Přehled tisku

0:00
/
0:00

V Česku by měla vyrůst další jaderná elektrárna. Shodují se na tom všichni, kdo rozhodují o budoucnosti tuzemské jaderné energetiky. Pro nové jaderné reaktory je především vedení elektrárenské firmy ČEZ, která provozuje jaderné elektrárny Temelín a Dukovany. Píše to Mladá fronta Dnes. "Zatím rozhodnutí nepadlo, uvažuje se o různých variantách. Podle mne ale plnohodnotná náhrada za jaderný zdroj není," cituje deník výrobního ředitele ČEZ Jiřího Borovce.

Německý kancléř Gerhard Schröder,  foto: ČTK
Pat, kterým skončily předčasné volby v Německu, není podle většiny komentářů pondělního tisku dobrou zprávou. Těsná výhra opozičního bloku křesťanských stran CDU/CSU nad sociálnědemokratickou stranou neumožňuje vytvořit ani jedné ze stran většinovou vládu s předpokládaným koaličním partnerem. Poražení jsou hlavní rivalové, kteří se nyní budou muset ucházet o přízeň potenciálních koaličních partnerů a kteří jsou skutečnými vítězi voleb - liberálové z FDP, Zelení i postkomunisté z PDS, píše Mladá fronta Dnes. Toho si všímají i Lidové noviny. Za skutečné vítěze považují zejména postkomunisty, kteří spojili síly s odpadlíky od sociální demokracie v Levicové straně. Podle Hospodářských novin Německo nakročilo k velké koalici. Není do dobrá volba: pro Německo, pro Evropu, pro atlantické vztahy, a tedy ani pro Česko, píše list. Spojenectví křesťanských a sociálních demokratů přinese čtyři roky přešlapování na místě a žádné nebo jen velmi slabé reformy, soudí deník.


Právo přináší společný rozhovor s premiérem Jiřím Paroubkem a bývalým předsedou ČSSD a premiérem Milošem Zemanem. Podle Paroubka by změna ve vedení KSČM ještě neznamenala automaticky užší spolupráci ČSSD s komunisty. "Tady nezáleží na osobách, které budou ve vedení komunistické strany, ale na tom, jakou politiku dělají. Řekl jsem i podmínky, za jakých si umím jednou představit spolupráci s komunisty, někdy za těch pět, devět let." Zeman v rozhovoru potvrdil, že jeho podporu nemá ani současný předseda ČSSD Stanislav Gross, ani první místopředseda a ministr financí Bohuslav Sobotka. Jiřího Paroubka naopak Zeman podpoří. Současný premiér uvedl: "S velkou pravděpodobností povedu jako lídr soc. dem. do voleb a mým úkolem je stmelovat lidi. V tuhle chvíli si neumím představit, že by někdo pokračoval v útocích na předsedu ČSSD, kterým je Stanislav Gross.... Jakmile by totiž Stanislav Gross odstoupil ze stranických funkcí, otevírala by se cesta k mimořádnému sjezdu. Jestli něco před volbami nechci, tak je to mimořádný sjezd." Pokud jde o kandidaturu nestraníka Martina Jahna za sociální demokracii, Zeman si myslí, že Jahn je na jeho vkus příliš pravicový ekonom. "My, keynesiánci, nemáme rádi monetaristy." (smích). Paroubek naopak Právuřekl: "Nemám pocit, že pan Jahn je vyslovený monetarista, spíš bych ho charakterizoval jako mladého keynesiánce."


V Česku by měla vyrůst další jaderná elektrárna. Shodují se na tom všichni, kdo rozhodují o budoucnosti tuzemské jaderné energetiky. Pro nové jaderné reaktory je především vedení elektrárenské firmy ČEZ, která provozuje jaderné elektrárny Temelín a Dukovany. Píše to Mladá fronta Dnes. "Zatím rozhodnutí nepadlo, uvažuje se o různých variantách. Podle mne ale plnohodnotná náhrada za jaderný zdroj není," cituje deník výrobního ředitele ČEZ Jiřího Borovce. Borovec vede týmy, který řeší, jak nahradit výrobu elektřiny z uhlí, jehož zásoby budou docházet. Pro jaderné zdroje jsou i rozhodující politici, jak z vládní ČSSD, tak i z opozice. Proti novým reaktorům jsou hlavně rakouské a bavorské ekologické organizace. "Přijít s takovým nápadem v době ropného krachu po hurikánu Katrina svědčí o tom, že vedení ČEZ ví, co dělá. Je to ideální příležitost pro jadernou kampaň," míní Mladá fronta Dnes. "Nevěřme ale tomu, že země se bez nových jaderných reaktorů neobejde," tvrdí deník. Na novém reaktoru může vydělat hlavně ČEZ a zprostředkovaně celá ekonomika, kterou pomáhá táhnout, nikoli však bezprostředně občané. Poškozeno nebude jejich zdraví, ale vztahy s Rakouskem, které jaderné elektrárny odmítá. "Toto a nic jiného jsou proti, která je potřeba vážit," dodává Mladá fronta Dnes.


Přesně před deseti lety byl přijat zákon, na základě kterého by se mohl parlamentním absentérům krátit plat, konstatuje deník Právo. Nikdo z nich se ale podle listu takového postihu bát nemusí. Poslanci totiž zapomněli stanovit, kdo má o potrestání těch, kdo se bez omluv neúčastní jednání Sněmovny nebo Senátu, rozhodnout. A k tomu - doplnit to do zákona - se nikdo nemá. Prázdné lavice během schůzí přitom naznačují, že by bylo koho trestat. Absolutními rekordmany v neúčasti jsou ministr spravedlnosti a předseda Unie svobody-DEU Pavel Němec a jeho stranický kolega Pavel Svoboda. Oba jsou podle listu i na špici statistiky neomluvených absencí.


