Přehled tisku

Hospodářské noviny informují o výrazném zvýšení inflace v České Republice. Ta v září stoupla nejvíce za posledních pět let, ve srovnání s loňským rokem o 2,2 procenta. Cena pohonných hmot podražila dokonce o 21,6 procent. Podle Guvernéra ČNB, Zdeňka Tůmy, je možné že banka brzy zvýší úrokové sazby. Všechny půjčky i úroky z vkladů by tak podražily. Ceny za energii a ropu, která má vliv na zvyšování cen benzínu a nafty,přispívají k růstu inflace.

Mladá Fronta Dnes se pozastavuje nad častými výlety vrtulníkem, šéfa Poslanecké sněmovny Lubomíra Zaorálka. MF Dnes se podařilo zjistit, že od začátku roku letěl již šestadvacetkrát. Nejvíce cest se uskutečnilo mezi domovskou Ostravou, a Prahou, kde Zaorálek pracuje. "Pan předseda využívá přepravu vrtulníkem průměrně dvakrát do měsíce, a to výhradně kvůli práci", uvedl Zaorálkův tajemník Libor Vacek. Připustil však, že nejvíce letů se uskutečnilo právě mezi Ostravou a Prahou. MF Dnes se zmiňuje, že jedna cesta mezi těmito městy může přesahovat až 200 tisíc korun. Šéf poslanecké sněmovny je autorem etického kodexu, který má vést k čestnějšímu jednání a nezneužívání svého postavení.


Foto: Štěpánka Budková,  Radio Prague International
Hospodářské noviny informují o výrazném zvýšení inflace v České Republice. Ta v září stoupla nejvíce za posledních pět let, ve srovnání s loňským rokem o 2,2 procenta. Cena pohonných hmot podražila dokonce o 21,6 procent. Podle Guvernéra ČNB, Zdeňka Tůmy, je možné že banka brzy zvýší úrokové sazby. Všechny půjčky i úroky z vkladů by tak podražily. Ceny za energii a ropu, která má vliv na zvyšování cen benzínu a nafty,přispívají k růstu inflace. Například v lednu se plyn opět zdraží, přestože už v říjnu jeho cena stoupla o 20 procent, podražit má také elektřina. Lze počítat s tlakem na vyšší mzdy, domnívají se Hospodářské noviny.


Názorová část Mladé Fronty Dnes se věnuje problému nezákonného vybírání peněz od pacientů českými lékaři. Vybírání doplatků v 21. století je normální, všechno všem bezplatně, bylo heslo komunistů, uvádí se v tisku. Nikdo z pacientů nezná přesně rozměr proplácené péče, a proto může snadno dojít k ošizování ze strany lékařů. Deník poukazuje na to, že je to právě stát, pojišťovny,a lékařská komora, kdo nás má před podobnými praktikami chránit,a definovat co je a co už není standardní péče. ČSSD by nám měla přestat blbnout hlavu bezplatným zdravotnictvím, a zbavit se nejasných pravidel, která jen šidí a ponižují pacienty, domnívá se autorka.


Mladá Fronta Dnes dále uvádí, že případ zkaženého masa v Pražské Hypernově, již šetří policie. O praktikách přebalování prošlého masa informovali tři zaměstnanci hypermarketu v Nových Butovicích. "Když masu vyprší trvanlivost, znova se přebalí a prodlouží o další dva dny" shodují se zaměstnanci Hypernovy s tím, že to od nich vyžadovali nadřízení senioři. Nejvyšší šéfové Aholdu, který provozuje prodejny Albert a Hypernova však nařčení odmítají. Ministr zemědělství Petr Zgarba navrhuje až 50ti milionovou pokutu pro obchodníky, kteří takto poškozují své zákazníky.


Foto: ČTK
Česko se připravuje na ptačí chřipku, proto zakázala dovoz drůbeže, násadových vajec a neošetřeného peří z Turecka. Následovala tak opatření Evropské komise, která potvrdila virus ptačí chřipky v Turecku. Píší o tom Hospodářské noviny. Česká veterinární správa začala zavádět nová opatření, aby se infekční nemoc nedostala do země. Podle hlavního hygienika Michaela Víta, má Česko k dispozici 600 tisíc dávek léku na tento druh chřipky. O nákupu dalšího množství musí rozhodnout vláda.


Lidové noviny zjistily, že syn místopředsedy KSČM Václava Exnera, podepsal petici "Zrušme komunisty". "V rodině máme hezký vztah, politika je úplně jiná věc" říká k tomu jednačtyřicetiletý obchodník zahraniční firmy, Martin Exner. Jeho otec, který je zarytý komunista, není ze synova podpisu pochopitelně nadšen: " Myslím že z jeho strany to byla neuvážená věc, a malinko možná i frajeřina", uvedl pro Lidové noviny. Nicméně protikomunistické názory nejsou prý v rodině místopředsedy KSČM ojedinělé. O šíření této petice, jejímž cílem je zákaz symbolů komunistické diktatury, se nyní snaží například senátor Jaromír Štětina.


Den matek by se mohl stát součástí významných dnů. Píší o tom Lidové noviny. Navrhli to lidovečtí poslanci, kteří tímto krokem chtějí vyjádřit podporu mateřství. "Účelem je ukázat matkám, že si jich společnost váží, a zároveň ukázat společnosti, že mateřství je hodno úcty, ocenění a podpory", vysvětlují autoři novely. Senátní předloha se naopak chystá zrušit současný významný den, Mezinárodní den žen.


Lidové noviny informují, že bahamský soud odročil jednání o vydání, či propuštění na kauci, Viktora Koženého, jedné z klíčových postav české kupónové privatizace. Rozhodl, že Kožený zatím zůstane v cele. Spojené Státy ho podezřívají z praní špinavých peněz a korupce vrcholných ázerbájdžánských politiků. Na jejich žádost byl zatčen bahamskou policií. Kožený se podle Spojených Států dopustil sedmadvaceti zločinů, za které mu nyní hrozí více než sto let vězení. Jen za praní špinavých peněz by ho čekalo dvacet let, píší Lidové Noviny.


Policejní akce v Ostravě, která se konala za účelem dopravně - bezpečnostní kontroly, nachytala během několika hodin 25 podnapilých řidičů. Byli mezi nimi byli i dva policisté. Poukazuje na to Deník Právo. Jeden z kriminalistů nafoukal 2,14 promile alkoholu, druhý 1, 78 promile. "Alkohol za volantem v takovém množství je smrtelný hřích" reagoval zástupce ostravského policejního ředitele, Jiří Veselý. Dodal, že oba provinilci budou navrženi na propuštění.


Deník Právo informuje, že sedm českých horolezců, kteří byli po zemětřesení v Pákistánu pohřešováni, jsou v pořádku. Česká ambasáda s nimi navázala kontakt, a velvyslanec Alexandr Lenger sdělil, že horolezcům zřejmě nedošlo jaká je po nich v Česku sháňka, proto se neozývali. Dále uvedl, že by česká výprava měla dorazit do hlavního města, Islámábádu, za několik dní.