Přehled tisku

0:00
/
0:00

Všechny deníky rozebírají útok na poslance a místopředsedu Komunistické strany Čech a Moravy Jiřího Dolejše. Neznámí pachatelé ho brutálně zbili a zkopali v pondělí v noci, když se vracel ze sněmovny. Poslanec tvrdí, že byl zbit kvůli svému komunistickému smýšlení. Stejný názor zastává v deníku Právo také premiér Jiří Paroubek, podle kterého jde "o důsledek naprosto nepřiměřeného protikomunistického štvaní".

Všechny deníky rozebírají útok na poslance a místopředsedu Komunistické strany Čech a Moravy Jiřího Dolejše. Neznámí pachatelé ho brutálně zbili a zkopali v pondělí v noci, když se vracel ze sněmovny. Poslanec tvrdí, že byl zbit kvůli svému komunistickému smýšlení. Stejný názor zastává v deníku Právo také premiér Jiří Paroubek, podle kterého jde "o důsledek naprosto nepřiměřeného protikomunistického štvaní". Antikomunisté, kteří proti KSČM aktivně vystupují a různými iniciativami požadují její postavení mimo zákon, útok odsuzují. Spoluorganizátor iniciativ S komunisty se nemluví či Zrušme komunisty Josef Bouška hodnotí útok v Lidových novinách jako odsouzeníhodnou špinavost.

Podle Adama Drdy v Hospodářských novinách by šlo o alarmujícím politicky motivovaném násilí mluvit ve chvíli, kdy by na poslance poslal útočníky politický protivník. Drda útoky odsuzuje, ale zároveň uvádí, že "být členem KSČM není normální, není to totéž, co být řádným demokratickým politikem. Znamená to hlásit se ke zločinné ideologii a zločinné praxi, protože KSČM výslovně navazuje na svou totalitní předchůdkyni. Znamená to tedy zhruba totéž, jako hlásit se k nacismu."

Karel Steigerwald v komentáři Mladé fronty Dnes spatřuje v útoku příležitost komunistů ke křiku, příležitost ukázat, jaký je kapitalistický režim a důsledky antikomunistické kampaně. Jenže poslanec byl možná přepaden ze stejných důvodů jako tisíce lidí před ním. Jednání násilníků je podle Karla Steigerwalda podlé a nezákonné. S komunismem se totiž nedokážou vyrovnat jinak. A to přímo souvisí s nynějším rozkvětem komunismu.


Vydání Erbenovy Kytice v komiksové podobě oceňují Lidové noviny. Cílem vydavatele bylo dosáhnout co největšího rozptylu v uchopení jednotlivých básní. Z toho důvodu ožívají Erbenovy verše prakticky ve všech podobách, které současný komiks nabízí - od stylu pokleslého akčního hororu až po běžné ilustrace obrázkového dětského časopisu. Velmi různorodá je také nápaditost autorů i výtvarná hodnota jejich projevu. Vydání tohoto souboru svědčí podle LN mimo jiné o tom, že zásadní dílo české literatury stále žije a inspiruje.


Bedny s ostatky vojáků německého wehrmachtu,  Foto: ČTK
Podle deníku Právo pojala Armáda ČR přemístění téměř čtyř tisíc ostatků vojáků německého wehrmachtu jako náročnou logistickou operaci. Ostatky byly několik let nepietně uloženy v soukromém objektu v areálu Severočeské armaturky v Ústí nad Labem. Od čtvrtka budou uloženy ve velkém skladovacím objektu po Sovětské armádě v Brdech na Plzeňsku. Tam budou pod dohledem vojáků i elektronického bezpečnostního systému.


Přijetím senátní úpravy zákona umožnili poslanci umělé oplodnění ženy i po čtyřicítce, informuje Právo. Manželé nebo partnerské páry mají na umělé oplodnění nárok v jakémkoliv věku. Tedy i po čtyřiceti letech věku, což původní návrh neumožňoval. Přijatý zákon stanovuje, že anonymní dárkyně může poskytnout svá vajíčka, pokud jí je mezi 18 až 35 lety. Anonymní dárce může poskytnout spermie ve věku od 18 do 40 let. Pokud budou manželé žádat oplodnění od jiného dárce, nesmí být nikde uvedeno jeho jméno. Poslanci schválili podmínky výzkumu na lidských embryonálních kmenových buňkách. To má pro vědce obrovský význam, protože by tyto buňky mohly přispět k léčení závažných chorob, například cukrovky.


Foto: ČTK
Lidové noviny se na svých stránkách věnují fotbalovým výtržníkům. Čeští poslanci totiž schválili speciální tresty pro neukázněné sportovní fanoušky. Za výtržnictví ve vlaku na cestě na fotbalový zápas nebo za nedovolené vniknutí na hrací plochu jim teď hrozí až tři roky vězení.Ve zvláště hrubých případech může soudce usvědčenému fanouškovi udělit kromě dvouletého vězení i veřejně prospěšné práce nebo doživotní zákaz účastnit se jakýchkoliv utkání. Za menší přestupky hrozí peněžitá pokuta. Organizovanou skupinu fanoušků bude zákon postihovat přísněji. V zahraničí, především v Anglii a severských zemích, jsou postihy za výtržnosti při sportovních utkáních ještě tvrdší.

Jan Jandourek v Mladé frontě Dnes považuje zákon za přísný. "Zápasy nemají být obohaceny o další disciplíny, například o orientační běh v kouři dýmovnic, úskoky před pivními lahvemi, zápas ve volném stylu s fanouškem, který pronikl na plochu, či o rekordní zadržování dechu po použití slzného plynu." Píše autor, ale zákaz vstupu na stadion přirovnává k doživotnímu zákazu nakupování, když někdo jednou napadne prodavačku.