Přehled tisku

0:00
/
0:00

Lidové noviny uvádí, že řidiče čeká od června příštího roku bodový systém. Neukázněné motoristy tedy čekají mnohem tvrdší postihy než doposud. Podle nového zákona bude mít každý řidič výchozí kredit dvanácti bodů. Po jeho vyčerpání přijde viník o řidičské oprávnění na jeden rok, a absolvuje přezkoušení v autoškole. Nejtvrdší postih dostanou ti co budou řídit pod vlivem alkoholu, odmítnou dechovou či krevní zkoušku, nebo zaviní dopravní nehodu při které umře člověk.

Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek  (uprostřed),  první místopředseda Jan Kasal  (vlevo) a předseda poslaneckého klubu lidovců Jaromír Talíř,  foto: ČTK
Deník Právo informuje že koaliční schůzka načas zažehnala krizi. Oproti tomu Lidové noviny píší, že schůzka zkrachovala, a rozkol ve vládní koalici trvá. LN dále uvádí, že šéfové ČSSD a KDU-ČSL, Bohuslav Sobotka a Miroslav Kalousek, sice po setkání tří koaličních stran tvrdili, že nemají zájem na vypovězení koaliční smlouvy, ale tím veškerá shoda skončila. Lídři ČSSD od lidovců chtějí, aby se "v rámci koalice chovali solidně, a přestali kopat do kotníků". Lidovci si předčasné volby nepřejí a funkcionáře ČSSD vyzvali atˇ o nich nyní nemluví.


Lidové noviny uvádí, že řidiče čeká od června příštího roku bodový systém. Neukázněné motoristy tedy čekají mnohem tvrdší postihy než doposud. Podle nového zákona bude mít každý řidič výchozí kredit dvanácti bodů. Po jeho vyčerpání přijde viník o řidičské oprávnění na jeden rok, a absolvuje přezkoušení v autoškole. Nejtvrdší postih dostanou ti co budou řídit pod vlivem alkoholu, odmítnou dechovou či krevní zkoušku, nebo zaviní dopravní nehodu při které umře člověk. Největšími odpůrci při odhlasování tohoto zákona byli poslanci ODS, podle nichž jsou sazby příliš tvrdé a zvyšují šanci na korupci.


Lidové noviny zmiňují návštěvu oblíbeného amerického spisovatele Roberta Fulguma, který přijede v říjnu znovu do Prahy. Představí tu pokračování svého úspěšného románu Třetí přání, který ponese název Třetí přání: zbytek příběhu (skoro). Kromě Prahy zavítá spisovatel i do Broumova, Ostravy a Brna, kde se setká se svými čtenáři. Fulgum se v Čechách objeví již poněkolikáté, vloni zde například vyšlo Třetí přání ve světové premiéře.


Lidové noviny upozorňují, že v červenci tohoto roku epidemiologové zaznamenali v České republice pětkrát vyšší výskyt virové žloutenky typu A, než ve stejném období loňského roku. Odborníci před žloutenkou tohoto typu obvykle varují lidi, kteří se chystají na cesty do zahraničí. Od začátku roku do 9. září se však nakazilo 189 lidí převážně kvůli epidemii na našem území, jen šestina z nich se pravděpodobně nakazila v zahraničí.


Foto: ČTK
Mladá Fronta Dnes uvádí, že v prodejnách Julius Meinl se znovu prodávalo plesnivé zboží. Před několika dny dostala pokutu prodejna v Českých Budějovicích, protože prodavačky omývaly v osolené a octové vodě plesnivé salámy a sýry, které pak vracely zpět do regálů. Nyní kontroloři zjistili, že v prodejně na Václavském náměstí se používá stejná trouba k pečení masa i k rozpékání pečiva, a prodávají se prošlé potraviny. Prošlé jídlo bylo zjištěno také v prodejně v Novodvorské ulici v Praze. Řetězec prodejen značky Meinl v Česku končí a kupuje ho firma Ahold, která vlastní síˇt prodejen Hypernova a Albert.


Historici objevili unikátní nález na Malostranském náměstí. Informuje o tom MF Dnes. Jedná se o rotundu svatého Václava z přelomu jedenáctého a dvanáctého století, o níž se myslelo že již neexistuje. Objevili ji archeologové Národního památkového ústavu. "Svědectví o tom, co jsme vlastně našli, můžeme po ročním výzkumu nabídnou veřejnosti až nyní", řekla pro MF Dnes vedoucí archeologického týmu Jarmila Čiháková. Po úpravách bude rotunda s částečným omezením zpřístupněna veřejnosti.


Český režisér Bohdan Sláma,  foto: ČTK
Film Bohdana Slámy Štěstí, který vyhrál dva významné evropské festivaly, jde do bitvy o Oscara. Píše o tom MF Dnes. Česká filmová akademie se tak rozhodla na základě tajného hlasování. Film Štěstí se zúčastní prestižního světového klání v kategorii neanglicky mluvených snímků v New Yorku. Nominace na ceny Americké filmové akademie za rok 2005 budou vyhlášeny 31. ledna 2006, oskarové finále se koná 5. března.


Jak uvádí deník Právo, 6. října mezi 12. a 13. tou hodinou, budou uzavřeny všechny lékárny, z důvodu plánované stávky. Lékárníci se tak připojí k praktickým lékařům, kterým se nelíbí pozdní platby od zdravotních pojišťoven, a špatný systém financování zdravotnictví. "Uzavření lékáren bude demonstrovat opravdu neudržitelně špatnou finanční situaci lékáren", řekl Právu Lubomír Chudoba, prezident České lékárnické komory. V Praze se pak uskuteční protestní shromáždění. Pokud bude někdo potřebovat akutní péči, bude ošetřen v nemocničních ambulancích.


Mladá Fronta provedla test poctivosti, na kterém se snažila zjistit jak lidé kradou, zneužívají nemocenskou či jak se nechají ošidit hostinským. Test byl prováděn ve všech krajích. Redakce MF Dnes nejdříve stanovila několik společných kritérií, jako například počet krádeží či podvodů. Z nich po vyhodnocení vytvořila tabulku pro jednotlivé kraje. Jako nejpoctivější z průzkumu vyšli lidé v Karlovarském a Pardubickém kraji, naopak lidé z Ústeckého, Libereckého či Moravskoslezského kraje mají důvod zpytovat své svědomí.