Přehled tisku

Zdeněk Burian
0:00
/
0:00

Radní z Kopřivnice na Novojičínsku by rádi získali autorská práva na dílo malíře a ilustrátora Zdeňka Buriana, který se ve městě narodil. Jeho vnuk Jiří Hochman nabízí práva za 15,5 milionu korun, město tolik peněz nemá. Radní navíc počítali s desetimilionovou dotací od kraje, krajští zastupitelé ji ale neschválili, uvádí deník Právo.

Pokud by ČSSD vyhrála volby do Poslanecké sněmovny, měla by se nejdříve pokusit o sestavení většinové koaliční vlády bez komunistů. Podle deníku Právo to vyplývá z listopadového průzkumu americké agentury PSB, který si nechala zpracovat ČSSD. Agenturu PSB si ČSSD najala pro volební kampaň. Podle průzkumu by pro 37 procent lidí byla přijatelná koalice ČSSD, ODS a KDU-ČSL, pro 31 procent koalice ČSSD a KSČM a pro 29 procent koalice ČSSD a ODS. Průzkum ukázal, že 60 procent dotázaných si myslí, že ČSSD by se měla snažit o většinovou vládu, bez ohledu na její složení. Jen 38 respondentů bylo pro vládu menšinovou s většinovou podporou ve sněmovně. Kdyby ČSSD volby vyhrála, ale neměla dostatečný mandát pro sestavení většinové vlády, měla by podle 34 procent dotázaných uzavřít velkou koalici s ODS. Podle 32 procent by měla vytvořit menšinovou vládu, která by hledala podporu napříč politickým spektrem, dalších 22 procent bylo pro koalici ČSSD a KSČM a 11 procent pro koalici ČSSD s jinými stranami než s ODS a KSČM. Menšinová vláda ČSSD podporovaná pouze komunisty by byla nepřijatelná pro 39 procent lidí. Pro 32 procent by byla přijatelná jako poslední možnost, kdyby se ČSSD nepodařilo sestavit koaliční vládu s jinými stranami. Za nejlepší variantu by takovou vládu považovalo 28 procent lidí, uvádí deník Právo.


Ministr zdravotnictví David Rath,  foto: ČTK
Ministr zdravotnictví David Rath má podle Lidových novin schopnost obklopovat se lidmi, kteří se pohybují v husté korupční atmosféře. Napětí kolem Ratha, vyvolané naposledy kauzou jeho bývalé poradkyně Evy Klimovičové, si všímá i Mladá fronta Dnes, podle níž "starých dobrých pět v českých je stejně srozumitelné jako nejnovější miliony Rathovy pobočnice". Všichni kradou, podplácejí, lžou. Takový obraz kreslí už teď volební kampaň. Ale vážně se to nebere. Všimněte si Ratha: metá jeden hrozivý šrapnel za druhým, zesiluje kanonádu. Místo důkazu vrhne další granát, popisuje dění kolem ministra zdravotnictví Mladá fronta Dnes. Podotýká, že palba se nyní obrátila proti němu. Odhalení se vrší jedno na druhé, nové zastiňuje starší, vpředu je to nejnovější, vzadu to staré už zahnívá, dodává list. Lidové noviny poznamenávají, že pokud si pražská ČSSD za této situace postaví "stále hlasitěji tikající nálož" Ratha do čela kandidátky, projeví tím zjevně sebevražedné sklony. Současné aféry politiků vzbuzují podle Mladé fronty Dnes jediný dojem: nikdo je pořádně a poctivě nevyšetřuje, neobjasňuje, nesoudí. Policie je mimořádně liknavá, státní zástupci vlažní a zdlouhaví. Často spíš než autoritu vyvolávají nevážnost, poznamenává komentátor.


Pokud česká vláda v brzké době nenabídne připravené pozemky, začne jihokorejská automobilka Hyundai stavět továrnu v Polsku. Hospodářským novinám to řekl mluvčí automobilky Oles Gadacz. "Finální rozhodnutí jsme ještě neučinili. Nejde jen o Nošovice, ve hře jsou i další místa na Moravě. Nevylučujeme ani Polsko. Zatím čekáme, kdy nám česká vláda bude garantovat, že pozemky pro továrnu dostaneme," řekl Gadacz. Neuvedl, dokdy bude Hyundai čekat. Mluvčí CzechInvestu Jana Víšková řekla, že by bylo předčasné dělat závěry. "S investorem jsme v každodenním kontaktu, termínem pro rozhodnutí je přelom roku," řekla Víšková. Občanské sdružení Půda pro život a právníci Ekologického právního servisu v otevřeném dopise požádali vedení společnosti Hyundai Motor Company, aby zvážilo svou investici do podhůří Beskyd. Vládní agentura CzechInvest se obává, že dopis může investici v průmyslové zóně v Nošovicích zmařit. Problémy jsou i s výkupem pozemků, na nichž by továrna měla stát. Někteří vlastníci zatím s výkupem nesouhlasí, připomínají Hospodářské noviny.


