Přehled tisku

Palác Kinských
0:00
/
0:00

František Oldřich Kinský, který se v Česku zatím bez velkých úspěchů domáhá navrácení miliardového majetku, zabaveného jeho rodině po válce na základě Benešových dekretů, chce ve svých sporech pokračovat v jiné zemi Evropské unie. Právní experti však tvrdí, že to není možné.

Jiří Paroubek,  foto: ČTK
Premiér Paroubek v článku, který uveřejnilo Právo, obhajuje svou myšlenku na gesto smíření vůči bývalým sudetoněmeckým antifašistům. Podle něj ODS i prezident Václav Klaus vystoupili proti jeho záměru, aniž by znali jeho obsah. Vytvořen tak byl umělý problém, píše premiér. Paroubek se ve svém článku vrací k historickým kořenům problému vztahů mezi Čechy a Němci. Připomíná především období před druhou světovou válkou a odpovědnost sudetských Němců za rozbití československého státu. Dodává však také, že mezi německou menšinou zůstaly i v té době síly, které zůstaly věrné republice. Premiér také zmiňuje utrpení německých antifašistů, kteří byli vězněni a vystaveni nacistickému teroru. Dekrety prezidenta Edvarda Beneše pak podle Paroubka nebyly založeny na principu kolektivní viny a německých antifašistů se netýkaly. "Jestliže vůči některým německým antifašistům byly tyto zákony porušeny, je potřebné a nutné celou věc řešit. Jejich oceněním a také vyjádřením lítosti," domnívá se premiér.


Příští rok bude časem největších vládních útrat v historii země, komentují Hospodářské noviny sérii zákonů, které vláda ve středu schválila. V utrácivé dokázali ministři podle komentátorky přeměnit i ty zákony, které připravovali jako úsporné. Nejlépe to podle ní ilustruje sociální reforma z dílny ministra práce a sociálních věsí Zdeňka Škromacha. Na začátku byl nápad motivovat lidi k práci snížením životního minima a sociálních dávek, vláda však nakonec většině lidí sociální dávky zvýšila. Pohorší si jen ten, komu úředník jednoznačně prokáže, že odmítá pracovat. "Nic se neušetří, naopak se utratí miliardy navíc. Zatím nikdo neví kolik," píše autorka a připomíná, že rozpočet má navzdory prosperující ekonomice schodek 76 miliard korun. Vláda má navíc k dispozici 82 miliard korun za Telecom. "Ani to nestačí," dodává. Další miliardy prostaví soukromé firmy a stát jim tyto projekty bude splácet později. "Pod elegantní visačkou 'Public private partnership' se skrývají další státní dluhy," dodává komentátorka Hospodářských novin.


"Česká vláda rozhodla správně a neideologicky, když navrhuje udělat z prostitutek podnikatelky a městům chce umožnit regulaci," domnívá se Mladá fronta Dnes. Deník v této souvislosti odmítá kritiku, že by se stát dostal do role "pasáka". Pouze "stanoví pravidla pro hru, kterou zčásti nechce a zčásti neumí zakázat". Deník však upozorňuje na to, aby na prostituci nebylo nahlíženo jako na běžné povolání. Zmiňuje nenormální a ponižující postavení žen, které se sexem živí. Podle Mladé fronty Dnes je zákon přínosem, protože zákazy zhoršují především postavení samotných prostitutek, které pak nejsou chráněny například před vydíráním, násilím a infekcemi. "Vláda jedná rozumně - uznává, že společnost neumí udělat nic lepšího než prodej sexu legalizovat a regulovat. Nevyvozujme z toho však, že prostituce je normální, nebo dokonce dobrá," píše Mladá fronta Dnes.

"Vláda se odvážně odhodlala opustit pozici, v níž stát předstírá, že prostituce je činnost pro něj neznámá," komentují rozhodnutí kabinetu Hospodářské noviny. Podle deníku je důležité, že jde v návrhu zákona o regulaci problému. Těžko se dá totiž očekávat, že by se podařilo prostituci a kriminalitu s ní spojenou zcela vyřešit. Zákon může pomoci obcím, které se s prostitucí potýkají. Může také stanovit pravidla, a poskytnout tak ochranu samotným prostitutkám a prostitutům, píše deník.

