Přehled tisku

0:00
/
0:00

Právo a Lidové noviny se věnují problematice rodiny a zvýšení rodičovského příspěvku. Právo se zabývá mimo jiné problematikou rodiny ve vztahu k politice. "Politici neumějí nejen oslovit, ale ani ocenit ženy, natož pak skutečně bez frází pohovořit o rodině. Zatím žádná strana nepočítá, že ve volební kampani by mohli smysluplně oslovit ženy," uvádí deník.

Václav Havel
Premiér Jiří Paroubek využívá bývalého prezidenta Václava Havla pro svou předvolební kampaň, myslí si Mladá fronta Dnes. Deník cituje i některé Havlovy výroky, které zazněly v nedělní televizní debatě, mimo jiné například o tom, že exprezident považuje za nejhorší možnou povolební variantu velkou koalici ODS a ČSSD. "Premiér Jiří Paroubek si s Václavem Havlem hraje a využívá ho pro svou předvolební kampaň. Exprezident mu v tom možná i nevědomě pomáhá. A jejich tichá koalice má dva jasné terče: ODS a Václava Klause," píše Mladá fronta Dnes.

Deník se ve svém dalším komentáři věnuje Paroubkovu projevu před silvestrovskou půlnocí, ve kterém premiér občanům slíbil razantní boj s kriminalitou. Podle Mladé fronty Dnes je dobře, že Paroubek tuto otázku otevřel. Deník si však myslí, že předseda vlády později svůj úmysl v nedělní televizní debatě s předsedou ODS Mirkem Topolánkem "diskvalifikoval" narážkami na kauzu Kořistka. Podle listu by však případ údajného pokusu o podplácení poslance Zdeňka Kořistky měl inspirovat premiéra právě opačně. Aféru totiž podle listu provázelo porušování zákonů, neprofesionálnost, teatrálnost a politická nekorektnost. "Pokud to premiér nevidí a ještě i dnes chce tuto ostudu využít k politické ťafce konkurenci, příliš naděje jeho reformní zápal nevzbuzuje. Lze jej totiž vyložit i opačně: rozpoutám před volbami takový obviňovací kolotoč, že Kořistka proti tomu bude hadr," píše Mladá fronta Dnes.


Právo a Lidové noviny se věnují problematice rodiny a zvýšení rodičovského příspěvku. Právo se zabývá mimo jiné problematikou rodiny ve vztahu k politice. "Politici neumějí nejen oslovit, ale ani ocenit ženy, natož pak skutečně bez frází pohovořit o rodině. Zatím žádná strana nepočítá, že ve volební kampani by mohli smysluplně oslovit ženy," uvádí deník.

Lidové noviny komentují nedělní televizní vystoupení Mirka Topolánka, ve kterém předseda ODS mimo jiné uvedl, že nesouhlasí se zvýšením rodičovského příspěvku. Lidovecký návrh ve sněmovně podpořili poslanci napříč politickým spektrem. "Topolánek přispěl k tomu, aby si jeho spolustraníci uvědomili, že i předvolební boj je třeba vést v rámci rozumných mantinelů. Populistická pokušení jsou daleko za jejich hranicemi," domnívá se deník.


Hospodářské noviny hodnotí výsledek hospodaření státního rozpočtu za loňský rok, který skončil schodkem 57 miliard, tedy nižším, než se čekalo. "Ministr financí (Bohuslav Sobotka) je nyní zřejmě dotčen, že po pauze nenásleduje potlesk. Ale dokud ještě pokračují tučná léta, v komentářích k rozpočtu budeme trvat na tom, že má být vyrovnaný, ne-li přebytkový," píše deník. "Nevíme, kolik bude tučných let. Ale nebezpečně jsme propásli další šanci připravit se na léta hubená," uzavírají Hospodářské noviny.


Stát chce do konce ledna vyhlásit podmínky, podle kterých vybere firmu na výrobu vakcíny proti ptačí chřipce. Společnost, která zvítězí, dostane zakázku v hodnotě stovek milionů korun. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. "Podmínky výběrového řízení chceme zpracovat do konce ledna. Hned potom budeme mluvit o tom, jakou formou výběrové řízení vyhlásíme," řekl deníku hlavní hygienik Michael Vít. Uvedl také, že jedná se Státním ústavem pro kontrolu léčiv o tom, jak by měla vakcína vypadat. Vakcína by měla být k dispozici minimálně pro dva miliony Čechů, uvedla Mladá fronta Dnes.

Účinná vakcína proti ptačí chřipce zatím není dostupná. Vakcína proti smrtícímu viru H5N1 je ve vývoji v několika zemích. Hospodářské noviny v polovině prosince uvedly, že jedna americká farmaceutická firma zahájila v Česku přípravy na výrobu unikátní vakcíny proti ptačí chřipce přenosné na člověka. Tato společnost má podle Hospodářských novin novou technologii, která jí umožní vyrobit očkovací látku do dvou měsíců od vypuknutí případné pandemie. Během této doby je údajně schopna vyvinout a začít masivně vyrábět očkovací vakcínu, která bude preventivně působit proti zjištěným smrtícím virovým kmenům včetně H5N1.


