Přehled tisku

Václav Havel

Barmský tisk kontrolovaný tamní vojenskou juntou útočí v posledních dnech na českého exprezidenta Václava Havla. Ten totiž spolu s nositelem Nobelovy ceny za mír a někdejším jihoafrickým arcibiskupem Desmondem Tutuem vyzval Radu bezpečnosti OSN k zásahu proti barmskému vojenskému režimu. V barmském tisku nyní vychází o Havlovi nesmírně kritické články, píše Mladá fronta Dnes.

Václav Havel
Barmský tisk kontrolovaný tamní vojenskou juntou útočí v posledních dnech na českého exprezidenta Václava Havla. Ten totiž spolu s nositelem Nobelovy ceny za mír a někdejším jihoafrickým arcibiskupem Desmondem Tutuem vyzval Radu bezpečnosti OSN k zásahu proti barmskému vojenskému režimu. V barmském tisku nyní vychází o Havlovi nesmírně kritické články, píše Mladá fronta Dnes. List The New Light of Myanmar o bývalém české prezidentovi napsal, že je "ztroskotanec, renegát, zrádce a pochybný element", který se snaží narušit "poklidný a dobrý vývoj v zemi", píše list. Součástí kritiky Havla jsou i propagandistické básničky, které jsou podle listu podobné textům, kterými útočil tisk na chartisty za komunismu v bývalém Československu. Barmská junta se ujala moci v roce 1988 po brutálním potlačení prodemokratického hnutí.


Komentáře tisku se věnují zdravotní politice vlády. Pojišťovny nepochybně nejsou sdruženími andělů, usilujícími o blaho lidstva, ale všechnu vinu za bědný stav financí jim může připisovat jen zlovolný demagog, píšou Lidové noviny. Na krizi se podle listu podílí mimo jiné i lékaři, kteří usilují, aby množství peněz proudících do systému bylo stále mohutnější a aby mohli nakupovat nové přístroje a léky, a to bez ohledu na racionalitu tohoto počínání. Deník poukazuje dále na to, že Češi jsou rekordmani v navštěvování lékaře a stát odvádí do systému za své pojištěnce málo. Zdravotní pojišťovny však také nejsou bez viny - nedohlížejí na to, aby lékaři léčili rozumně, tedy pokud možno lacino. Premiér Jiří Paroubek zatím tyto problémy zametá pod koberec a doufá, že tlakem na VZP vymáčkne z pojišťovny tolik peněz, aby se mu podařilo odložit krizi zdravotnictví do voleb, píší Lidové noviny.


Mladá fronta Dnes si všímá nepřehledného systému, podle kterého se určují platy poslanců a senátorů. Způsob, jímž jsou honorováni, je podle komentáře velmi nepřehledný i nesmyslný. Případně má smysl jen jeden: zastřít před veřejností, kolik vlastně zákonodárci berou. Zastupitelé všelijak kombinují, komu vyplácet plat asistenta, jak shrábnout nájemné za kancelář či třeba kolik vyždímat z cestovného. Poslancům a senátorům se nedivme: chovají se jako každý občan, píše deník. Jako všichni tančí v houšti paragrafů, ve složitém systému výhod a sankcí, v byrokratickém chaosu. Řešením není podle listu ani připravovaný etický kodex sněmovny. Lék je podle autora komentáře jednoduchý: každý dostane jeden plat a nakládá s ním podle vlastního uvážení. Dá kus manželce, asistentovi, nájemci kanceláře či sobě.


Hospodářské noviny otiskly příspěvek prezidenta Václava Klause, kde se vyslovuje pro přijetí Turecka do Evropské unie. Česká republika spojence v Evropské unii potřebuje a Turecko může být jedním z nich, píše Klaus. Podivuje se nad tím, že někteří politici odmítali ratifikaci euroústavy referendem, protože lidé podle nich nejsou o problematice dostatečně informovaní, a nyní požadují, aby se ve všelidovém hlasování rozhodovalo o přijetí Turecka do EU. Odmítá názor, že by EU po vstupu Turecka hrozila islamizace. Připomíná, že Turecko je již zhruba 80 let sekulární nenáboženský stát. "V tomto smyslu je Turecko - paradoxně - mnohem méně církevním státem, než některé dnešní členské země EU," míní Klaus. Za neochotou přijmout Turecko do EU vidí český prezident krach konceptu multikulturalismu a vize volného pohybu myšlenek, idejí, zboží a osob i krach ideologie evropeismu. Odmítání členství Turecka v EU má také podle Klause odvést pozornost od krachu ekonomicko-sociální doktríny EU.


Praha se od října stala důležitým centrem evropského obchodu se zemním plynem. Jak zjistil deník Právo, v hlavním městě totiž vznikla centrála nákupu plynu pro koncern RWE Energy. V Praze se tak bude rozhodovat o nákupu zemního plynu pro Českou republiku, Německo, Rakousko, Nizozemsko, Francii a Maďarsko. Rozhodnutí umístit novou centrálu právě do Prahy je ale podle listu logické. Více než třetina ruského zemního plynu se totiž přepravuje přes území České republiky tranzitní soustavou RWE Transgas do zemí západní Evropy. Tato soustava je tak jednou z páteřních soustav pro zásobování západní části kontinentu. V nové pražské centrále by mělo vzniknout několik desítek pracovních míst. Prahu si za centrálu v minulosti vybrala řada firem, například DHL loni otevřela v Praze výpočetní centrum za pět miliard korun.


