Přehled tisku

Foto: Evropská komise
0:00
/
0:00

Dva roky staré rozšíření strávila Evropská unie překvapivě snadno. Ceny se neutrhly z řetězu, ani rostoucí konkurence nezadusila "nové" ekonomiky. Tak čím to, že celková nálada na palubě má ke spokojenosti daleko, píše se v komentáři k dvouletému výročí rozšíření EU v Hospodářských novinách. Je to v ekonomice, připomíná komentátor někdejší výrok Billa Clintona.

Foto: Evropská komise
Dva roky staré rozšíření strávila Evropská unie překvapivě snadno. Ceny se neutrhly z řetězu, ani rostoucí konkurence nezadusila "nové" ekonomiky. Tak čím to, že celková nálada na palubě má ke spokojenosti daleko, píše se v komentáři k dvouletému výročí rozšíření EU v Hospodářských novinách. Je to v ekonomice, připomíná komentátor někdejší výrok Billa Clintona. Dokud se nezlepší francouzská a německá kondice, budou tamější voliči nadále ostražití vůči nováčkům z východu a jejich vlády méně vstřícné. Změna může přijít, až si klíčoví hráči dají do pořádku své domácí úkoly. Zatím podle Hospodářských novin znějí spíš řeči o ekonomickém patriotismu.

Foto: Evropská komise
Doslova virtuózně bylo načasováno rozšíření EU o deset nových členů podle komentátora Lidových novin. Dokázalo totiž zvýšit ekonomickou konkurenceschopnost celé EU, která čelí zvýšenému tlaku světové konkurence ze strany asijských velmocí Číny, Indie, ale rovněž dalších dravých ekonomik. Zaváhání při rozšiřování unie by prý přitom poškodilo celou Evropu. Neexistoval by obrovský vnitřní trh unie, který zvyšuje obchodní výměnu mezi členy EU, čímž se aspoň částečně vytváří protiváha USA a Japonsku. Kromě jednotného trhu se zbožím přineslo evropským firmám možnost využít levnou pracovní sílu z kandidátských zemí, která umožňuje snižovat společnostem náklady. Uvolnění trhu zboží a pohybu kapitálu je však podle komentáře Lidových novin nutnou, ale nikoli postačující podmínkou pro to, aby Evropa jako celek obstála v rychle se měnící globální ekonomice. EU se musí proměnit v trh, kde se budou kromě zboží a peněz volně přesouvat také lidé i služby bez jakýchkoliv omezení. Jen tak může dojít k efektivnímu využívání lidských zdrojů, které v současnosti rozhodují o úspěchu firem a celých nadnárodních ekonomik čím dál víc. Konkurence pro západoevropany nejsou Češi, Poláci nebo Maďaři, ale celá Asie, kde lidé pracují za zlomek evropských mezd, píšou Lidové noviny. Převést výrobu z jednoho konce světa na druhý přitom nebylo nikdy v historii tak jednoduché jako dnes.


Policie zbila při prvomájové demonstraci kandidátku Strany zelených Kateřinu Jacques,  foto: ČTK
Policista zasahující na prvomájové demonstraci zbil kandidátku Strany zelených. Incident, při němž byla zmlácena Kateřina Jacquesová, se odehrál při prvomájové demonstraci krajně pravicového Národního odporu a anarchistů u pražského Palackého náměstí, kam kandidátka zelených spolu s dalšími členy strany přišla protestovat proti extremismu. "Když chlap s pendrekem zmlátí bezbrannou matku dětí, na to musí mít opravdu nepromokavý žaludek. A jaká musí být mravní úroveň jeho kamarádů, kteří se ho pokoušejí chránit?" ptá se komentátor Práva. Podle něj je problém možná ve výběru členů policejního sboru - měli by to být muži psychicky vyrovnaní, s bezvadným mravním pozadím, zákonů a předpisů znalí a středoškolsky vzdělaní. "Co by ale takové lidi mělo do policejních uniforem lákat? A proč by měli být zákonů a předpisů dbalí, když se dosud mohli spolehnout, že jejich vylomeniny překryjí nadřízení?" podotýká autor glosy v Právu.