Foto: ČTK
Čtvrtině lékáren hrozí krach, upozorňují Hospodářské noviny. Ke konkursu a krachu je mohou dohnat vyhlášky ministrů zdravotnictví a financí, které platí od začátku roku. Snižují úhrady pojišťoven za léky o pět procent a marži lékárníků o tři procenta. Příjmy lékáren, které loni dosahovaly sedmi miliard korun, tak letos mohou klesnout o víc než miliardu. 570 lékáren má už dnes od některého z velkých distributorů splátkový kalendář. Pokud nebudou mít na splátky, hrozí jim konkursy. Ministr zdravotnictví David Rath tlaku lékáren ustupovat nehodlá. Tvrdí navíc, že v Česku je lékáren příliš mnoho.


Od Nového roku skončil ve funkci vedoucího západočeského pracoviště inspekce ministra vnitra Miroslav Šoulej. Šestačtyřicetiletý policista byl zároveň vedoucím vyšetřovacího týmu, který se zabýval policejním zákrokem na technoparty CzechTek 2005 v Mlýnci na Tachovsku. Informuje o tom Právo. "Na doporučení mého nadřízeného a z osobních důvodů jsem požádal o uvolnění z funkce a nakonec jsem se rozhodl odejít úplně do civilu," řekl PrávuŠoulej. Ke svému rozhodnutí se podrobněji vyjádřit nechtěl, dodal jen, že ve své práci neviděl další smysl.

Při policejním zásahu na CzechTeku byly zraněny desítky technařů a policistů. Řada účastníků obviňuje policisty z brutality, média zaznamenala případy bití technařů povalených na zem. Excesy čtyř policistů se mimo jiné zabýval Šoulejův tým. Inspekce ministra vnitra ale v jejich případě neshledala porušení zákona a případ odložila. Všichni čtyři policisté zůstali po incidentu ve službě. Byli pouze přeřazeni na jiná místa. Pět účastníků technoparty bylo obžalováno z útoku na veřejného činitele. Dvěma již soud uložil trestním příkazem podmíněné tresty. Další dva případy byly posouzeny jako přestupek a předány příslušným úřadům k vyřízení. Policejním zásahem na CzechTeku se zabývaly také obě parlamentní komory. Zejména senátoři jsou s vyšetřováním zásahu nespokojeni. Poslanci ke kauze nezaujali stanovisko.


Každý člověk, včetně nemluvňat, odnesl v Česku loni do popelnice v průměru 440 kilogramů komunálního odpadu, píší Lidové noviny. Česko tak v produkci odpadků rychle dohání západní Evropu, ve které lidé za rok vyhodí v průměru o 20 až 30 procent více nepotřebných věcí. Důvodem je nárůst nabídky výrobků, které jsou sice levné, ale také méně vydrží. Jedním z faktorů, které ovlivňují odpadovou produkci, je podle ekologů například schopnost zužitkovat takzvaný biologický odpad (například zbytky jídla nebo posekanou trávu). Hnutí Duha se proto snaží přesvědčit politiky, aby Česko po vzoru například Rakouska zlepšilo možnosti obyvatel ukládat biologický odpad do speciálních nádob nebo kontejnerů.


Případ údajného gangu kuplířů, který loni v březnu zadržela západočeská policie, půjde před soud. Mezi obžalovanými je i bývalý konkurzní správce Daniel Thonat, který je podezřelý spolu se soudcem Jiřím Berkou a dalšími lidmi ze zmanipulovaných konkurzů. Informuje o tom Právo. "Obžaloval jsem 20 pachatelů z účasti na zločinném spolčení a kuplířství. V jednom případě je pachatel obžalován z nedovoleného ozbrojování a další z vydírání," řekl Právužalobce z okresního státního zastupitelství v Tachově Milan Pózel.

Skupina je podezřelá, že kořistila z prostituce v luxusních nočních klubech v Rozvadově na Tachovsku. Podle policejních údajů si tak přišli od roku 2002 až do zadržení na 2,35 milionu eur (více než 70 milionů korun). Vyšetřovatelům se podařilo zajistit část účetnictví nevěstinců, uvedl deník. Konečnou sumu, kterou údajný gang získal, upřesní soudní líčení, které zřejmě povede tachovská soudkyně Michaela Řezníčková. "Do konce ledna rozhodnu o soudních vazbách a termínu hlavního líčení," řekla PrávuŘezníčková.

Podle Práva je údajně hlavou kuplířského gangu bývalý vojenský prokurátor Igor Brdík, který je stále ve vazbě spolu s nájemcem nevěstinců Petrem Kubrem. V kauze je obžalován také Thonat, který je spolu s Berkou a dalšími lidmi stíhán kvůli podezřelým konkurzům na Union banku, ZKL Klášterec nad Ohří, Stavební podnik Ralsko i další podniky. Před soudem stane také bývalý elitní severočeský policista Ladislav Baumruk.

"Pan Brdík je podezřelý, že přímo řídil Daniela Thonata. Prověřujeme, jestli v rozvadovských nevěstincích nebyly legalizovány výnosy z trestné činnosti spojené se zmanipulovanými konkurzy okolo soudce Jiřího Berky a podezření z propojení organizovaného zločinu se státní správou," řekla Právu mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Blanka Kosinová. Údajný kuplířský gang odhalili policisté v operaci Ares, která začala v roce 2004. Loni v březnu obvinili 20 osob. Na 13 z nich byla tehdy uvalena vyšetřovací vazba.