Pod internetovou peticí Zrušme komunisty, která má podpořit přijetí novely trestního zákona zakazující propagaci komunismu, jsou také jména osob, které ji svým podpisem nestvrdily. Deník Právo uvádí, že mezi nimi figuruje i jméno prezidenta Václava Klause. "Je to absurdní, výmysl, mystifikace, protože tohle by nikdy nepodepsal," řekl deníku Klausův spolupracovník. Podle něj prezident nebyl ani vyzván, aby se k petici připojil. Tutéž informaci získal z Hradu i komunistický senátor Vlastimil Balín, když si ověřoval, zda hlava státu petici podepsala. "Pod číslem 51.084 je uveden Václav Klaus, prezident, ale bylo mi řečeno, že on to nepodepsal," řekl Balín, který si ověřoval i autentičnost některých podpisů patřících lidem z jeho volebního regionu. "Jen namátkou - jeden mostecký pekař i jeho syn byli překvapeni, že jsou jejich jména pod peticí uvedena," dodal Balín. Petice vznikla na popud několika senátorů v čele s Jaromírem Štětinou a Martinem Mejstříkem. Její elektronickou podobu na stránkách www.zrusmekomunisty.cz již podepsalo přes 58.000 lidí. Mejstřík Právuřekl, že organizátoři si podpisy pod peticí ověřují, konkrétní ale podle deníku nebyl.


Nezávislí demokraté budou mít nový název, v němž bude přímo uvedeno jméno předsedy strany Vladimíra Železného. Chtějí se tak odlišit od několika dalších konkurenčních stran a hnutí, píše Mladá fronta Dnes. Nový název uskupení bude podle deníku "Nezávislí demokraté (předseda V. Železný)". Podle europoslance a bývalého šéfa televize Nova Železného je cílem změny usnadnit voličům hledání v hlasovacích lístcích. Podle průzkumů veřejného mínění mají Nezávislí demokraté velmi malou podporu občanů a jejich šance uspět příští rok v parlamentních volbách je zatím minimální. Železný byl do Evropského parlamentu zvolen na kandidátce hnutí Nezávislí. Byl ale s mnoha dalšími z uskupení vyloučen a teď vede s hnutím soudní spor, připomíná Mladá fronta Dnes.


Radní z Kopřivnice na Novojičínsku by rádi získali autorská práva na dílo malíře a ilustrátora Zdeňka Buriana, který se ve městě narodil. Jeho vnuk Jiří Hochman nabízí práva za 15,5 milionu korun, město tolik peněz nemá. Radní navíc počítali s desetimilionovou dotací od kraje, krajští zastupitelé ji ale neschválili, uvádí deník Právo. "S hlídáním autorských práv mého dědečka jsou velké problémy. Část díla je vytunelována a neplatí se nic, jiní za autorská práva nabízejí směšné částky. Chci se věnovat i jiným věcem," řekl Právu Hochman, proč chce práva prodat. Kraj kopřivnické radní varuje před výší kupní ceny, podle kopřivnického starosty Jiřího Tichánka by ale autorská práva nebyla prodělečná. Kopřivnice teď chce požádat o pomoc ministra kultury Vítězslava Jandáka.


Jihočeští amatérští fotbalisté hrají v Rakousku fotbal za peníze bez pracovního povolení. V nižších rakouských soutěžích nyní figuruje minimálně 300 jihočeských hráčů. Na úrovni krajského přeboru dostávají fotbalisté, kteří jsou oficiálně amatéry, měsíční plat v přepočtu nejméně 15.000 korun, píší Lidové noviny. "Většina hráčů dostává peníze od sponzorů klubu přímo na ruku. Navenek ale vystupují jako ryzí amatéři," řekl listu jeden z fotbalistů, který z jihočeského divizního celku přestoupil do o dva stupně nižší soutěže v Horních Rakousích. Například rakouský vesnický řezník podle listu platí českého hráče a platba neprochází účetnictvím klubu. V Rakousku podle Lidových novin nemá tolik mladých mužů o fotbal zájem. Každá vesnice je ale hrdá na své fotbalové mužstvo a snaží se, aby uhrálo co nejlepší výsledky. Hráči ze sousedních jižních Čech jsou pro ně nejdostupnější. Rakousko se tak nyní vedle prvoligových fotbalistů stává lákadlem i pro mnoho amatérů, kteří dosud hráli jen pro zábavu v jihočeských okresních soutěžích, píše deník.


Šestašedesátiletý zpěvák Karel Gott se potřetí stane otcem. Bulvárnímu deníku Bleskřekl, že s devětadvacetiletou přítelkyní Ivanou Macháčkovou čekají dítě. "Ano, čekáme dítě. Nechci o tom ale mluvit, jsem v těchto věcech pověrčivý," řekl Blesku Gott, který podle deníku zatím nemluví o tom, zda s Macháčkovou plánují svatbu. Oba by chtěli syna, ale jméno ještě nevybrali. "Budeme ho určitě vybírat podle momentální inspirace," řekl Gott. Blesk připomněl, že před několika lety zvažovali jméno Kristián, ale to už podle Gotta neplatí. Karel Gott má z předchozích vztahů dvě dospělé dcery - třicetiletou Dominiku a osmnáctiletou Lucii.