zapomenout na volební výsledky a vyvolat nové volby," dodal Klaus v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes.


Jan Kubice,  foto: ČTK
Všechny deníky se opětovně věnují zprávě o údajné pronikání organizovaného zločinu do státní správy, kterou poslancům v pondělí předložil šéf elitního policejní útvaru Jan Kubice a vyvolal tak ostrou přestřelku mezi politiky ODS a ČSSD. Výrok premiéra Jiřího Paroubka, který v této souvislosti prohlásil, že občanští demokraté používají pučistické praktiky, považuje Mladá fronta Dnes za "nepřiměřené prohlášení". Podle deníku jsou Kubiceho obvinění závažná a pro jejich zveřejnění se nabízejí tři vysvětlení. Jako první možnost deník zmiňuje, že Kubice má pravdu a ČSSD měla zájem na tom, aby se nová podezření nedostala na světlo před volbami. Deník ale připomíná, že pro takové tvrzení nejsou žádné důkazy. Dále je podle listu možné, že ODS měla zájem na tom, aby se podezření dostala na veřejnost. Ani pro to, že občanští demokraté mohli "přímo nebo nepřímo" Kubiceho ovlivnit, ale důkazy nejsou, píše deník. Třetí možnost je pak ta, že Kubice hájí jen sebe, své lidi a svou práci bez ohledu na důsledky. "I když tato verze není úplně pravděpodobná, sluší se jí věřit, dokud nebude vyvrácena," uvádí deník.

Podle Lidových novin se "občanskodemokratická opozice věci chopila po svém a roztáčí předvolební hysterii proti vládě všemi silami a prostředky včetně pokryteckého ´zapomenutí´ tajných materiálů na stole bezpečnostního výboru tak, aby se k nim mohli novináři dostat. Vyšetření do voleb není možné stihnout, očernění oponenta hladce. Je to chování pochopitelné, nikoli omluvitelné," píší Lidové noviny. Vláda, a především ČSSD však podle listu zareagovala tím nejhorším způsobem. "Premiér místo toho, aby pokud možno klidně a věcně vysvětlil celou situaci a upřesnil, nakolik jsou vznesená obvinění o propojení exekutivy s podsvětím podložená, zvolil eskalaci konfliktu. Obvinil ODS z pučistických praktik a jal se vyhrožovat nejen opozici, ale vlastně i všem občanům. Náznaky, že k řádnému vyšetření dojde jen v případě vítězství ČSSD, ve spojení s nesmysly o tom, že ODS chce někoho bez důkazů soudit a všechny nás chce okrást, přesvědčí jen skalní voliče ČSSD," soudí autor komentáře v Lidových novinách.

Jiří Paroubek,  foto: ČTK
Hospodářské noviny míní, že zpráva Kubiceho asi ovlivní volby, není ale jasné jak. Z aféry se podle deníku stala otázka, komu věřit. "Pro Kubiceho mluví jeho dosavadní renomé. Proti němu jeho sporný postup," píše deník. Deník poukazuje na to, že materiál, který Kubice dal poslancům, obsahuje informace, indicie, policejní hypotézy i "vyložené drby". "Pochyby vyvolává, že tuto neroztříděnou směs, s jako jsou zvyklí pracovat detektivové, Kubice předal poslancům pár dnů před volbami. Muselo mu být jasné, že do večera zpráva unikne na veřejnost. Na nešikovnost se nechce věřit; byl to zjevně záměr," myslí si deník. Podle Hospodářských novin je také zarážející, že zpráva obsahuje pouze kontakty na ČSSD.

Právo označuje dění kolem Kubiceho zprávy za "dryjáčnické představení" a "propagandistický nájezd ODS". Podle deníku má aféra zapůsobit na voliče. Kauzy z prostředí organizovaného zločinu byly podle Práva zneužity v předvolebním politickém zápolení. Informace v Kubiceho zprávě list označuje za "drby" a uvádí, že je policista nepodložil žádným důkazem. Právo přináší také rozhovor s bývalou nejvyšší státní zástupkyní Marií Benešovou. Podle ní je Jan Kubice mužem stínového ministra vnitra ODS Ivana Langera. "Myslím si, že pan Kubice patří do policejní stínové struktury pana Langera. A podle toho, co se děje a dělo, dobře fungující stínové struktury, která, jak se domnívám, pracuje v utajení pro pana Langera už léta," říká Marie Benešová v Právu.