Domácím pojišťovnám se loni podařilo odhalit asi 900 pokusů o pojistný podvod v celkové hodnotě stovek milionů korun, napsalo Právo. Česká pojišťovna loni podle deníku prošetřovala 841 podezřelých hlášení o škodách a nakonec s pomocí vlastních detektivů prokázala podvodný úmysl v 561 případech. Podvodníci se tak pojišťovnu pokusili připravit o 224 milionů korun, předloni pak tato částka přesahovala čtvrt miliardy korun. "Zatímco v minulosti z pohledu pojišťoven šlo o spíše menší částky, v posledních letech přibývá velkých podvodů," řekl Právu mluvčí ČP Václav Bálek. Pojišťovna podle něj čelila podvodům i po letošních povodních. Podle statistik státních zastupitelství bylo loni odsouzeno 357 osob za pojistné podvody. Nejčastěji experti podle deníku evidují pojistné podvody u motorových vozidel. Podle řady odhadů má být podvodná dokonce každá pátá pojistná událost, uvádí Právo.


Olovem kdysi zamořené Česko patří dnes k zemím bez tohoto těžkého kovu - informuje o tom Mladá fronta Dnes. Ve vzduchu, půdě a vodách ho ubylo až 70 procent. Ukázalo to dlouhodobé měření Geologického ústavu Akademie věd. Zdravotníci s ekology to považují za jednu z nejvýznamnějších zpráv o zlepšování životního prostředí, a tedy i zdraví lidí. Na prudkém úbytku olova se podle odborníků nejvíc podílí pokles prodeje olovnatých benzinů, snížení emisí z tepelných elektráren a útlum zpracování olovnatých rud. Olovo i další těžké kovy narušují nervový systém, spouštějí degenerativní změny, způsobují dýchací potíže a mají značný vliv na sterilitu mužů. Protože olovo pronikalo do povrchových půd, v malých dávkách jsme ho i jedli - dodává Mladá fronta Dnes.


Tak velkou odvahu zadlužit se hned zkraje roku Češi ještě nikdy neměli. Centrální banka - podle Hospodářských novin - hlásí za první tři měsíce přes 112 miliard korun na nových úvěrech. Lidé si od bank půjčili o třetinu víc peněz než v zimě 2005. Rekordní výše úvěrů potvrzuje trend, který začal už minulý rok: výrazně rostou nejen sumy, které si lidé půjčují na nákup nemovitostí, ale také částky půjčované na spotřebu. Nejvíc přitom lidé čerpají peníze přes platební karty. Právě na kontokorentech a kreditních kartách si v prvních třech měsících roku půjčili skoro 60 miliard. Tedy dvojnásobek toho, co z bank šlo na hypotéky a půjčky ze stavebního spoření. Vysoká čísla o úvěrech podle ekonomů naznačují, že Češi mají důvěru v národní ekonomiku. Navíc banky zesílily marketingové kampaně a půjčují statisícové částky bez ručitele a za lepší úroky než před rokem.


David Rath
Ministr zdravotnictví David Rath označil podle Práva jadrným substantivem posera šéfa ODS Mirka Topolánka za to, že se s ním bojí utkat ve veřejné diskusi. Autor komentáře si v této souvislosti klade otázku, jak naložit s touto vulgaritou. Míní, že "prostě se někdy přihodí, že i mudrc musí vyslovit hovno, protože jakýkoli jiný, souznačný výraz, byť uhlazený (např. nic) nesdělil by to podstatné." Přesto si autor myslí, že " v kontextu Rathovi řeči nebylo nutné lát Topolánkovi do poserů; kdyby ministr třeba užil slovo bázlivec, vyjádřil by své mínění jemněji a přece stejně. Zároveň ale podle autora platí, že "ne vše, co je vulgární, je nutně sprosté, a ne vše, co je kulantní, je slušné..... Když privátní zdravotníci na demonstraci zvedají transparent s tvrzením, že Paroubek s Rathem vedou české zdravotnictví ´zpátky před listopad´, nikdo je nemůže obvinit z vulgárnosti. Přesto se dopouštějí sprostoty, protože zneužívajíce prestiže svého povolání, bohapustě lidem lžou," píše autor komentáře v Právu.


Finanční skupina PPF miliardáře Petra Kellnera hodlá výrazně proniknout na Ukrajinu. Informují o tom Hospodářské noviny. V zemi chce zopakovat úspěch, který se jí povedl v sousedním Rusku. Tam se dceřinná společnost Home Credit stala jednám ze tří největších poskytovatelů spotřebitelských úvěrů. PPF už údajně podepsala předběžnou dohodu o koupi ukrajinské banky Privatinvest. K této informaci se ale společnost oficiálně vyjádřit nechtěla. Hospodářské noviny doplňují, že získat banku na Ukrajině není snadné. Finanční ústavy jsou tam předražené. Například rakouská Raiffeisen zaplatila loni za druhou největší ukrajinskou banku Aval kolem miliardy dolarů.