Právo zmiňuje některé problematické pasáže zákona o regulaci prostituce. Domnívá se však, že si návrh výsměch nezaslouží. "Vychází z rozumného úsudku, že prostituci nelze zničit, a proto je třeba jí dát alespoň hranice a pravidla," píše deník

Lidové noviny se domnívají, že návrh ministra vnitra na regulaci prostituce přináší více výhod než nevýhod. Deník v této souvislosti také zmiňuje odmítavé reakce lidovců i opozice, především obavy, že by se stát mohl dostat do role provozovatele prostituce. "Námitky mravokárců by měly mířit nikoli na stát, který se pokouší problém řešit, ale na zákazníky prostitutů a prostitutek," domnívají se Lidové noviny.


Palác Kinských
František Oldřich Kinský, který se v Česku zatím bez velkých úspěchů domáhá navrácení miliardového majetku, zabaveného jeho rodině po válce na základě Benešových dekretů, chce ve svých sporech pokračovat v jiné zemi Evropské unie. Právní experti však tvrdí, že to není možné. Informuje o tom deník Právo. Podle Kinského advokáta Jaroslava Čapka prý čeští politici natolik zasahovali do projednávání kauz jeho klienta, že ten se u českých soudů nemůže nadít spravedlivého procesu. Čapek proto již několika soudům včetně soudu Nejvyššího navrhl, aby se obrátily na Evropský soudní dvůr v Lucemburku s tzv. předběžnou otázkou, zda je takovýto přesun Kinského sporů do druhého státu možný. Podle vyjádření soudce Jana M. Passera, který absolvoval u lucemburského soudu dvě odborné stáže, to ale možné není. "V žádném případě Evropský soudní dvůr nemůže rozhodnout, že české soudy nebudou Kinského spory dělat a že je budou řešit v jiném členském státě. To je úplný nesmysl. A neumím si představit, že by nějaký český soud položil doktorem Čapkem požadovanou předběžnou otázku, protože by to byla profesní blamáž," řekl Passer Právu.


Ústecký krajský soud propustil z vazby členy údajného mezinárodního gangu, který podle obžaloby na území Česka organizoval prostituci. Stalo se to kvůli chybě okresního soudce Jindřicha Pojkara, jenž o vazbě rozhodoval. Je možné, že většina z devítičlenné skupiny propuštěných již opustila území České republiky. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. "Jsme si vědomi, jací jsou to lidé. Ale na straně Okresního soudu v Teplicích došlo při původním rozhodování o vazbách k takovým chybám, které jsme už nemohli napravit," řekla listu místopředsedkyně krajského soudu Dagmar Švecová. Chyba okresního soudce Pojkara podle ní spočívala v tom, že obžalované jednotlivě vyslechl, ale k výslechům nepozval jejich advokáty. "Porušil tím práva obžalovaných na obhajobu," řekla deníku Švecová. Pojkar se naopak domnívá, že žádnou chybu neudělal. "V době, kdy jsem rozhodoval o vazbě, nebylo nutné, aby byli při výslechu obžalovaných přítomni obhájci," řekl Mladé frontě Dnes okresní soudce. Na otázku, co se s obviněnými po propuštění stalo, Pojkar uvedl, že většina z nich již zřejmě opustila území České republiky. Advokátka jednoho z obviněných deníku potvrdila, že její klient je již v Moskvě. Případem se zabývá také ministerstvo spravedlnosti. "Jsem o tom informován. Pokud se prokáže pochybení kohokoli z resortu justice na jakékoli úrovni, budu iniciovat podání kárné žaloby," řekl Mladé frontě Dnes ministr spravedlnosti Pavel Němec. Policie členy údajného mezinárodního gangu, jehož šéfem měl být Sergej Onyskiv, zadržela před rokem při velkém zátahu na nevěstince v Dubí na Teplicku. Akce tehdy skončila obviněním 14 lidí z Česka, Ukrajiny, Běloruska, Chorvatska a Bosny a Hercegoviny za kuplířství. Před soudem jich stálo 13. Chorvat Alahudin Halilagič uprchl, je na něj vydán mezinárodní zatykač. Hlavní líčení před teplickým soudem trvalo 14 dní, obžalovaným hrozilo až deset let vězení.


