Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Komentáře pondělního tisku se věnují hlavně úvahám o významu a dopadu teroristického útoku v centru Londýna. Podle komentáře Hospodářských novin je třeba zlo, jakým jsou teroristické útoky v Londýně, nejprve nutné správně pojmenovat. "Neházíme muslimy do jednoho pytle. Měli bychom ale od islámských zemí a autorit žádat, aby se od agresivního islamismu distancovaly jednoznačněji než dosud. Máme na to právo. Byli jsme napadeni, byla nám vyhlášena válka. Tak ji musíme vyhlásit také. Nikoli terorismu, nýbrž islamismu," soudí komentátor.

Foto: ČTK
Komentáře pondělního tisku se věnují hlavně úvahám o významu a dopadu teroristického útoku v centru Londýna. Podle komentáře Hospodářských novin je třeba zlo, jakým jsou teroristické útoky v Londýně, nejprve nutné správně pojmenovat. "Neházíme muslimy do jednoho pytle. Měli bychom ale od islámských zemí a autorit žádat, aby se od agresivního islamismu distancovaly jednoznačněji než dosud. Máme na to právo. Byli jsme napadeni, byla nám vyhlášena válka. Tak ji musíme vyhlásit také. Nikoli terorismu, nýbrž islamismu," soudí komentátor.

Podle Mladé fronty Dnes teroristům jejich taktika vychází dokonale, protože bojují bez pravidel, bez jakéhokoli ohledu k možným nevinným obětem a beze vztahu k lidským hodnotám. "Muslimští radikálové totiž porušují i to, co hlásá jejich víra, a často vraždí bezohledně také své souvěrce. Naposledy se tak stalo v Londýně. Příště zase někde jinde," míní komentátor.


Předseda ODS Mirek Topolánek napadl demokracii, když po volebním vítězství ODS slíbil Noc dlouhých nožů, tvrdí v Právu premiér Jiří Paroubek. "Samozřejmě je to útok na demokracii a odvolání na fašistickou metodu je zde symbolické," napsal Paroubek v reakci na prohlášení předsedy ODS, že po vítězství jeho strany vypukne Noc dlouhých nožů. Připomněl, že 30. června 1934 bylo zavražděno na 150 vůdců SA a Hitlerovi se otevřela cesta k nekontrolovatelné diktatuře, válce a holokaustu. "Myslím, že tak cynické proklamování politické diskriminace jsme po listopadu ještě nezaznamenali," uvedl.


O nové zálibě českých politiků píše Mladá Fronta Dnes. Čeští představitelé si oblíbili pracovní cesty do Číny. Po premiéru Paroubkovi a místopředsedovi vlády Sobotkovi se do Pekingu podívá i předseda ODS Mirek Topolánek s předsedou poslaneckého klubu občanských demokratů Vlastimilem Tlustým. Podle některých diplomatů a expertů ale mají politici o Číně zkreslené představy. Navíc jejich cesty často postrádají smysl. To je případ i připravované návštěvy Zdeňka Škromacha. Do Číny se má vypravit v září. O čem tam ale bude jednat, zůstává záhadou.

To ministr pro místní rozvoj Radko Martínek cíl své cesty dobře zná. Chce podpořit cestovní ruch a přilákat turisty. Přitom ale nebere na vědomí zahraniční zkušenosti. Značná část čínských turistů totiž zůstává v cílových zemích natrvalo. Do Číny letos pojede i Libor Ambrozek či Milan Šimonovský. Celkem tak letos říši středu navštíví deset ministrů. Premiér Paroubek si dobré vztahy s Čínou pochvaluje. Vláda se ve vztahu k Číně nenechá unášet ideologickou předpojatostí, řekl Mladé Frontě Dnes.


Jak píšou Lidové Noviny, premiér Paroubek si oblíbil průzkumy veřejného mínění. Nedávno oznámil, že lídra ČSSD pro nadcházející volby vyberou žebříčky popularity. Teď se rozhodl, že občané vyberou prostřednictvím průzkumu i předvolební program. Během podzimu by tak měla vykrystalizovat asi tři až čtyři témata, která sociální demokraté použijí v nadcházejících parlamentních volbách. Taková strategie není ve světě neobvyklá. Pokud se ukáže, že lidi trápí například bytová politika a strana se na ni orientuje, má to smysl, říká politoložka Vladimíra Dvořáková. S průzkumy se ale musí zacházet opatrně, varují politologové. V budoucnu by straně mohly dokonce uškodit. Kdyby se sociální demokraté příliš opírali o průzkumy mínění, mohli by sklouznout k populismu. Například americký prezident Bill Clinton přišel kvůli agenturním výsledkům o přízeň voličů, doplňují Lidové Noviny.