Vláda, která vzejde z nadcházejících voleb, převezme ekonomiku, vyznačující se fiskální stabilitou. Otázkou je, jak se do veřejných financí promítnou daňové změny, slibované politickými stranami. V článku pro Lidové noviny se nad tím zamýšlí ekonom Raifeisenbank a bývalý ministr financí za ČSSD Pavel Mertlík. Složená daňová kvóta, který vyjadřuje poměr celkových daňových výnosů k hrubému domácímu produktu, se nyní pohybuje mezi 36 a 37 procenty. ČSSD jí chce udržet zhruba na této úrovni, ostatní strany jí ale chtějí snížit. Zelení ve svém volebním programu počítají s fiskálně neutrální daňovou reformou, jejímž jádrem je zavedení spotřebních daní z paliv a energií a snížení pojistného sociálního pojištění. Snížení daňové kvóty o dva procentní body by vykompenzovaly výdajové škrty. KDÚ-ČSL chce výrazně snížit daně z příjmů, ale na druhé straně navrhuje sblížení sazeb daně z přidané hodnoty. Místo současných sazeb 19 a pět procent chce 18 a devět procent. Výsledný pokles veřejných příjmů o dva až tři procentní body lze podle Mertlíka při vhodné výdajové politice zvládnout. Za větší problém Mertlík považuje návrhy ODS na rovnou patnáctiprocentní daň z příjmů i daň z přidané hodnoty. Sjednocení sazeb DPH na 15 procentech by podle Mertlíka bylo fiskálně neutrální, protože dnešní efektivní sazba DPH se pohybuje také kolem 15 procent. Sjednocení daně z příjmů a navrhované snížení sociálního pojištění zhruba o osm procentních bodů však Mertlík považuje za problematické. Daňová kvóta by tak klesla přibližně na 31 procent, což by znamenalo zvýšení fiskálního deficitu na devět procent. ODS by musela provést výrazné výdajové škrty v rozpočtech, což není možné v rámci jednoho nebo dvou rozpočtů. Programy stran, které zvítězí ve volbách, však doznají změn v programovém prohlášení budoucí koaliční vlády. Podle Mertlíka je tak systém koaličního vládnutí zárukou, že se fiskální hospodaření budoucí vlády vyvaruje dobrodružných kroků.


Václav Havel  (vlevo) s předsedou Evropské komise José Barrosem,  foto: ČTK
Komentátor Lidových novin polemizuje s bývalým prezidentem Václavem Havlem, který v úterý na bruselské ekologické konferenci zpochybnil potřebnost ministerstev životního prostředí. Autor soudí, že Havel to zdůvodnil správným konstatováním, když řekl, že o přírodu by měli dbát všichni občané a všechny resorty. Přesto tato myšlenka patří podle autora do stejné kategorie Havlových nápadů jako třeba nepolitická politika, tedy hezkých utopií, jež nefungují. "Tak jako všichni chceme mír, a přesto většinou chápeme, že zrušit ministerstva obrany asi není nejlepší nápad, i ministerstva životního prostředí nepotřebujeme jen proto, že lidé zatím ekologicky nemyslí. Pomineme-li, že někteří tak nebudou myslet nikdy, jde o to, že problémy životního prostředí už z jejich podstaty nelze rozporcovat do náplně ostatních resortů. Musí tedy být někdo, kdo je souhrnně sleduje, vytváří celkové koncepce, koordinuje postupy, obsluhuje tok státních financí do programů a v neposlední řadě působí jako servis pro nestátní ekologické subjekty. Ostatně svěřit třeba rezervace ministerstvu zemědělství a obnovitelné zdroje ministerstvu průmyslu by nejspíš bylo totéž jako udělat kozla zahradníkem. S nedůvěrou Václava Havla k byrokratické institucionalizaci problémů životního prostředí lze sice sympatizovat - ale to je tak asi všechno," píše komentátor Lidových novin.