O dovolenou na splátky roste u Čechů podle zástupců cestovních kanceláří zájem, uvádějí Lidové noviny. Cestovní kanceláře tuto službu nabízejí ve spolupráci s bankami a leasingovými firmami. Možnost zakoupit si zájezd na splátky přivádí ty klienty, kteří by si jinak na rekreaci neušetřili. Často se zájemcům také zdají ceny příliš vysoké a nechce se jim vydat celá částka najednou. Lidé si mohou na splátky pořídit jakýkoliv zájezd - klasickou dovolenou i cestu na posledních chvíli.


Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch v Lidových novinách kritizuje některé navrhované body nového zákoníku práce. "Za naprosto skandální považuji požadavek, aby zaměstnavatel mohl dát výpověď zaměstnanci v době jeho nemoci, na mateřské dovolené či těhotné pracovnici. Nehorázné jsou i další návrhy na zkrácení výpovědní doby na jeden měsíc a možnost dostat výpověď bez uvedení důvodů, ovšem se slibovanou finanční kompenzací," tvrdí Štěch. To by podle něj vedlo ke skryté diskriminaci. "Jsem si vědom potřeby flexibility zaměstnanců a pracovních podmínek s ohledem na konkurenceschopnost podniků, avšak nelze v 21. století připustit, aby to bylo za cenu, že se pracovní podmínky vrátí na úroveň raného kapitalismu a na úkor důstojného postavení českého občana v zaměstnání," napsal šéf odborářů v Lidových novinách.


Majitele bazarů našli způsob, jak obelstít přísnější režim, který jim nastavili zákonodárci. Začali své "horké" zboží prodávat na burzách, píší Hospodářské noviny. Kriminalisté, kteří se zabývají krádežemi, mají podle deníku jasno: na burzu se přesouvá černý obchod. Důvod, proč si zastavárníci burzu tolik oblíbili, se nabízí: už více než rok platí pro jejich obchod přísná pravidla. Ve svých kamenných krámech musí pečlivě evidovat, od koho a co nakoupili. Policistům to umožňuje, aby snáze našli třeba kradená autorádia a odhalili jejich zloděje. Přísnější režim se takřka okamžitě odrazil na statistikách kriminality, a to především pouliční, která podle dlouhodobých průzkumů veřejnost nejvíce trápí. Například v Praze klesl počet krádeží vloupáním o patnáct procent. Za sedm měsíců letošního roku policejní statistiky evidují 6288 případů, kdežto ve stejném období v roce 2003 jich bylo 7201. "Na burze se zastavárníci tváří, že jsou obyčejní soukromníci, kteří se přišli zbavit přebytečného harampádí. Bez kontroly, bez evidence ale udávají kradené zboží," popisuje jeden z pražských detektivů. Pražský magistrát proto nyní přemýšlí, jak nad zastavárníky vyzrát - chce připravit novelu zákona, konstatují Hospodářské noviny.


VyVolení
Televizní reality show sleduje alespoň občas 72 procent lidí. Nejpočetnější skupinou jsou "nadšenci", kteří pořady sledují a nevadí jim. Podle průzkumu agentury SC&C pro Mladou frontu Dnes do ní patří 55 procent Čechů. Odpůrců, kteří tyto pořady nesledují, je necelá čtvrtina. Zhruba 17 procent lidí se na reality show dívá, ačkoli jim vadí a čtyři procenta lidí soutěž nezajímá - nesledují ji ani jim nevadí. V jedné věci se podle listu příznivci i odpůrci soutěží shodují. Pořad není podle šedesáti procent oslovených určený pro děti. Souvisí to zřejmě s tím, že zhruba stejnému počtu lidí vadí vulgární mluva soutěžících. Otevřené hovory o sexuálních tématech pak vadí zhruba třetině dotázaných. Mezi přívržence reality show podle průzkumu patří voliči ODS a ČSSD. Naopak proti tomuto druhu zábavy vystupuje většina voličů lidovců a komunistů, píše list. Reality show vysílají v ČR komerční televize Prima a Nova. Pořad Primy se jmenuje VyVolení, Nova ho nazvala Big Brother.


Ministerstvo životního prostředí se snaží odvrátit hrozbu citelné pokuty od Evropské unie za to, že úřady nezahrnuly ptačí oblast v Dolní Lutyni u Karviné do evropské soustavy chráněných území Natura 2000. Informují o tom Hospodářské noviny. Vláda odmítla zařadit ptačí oblast v Dolní Lutyni do naturové soustavy, protože na jejím místě má vyrůst průmyslová zóna, kde mají najít práci tisíce lidí. Ekologické sdružení Arnika spolu s Českou společností ornitologickou si však stěžují u Evropské komise, která požádala české úřady o vysvětlení, proč není ptačí území součástí evropské ochrany přírody. Ministerstvo životního prostředí teď navrhlo, že ptačí oblast zmenší. Kompromisní návrh se ale vůbec nezamlouvá České společnosti ornitologické, která pro Ministerstvo životního prostředí připravila návrhy všech ptačích oblastí v republice včetně území v Dolní Lutyni. Nelíbí se jí, že zmenšením ptačí oblasti by přišel o ochranu jeden ze čtyř významných ptačích druhů - moták pochop. Tento dravec totiž loví v místech, kde by měla vyrůst průmyslová zóna. Ministerstvo životního prostředí se brání, že motáka pochopa bude chránit na jiném území soustavy Natura na Českolipsku, uvádějí Hospodářské noviny.