Nejvyšší kontrolní úřad /NKÚ/ zjistil chyby v hospodaření ministerstev práce a sociálních věcí, informatiky a zemědělství. Ministerstva podle výsledků nejnovějších kontrol špatně kontrolovala svůj majetek, nehospodárně rozdělovala dotace a vydávala mnoho peněz za služby externích poradců. Informují o tom Hospodářské noviny. Na ministerstvu informatiky, kde NKÚ kontroloval hospodaření samotného ministerstva i jeho dceřiné společnosti Testcom, zjistili kontroloři nepřiměřené množství peněz za služby externích právníků. Na vyhlášení a průběh jedné veřejné soutěže vynaložilo ministerstvo peníze i přesto, že soutěž nebyla vůbec vyhlášena. Podle informací Hospodářských novin se bez vážných námitek obešla kontrola ministerstva průmyslu a obchodu při poskytování investičních pobídek.


Úřad vlády sliboval propouštění, místo toho ale přibere další lidi, upozorňuje Mladá fronta Dnes. Na úřadu bude v příštím roce o dvě nová místa víc, celkem tam tedy bude pracovat 558 zaměstnanců. Podle původních plánů jeho šéfa Ivana Přikryla by ale mohl mít v budoucnu Úřad vlády až o sto zaměstnanců méně. I přes současné navýšení počtu pracovníků, ale podle listu Přikrylův plán stále platí. Podle zástupce vedoucího Úřadu vlády Martina Turka se už podařilo 11 míst škrtnout. Zároveň ale úřad získal od ministerstva zahraničí odbor se 13-ti pracovníky, a proto došlo k navýšení počtu zaměstnanců. K zeštíhlení by nakonec mohlo dojít stejným způsobem jako k navýšení pracovních míst. Někteří zaměstnanci by se jednoduše měli přestěhovat na ministerstvo, ke kterému mají svou prací blízko, dodává Mladá fronta Dnes.


OECD
Česko patří mezi země s nejnižšími rozdíly mezi bohatými a chudými na světě. Vyplývá to z analýzy OECD. Míra bohatství je ale relativní, píší Lidové noviny. S příjmem 500 amerických dolarů měsíčně patříte v USA mezi chudáky a v Africe jste finanční magnát, upozornil ekonom Petr Gola. Důvodem malého rozdílu mezi chudou a bohatou částí populace v Česku je vysoká úroveň sociálního zabezpečení, která musí být vykoupena vysokou mírou zdanění práce, řekl analytik HVB Bank Pavel Sobíšek. Taková kombinace není ideální, protože podvazuje mzdovou konkurenceschopnost vůči zahraničí. Navíc tak rostou jen velmi pomalu zdroje střední třídy, která bývá motorem růstu soukromé spotřeby a tím i celé ekonomiky.


Uprchlý podnikatel Radovan Krejčíř chce začít na Seychelách úplně nový život. Jak píše Mladá fronta Dnes, bere to "pěkně od podlahy". Z Radovana Krejčíře se stane Russel Knihgt. Jak řekl listu zdroj z policejního prezidia, seychelské úřady informovaly o tom, že si Krejčíř podal žádost o nové jméno. Stejnou žádost mají na úřadech jeho žena a syn. Zajímavé je, že i po přejmenování by Krejčířovi zůstali stejné iniciály. Proč si zvolil právě příjmení Knihgt, není jasné. V českém překladu to znamená buď "rytíř" nebo "džentlmen". Slovo "knight" má však v angličtině i jiný význam. Je to název pro figurku koně v šachu. Tomu se Krejčířovo jednání blíží více. Dělá naprosto nečekané tahy, které způsobují policii těžkou hlavu. Krejčíř se na život v zahraničí podle policie připravoval již delší dobu. On i jeho rodina se intenzivně učili anglicky, a kdyby ho policie nepřišla v červnu zatknout pro podezření z podvodů a přípravy vraždy, asi by nakonec odjel do Austrálie.


Lidové noviny sestavily plán, jak se bude vyvíjet české hlavní město v průběhu tohoto století. Změny čekají podle listu už v přístích dvaceti letech téměř všechny městské části. Po Václavském náměstí tak možná budou znovu jezdit tramvaje, při vjezdu do centra města se bude platit mýtné a na letiště bude možné jet rychlodráhou z Hlavního nádraží nebo jednou ze sedmi linek pražského metra. Změny se nevyhnou ani průmyslovým a administrativním zónám. Obchodu v centru metropole budou vážnou konkurencí nové administrativní komplexy v Libni a v Karlíně. Nad městem se pak budou tyčit pankrácké mrakodrapy. Panelová sídliště ale podle výhledu nejspíš nezmizí. Musí ale projít revitalizací. Některá z nich by se pak v budoucnu mohla stát i dobrou adresou, konstatují Lidové noviny.


Milionové škody letos způsobili rybářům z Olomouckého kraje kormoráni. Zatímco v minulosti se s nimi potýkali jen v jarním a podzimním období, letos se nad vodními plochami objevila hejna i v létě. Ztráty proto zřejmě budou vyšší než v předchozích sezonách. Informuje o tom Olomoucký den. Za posledních několik let způsobili kormoráni rybářům z Tovačova na Přerovsku škody přibližně sedm milionů korun. "Kormoráni už jsou tak zmlsaní, že si vybírají hlavně hladké ryby, amury a candáty. Každý zkonzumuje až půl kila ryb denně. Zobákem však zraní obrovské množství dalších ryb," řekl deníku provozovatel Rybářství Tovačov Jiří Zahradníček. Situace by se pro rybáře však mohla zlepšit. Podle mluvčí ministerstva životního prostředí Karolíny Šůlové se na rok 2006 připravuje aktualizace seznamu chráněných živočichů. Návrh počítá s vyřazením kormoránů. V oblastech, kde kormoráni způsobují značné škody, by byl povolen jejich odstřel.