Snižování nezaměstnanosti při současném omezování byrokracie a souvisejícím propouštění úředníků je možné, ale vyžaduje to nákladná doprovodná opatření. V rozhovoru pro Právo to řekl profesor Michiganské univerzity Jan Švejnar. Reagoval tak na předvolební sliby politiků, že výrazně sníží nezaměstnanost a omezí počet úředníků. Švejnar rovněž vyjádřil nesouhlas s tím, že by se kvůli zvyšování zaměstnanosti tuzemských občanů měli vytlačovat z trhu práce cizinci. Ti totiž vykonávají zejména ty práce, které místní nejsou schopni nebo ochotni dělat, a zároveň vytvářejí poptávku po zboží a službách. Kromě toho většinou cizinci pracují za nižší mzdy a snižují tak náklady, což malým firmám umožňuje rozmach. Podle Švejnara je důležité zajistit dlouhodobé snížení nezaměstnanosti. V Česku se v poslední době výrazně zvyšuje produktivita, ale nezaměstnanost neklesá. To znamená, že je stále mnoho lidí, kteří jsou obtížně zaměstnatelní, uvedl Švejnar a upozornil, že i zahraniční podniky mají potíže s náborem kvalifikovaných pracovníků. Východiskem z této situace jsou podle Švejnara změny ve školství, odborné přípravě a v důrazu na univerzitní vzdělání, aby pracovníci byli schopni se rychle přeorientovat z jedné oblasti na druhou. A do toho zatím Česko dostatečně neinvestovalo, uvedl Švejcar v deníku Právo.


Srpen 1968,  Václavské náměstí
Za rok 1968 dostal odškodnění jen zlomek žadatelů. Nárok na odškodnění za smrt, zranění nebo znásilnění z doby okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy zatím ministerstvo vnitra přiznalo 55-ti lidem. Jak připomíná Mladá fronta Dnes, žádostí přitom přišlo několik set. Mnozí z žadatelů si stěžují na to, že byli odmítnuti, protože už jednou odškodněni byli. Zákon dává dětem, manželům nebo manželkám nebo rodičům lidí, které okupační vojáci usmrtili, nárok na odškodnění ve výši 150 tisíc korun. Částku poloviční mohou požadovat ti, které okupační vojáci zranili a znásilnili a toto zranění či znásilnění zanechalo trvalé následky. Jeden z odmítnutých žadatelů, který byl v roce 1968 těžce zraněn před pražským rozhlasem, Mladé frontě Dnesřekl, že byla jeho žádost zamítnuta, protože už po roce 1990 dostal jednorázové odškodnění osm tisíc korun. Přitom podle stávajícího zákona by měl dnes nárok na 70 tisíc. Jediná možnost, jak se bránit, je soudní cesta. Ministerstvo vnitra kvůli zamítavým rozhodnutím už čelí deseti žalobám, píše Mladá fronta Dnes.


Lidové noviny seznamují s novým průzkumem pro ministerstvo vnitra. Podle něj nezájem veřejnosti a rozšířená korupce můžou za to, že se v Česku rozmáhá otrocká práce cizinců, zejména Ukrajinců. Ministerstvo vnitra proto chystá opatření - na Ukrajině má vzniknout česká agentura na legální zprostředkování práce. Agentura by měla k dispozici poptávku českých zaměstnavatelů a tato místa by na Ukrajině nabízela. Chystá se také osvětová kampaň pro veřejnost. V Česku by se příští rok měly objevit billboardy, letáky a televizní spoty zaměřené právě proti otrocké práci.


Deník Právo píše, že ve 125-ti školách na začátku června ověří nově koncipované závěrečné zkoušky pro tříleté učební obory. Ve srovnání s maturitami se této zkoušce věnuje mnohem menší pozornost, ačkoliv změny jsou stejně podstatné. Dosud obsah zkoušky určovala škola, proto se náročnost na jednotlivých školách velmi lišila. Nové zkoušky budou více hledět na provázanost nastudované teorie s praxí. To ocení zejména zaměstnavatelé studentů. Měli by tak záruku, že dovednosti, které si absolventi v průběhu studia osvojili, odpovídají kvalifikačním požadavkům.


Hospodářské noviny informují o novém českém vynálezu - lineárním spalovacím motoru. Prostorná kabina na čtyřech kolech, bez motoru vpředu nebo vzadu. Tak mohou vypadat automobily za dvacet let, pokud výrobci použijí prototyp týmu docenta Ondřeje Vysokého z pražského Českého vysokého učení technického. Takový motor se totiž vejde pod podlahu automobilu. Lineární elektrický pohon je známý - fungují tak holicí strojky, třepací svítilny nebo japonské rychlovlaky. Lineární spalovací motor však dosud fungoval jen na obrazovkách počítačů univerzit - nyní také v klimatizované garáži na nádvoří ČVUT. Jak dále zdůrazňují Hospodářské noviny, o postup českých techniků už projevily zájem zahraniční univerzity. Výzkumníci z ČVUT začínají jednat i s automobilkami. Nyní je vývoj motoru už ve fázi, kdy by ho mohla převzít některá automobilka a do tří až pěti let připravit pro sériovou výrobu.