Nová pravidla, která mají klientům stavebních spořitelen zaručit neměnné poplatky za vedení účtu na šest let, začnou platit až od listopadu, tedy o tři měsíce později. Novelu přitom již schválil Parlament a podepsal ji prezident republiky. Stavební spořitelny však dostaly na její zavedení tříměsíční odklad, informují Hospodářské noviny. Odklad navrhl v závěrečné fázi projednávání ve sněmovně poslanec KDU-ČSL Tomáš Kvapil. "Novela znamená nezbytné softwarové změny v systémech stavebních spořitelen, a ty se nedají zvládnout během několika dní," zdůvodnil svůj návrh. Znalci se však podle deníku domnívají, že odklad je zbytečný a je výsledkem lobování stavebních spořitelen. "Stavební spořitelny o dohodnutých změnách vědí už skoro rok a většina z nich je na ně připravena," domnívá se náměstek ministra financí Tomáš Prouza. Podle Prouzy sice některé stavební spořitelny už nyní tvrdí, že novým klientům nebudou poplatky ze stavební spoření měnit. Lidé by si však měli pečlivě prostudovat záruky, které jim spořitelny dávají. "Dokud novela nevstoupí v platnost, nic spořitelny k takovému postupu nezavazuje," varuje Prouza. Všech šest stavebních spořitelen loni dostalo za opakované zvyšování poplatků téměř půlmiliardovou pokutu od antimonopolního úřadu. Některé spořitelny už v reakci na sankci ÚOHS uvedly, že současnou úroveň poplatků měnit nebudou. Stavební spořitelny změnu zákona uvítaly, protože údajně povede k větší průhlednosti účtování poplatků.


Čeští vědci spolupracovali na objevu vakcíny proti lymské borelióze, kterou přenášejí klíšťata a zatím proti ní v Evropě neexistuje účinné očkování. Badatelé novou vakcínu již úspěšně odzkoušeli na zvířatech, v říjnu se chystají zahájit zkoušky na dobrovolnících. Nová látka by se v praxi mohla objevit asi za čtyři roky, informují Lidové noviny. Nemocí v Česku ročně onemocní tisíce lidí. "Vakcína by měla ochránit před boreliózou z klíšťat speciálně obyvatele střední Evropy," řekl Lidovým novinám děkan Biologické fakulty Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer. Bakterie, která boreliózu způsobuje, se totiž ve světě objevuje v mnoha variantách. Vakcína je dílem zahraničních vědců, na jejím vývoji a testování se ale podílela také Jihočeská univerzita a Parazitologický ústav Akademie věd v Českých Budějovicích. Borelióza se projevuje šířící se červenou skvrnou v místě kousnutí. K nejčastějším příznakům patří horečka, třasavka či bolesti v zádech. Lze ji léčit nasazením antibiotik.


Většina dopravců získala po půl roce bez omezení nové pětileté licence na provozování česko-slovenských příhraničních autobusových linek. Informují o tom Hospodářské noviny. Slovensko se po vstupu do EU obávalo, že vydáním nových licencí poruší pravidla EU. Tamní úřady proto původně rozhodly, že autobusy na těchto linkách mohou zastavovat pouze v cílových městech. Toto omezení nyní padlo. Slovenské kraje dostaly přes 30 žádostí a pouze ve dvou případech omezily licenci tak, že české autobusy nemohou nabírat a přepravovat cestující na slovenském území. České ministerstvo dopravy potvrdilo, že z 28 žádostí o licence na česko-slovenské linky, které obdrželo, zatím nejsou vyřízeny pouze dvě linky. U jednoho provozovatele se změnil partner a název firmy, a proto ministerstvo firmě prodloužilo lhůtu pro vyřízení nové licence do poloviny července. Jednu linku ministerstvo omezilo v přepravě. Linka Mladá Boleslav - Lučenec nebude moci na dvou místech na Moravě přepravovat cestující, protože je tam souběžná s jinou dopravou.


Nejčastější výchovnou metodou je výprask. Dětí, které nikdy nebyly bity, je podle výzkumu 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy jen 14 procent. Každé čtvrté dítě je navíc podle výzkumu bito pravidelně páskem, řemenem či vařečkou, informuje pondělní Mladá fronta Dnes. Výzkum 3. lékařské fakulty se konal mezi dětmi ze 4. tříd základních škol. Z analýzy tematických hovorů na Lince bezpečí přitom vyplývá, že čtvrtina dětí volá na linku kvůli přehnané přísnosti rodičů. Odborníci také bití řemenem označují za týrání, píše list. Podle psycholožky Kateřiny Hellebrandové, vedoucí Linky bezpečí, je někdy přijatelnější pohlavek než třeba psychický teror. Vychovávat děti násilím je ale podle odborníků kontraproduktivní a opakované tresty se mohou stát celoživotním traumatem. Najít při výchově správnou hranici je proto nesmírně těžké, uvedla psycholožka.


Podle deníku Právo by české děti měly mluvit dvěma světovými jazyky. Takový cíl si stanovilo ministerstvo školství v Národním plánu výuky cizích jazyků. Začít by se mělo už v mateřské škole, druhý jazyk by pak dětem přibyl v první nebo třetí třídě. Žáci si budou moci vybrat nejen z tradiční angličtiny, němčiny a francouzštiny, ale také třeba ze slovenštiny či polštiny. Hodiny cizích jazyků posílí. Vytvoření Národního plánu požadovala vláda. Ta chce zvýšit jazykovou gramotnost obyvatel České republiky. Víc než čtvrtina Čechů nad patnáct let totiž mluví jen svým mateřským jazykem. České školství se zatím potýká s nedostatkem kvalifikovaných učitelů i financí. Plán totiž přijde asi na šest miliard korun, píše se v Právu.