Českým aeroliniím hrozí letos ztráta v řádu několika stovek milionů korun. Důvodem je především sílící konkurence nízkonákladových dopravců, rostoucí cena ropy a vysoké investice, které ČSA plánují. Píšou to Hospodářské noviny. "Hospodaření ČSA skončí tento rok pravděpodobně v červených číslech," potvrdil deníku šéf dozorčí rady Eduard Janota. Loni aerolinie vykázaly zisk 324 miliony korun. Podle tří na sobě nezávislých zdrojů blízkých vedení firmy, by mohla letošní ztráta uváděná podle českých účetních standardů dokonce dosáhnout desetiletého rekordu. Aerolinie kromě konkurence trápí také růst nákladů na ropu, které by se letos měly zvýšit o 20 až 30 procent. Národní dopravce se musí potýkat především se sílícím tlakem nízkonákladových dopravců. Největší konkurenci má na trase do Londýna, kam týdně létá 46 spojů ČSA. Vedení ČSA chce proto podle zdrojů z firmy zrušit pravidelné linky na londýnské letiště Gatwick, píšou Hospodářské noviny. Deník připomíná, že vedení ČSA očekává výraznou ztrátu v době, kdy veřejně oznámilo svůj záměr odkoupit stoprocentní podíl v charterové letecké společnosti Travel Service. Od ní si vedení ČSA slibuje, že spolu s ní získá klienty, kteří dnes cestující charterovými nebo nízkonákladovými linkami. O fúzi společností má antimonopolní úřad rozhodnout podle listu nejpozději do konce srpna.


Na Orlické přehradě bude od září opět jezdit výtah pro malé lodě. Nahradí původní zařízení, které zničila před třemi roky povodeň. Výstavba nového bude stát 40 milionů korun, píše středočeská příloha Mladé fronty Dnes. Dokončena už byla stometrová dráha z litého betonu, po níž bude speciální výtah dopravovat lodě přes korunu hráze přehrady. Zbývá ještě dodělat schodiště, osvětlení a zajistit boční stěny podél výtahu, řekl listu manažer projektu Václav Cílek. Podle něj je ze stavebního hlediska výtah na Orlické přehradě výjimečný. Dělníci pracují ve strmém terénu a využívají unikátní technická řešení, například speciální posuvné bednění, které po podkladové desce zdvihají vrátkem, popsal Cílek. Vedle malého výtahu by v budoucnu mohla fungovat i velká lanovka pro lodě. Toto zdvihací zařízení nebylo od dokončení Orlické přehrady v roce 1961 nikdy zprovozněno. Jeho rekonstrukce ale bude ještě více technicky náročná a velmi drahá, Povodí Vltavy se proto na ni pokusí získat peníze z Evropské unie. Splavnění řek je podle listu jednou z podmínek, které EU stanovila všem, kdo přehradí vodní toky. V budoucnu proto budou muset být zdvihací zařízení pro lodě nejen na Orlíku, ale i na Slapech.


Unikátní vrtulníkový trenažér pod názvem Koloseum, který dokáže simulovat let vrtulníku pro výcvik pozemních specialistů a záchranných týmů, uvedli ve středu ve Vyškově do provozu zástupci velení Armády ČR v čele s náčelníkem generálního štábu Pavlem Štefkou. Trenažér za 24 miliónů korun nemá žádná armáda v Evropě a kromě výcviku našich vojáků a záchranářů ho budou využívat ke zdokonalení i vojáci NATO. Píše o tom Právo. Jak řekl deníku Pavel Štefka, trenažér je unikátní nejméně v celé Evropě. "Nevím, jestli něco podobného mají Američané, takže je možná ojedinělý na světě. Podstatná je jeho ekonomická návratnost, protože hodina výcviku na trenažéru stojí 200 korun za hodinu a ve vrtulníku od 50 do 70 tisíc korun," uvedl Štefka. Další výhodou trenažéru je, že je možné ho využít skoro za každého počasí. Podle specialistů je ideální pro výcvik v boji proti teroristům, uvádí Právo.