Přehled tisku

0:00
/
0:00

Pohraniční oblast na Jesenicku vzali útokem Poláci. Sbírají zde šneky, kteří skončí jako pochoutka na stolech gurmánů ve Francii. Se šneky se přitom podle odborníků nesmí v České republice obchodovat již několik let, informuje středomoravské vydání Mladé fronty Dnes. "Tady se šneci nesmí sbírat ani se nedají prodat, ale Poláci s nimi obchodují ve velkém, protože tam se sbírat a prodávat mohou. Na své straně hranice si je už vysbírali, tak teď sbírají u nás,"řekla deníku Helena Šajbenová z Velkých Kunětic na Jesenicku, která sběrače opakovaně viděla.

Stanislav Gross
Právo se obsáhle věnuje středečnímu prohlášení šéfa sociální demokracie Stanislava Grosse, který řekl, že se kloní k tomu, aby volebním lídrem a kandidátem ČSSD na premiéra po příštích volbách byl Jiří Paroubek. Podle komentátora deníku jde o docela překvapivé vyhlášení. "Gross totiž v této věci mlčel tak dlouho, až se zdálo, že se s premiérem na podzim skutečně střetne v boji o vliv na sociální demokracii i řízení státu. Těmto spekulacím teď zamezil. Udělal to nahlas, na tiskové konferenci a bez možnosti dvojího výkladu," píše autor. Podle něj se expremiér stále vzpamatovává z vynucené demise a potřebuje oddechový čas. Zároveň připomíná, že sociální demokracie dnes vsadila na Paroubka, i když formálně je jejím předsedou Gross. "Oba jsou dlouholetými aktéry politických her a vědí, že se v této oblasti lidské činnosti, a to ani uvnitř stejné strany, přátelství příliš nepěstuje. Ale vědí i to, že teď není čas na veřejné hádky, a proto vystupují jako sehraná dvojice a scházejí se k poradám i v zákulisí." Tato jednota asi není podle Práva idylická. Dokud je ovšem premiér mediální tváří ČSSD, dokud jeho přičiněním rostou stranické preference a vláda získává skokově vyšší důvěru, vyrazil by proti němu do otevřeného či mírně zakamuflovaného střetu jen zelenáč nebo sebevrah. Gross svým středečním výrokem dal najevo, že ani do jedné z těchto kategorií patřit nechce. Což ovšem vůbec neznamená, jak upozorňuje komentátor Práva, "že se věci nemohou změnit za dvanáct měsíců, po sněmovních volbách. Za výsledek strany totiž bude odpovídat především volební lídr. A tím je teď už zcela nepochybně jediný muž - Jiří Paroubek."


Výsledky summitu Evropské unie podle komentátora Lidových novin předurčí kvalitu života v unii na příštích nejméně osm let. Všechny vládní týmy se proto vybavily náležitou argumentační výzbrojí. "Čeští reprezentanti vedle nich ovšem působí spíše jako gumoví medvídci," soudí autor. Premiér Jiří Paroubek chce zabránit tomu, aby Britové neprosazovali zastavení ratifikace euroústavy. Pokud se přitom britskému premiérovi Tonymu Blairovi podaří prosadit svou vizi moderní unie, domnívá se komentátor, bude to lepší i pro Česko. Je pravděpodobné, že se čeští občané dozvědí z Bruselu pozitivní zprávy, spíše ale Paroubkovi navzdory, soudí Lidové noviny.


Pavel Štefka
Armáda začala připravovat projekt vojáka budoucnosti. Půjde o ozbrojence ověšeného počítači, brýlemi na noční vidění, satelitní navigací či speciální kamerou, který díky této technice ví vše o protivníkovi, vidí i v nejtemnější noci a nezabloudí ani v nejhlubším pralese, informuje o tom Mladá fronta Dnes s odvoláním na šéfa generálního štábu Pavla Štefku. "Odborníci z výzkumného ústavu ve Slavičíně na tom už pracují. Musí nám říci, co všechno bude český 'voják 21. století' umět a kolik to bude stát," uvedl Štefka. V USA stojí podobná výstroj 100.000 dolarů, píše Mladá fronta Dnes. Výstroj by podle deníku měla obsahovat brýle nočního vidění, průhledový displej, kam se promítají potřebné informace, kameru umožňující mířit přes obrazovku, radiostanici přenášející i data pro počítač, samozřejmě také počítač, satelitní navigaci, ochrannou vestu, zdroj energie a novou českou automatickou pušku s účinným dostřelem kolem 1000 metrů.


Lidové noviny nad aktuálními statistickými údaji tvrdí, že neschopnost politiků vytvořit trh s byty deformuje ekonomiku. "O skutečnosti, že tuhá regulace trhu s bydlením deformuje celou ekonomiku, už snad nepochybují ani ministři Paroubkovy vlády," soudí deník. Poslední důkazy prý přinesla statistická čísla o vývoji české ekonomiky a tržeb. Podle nich domácnosti výrazně omezily výdaje. Navzdory tomu, že důvěra v ekonomiku roste, zvyšují se platy a ceny se naopak zvyšují mírně. "Důvodem nezvyklého chování mohou být jen výdaje, které míří mimo obchodní domy. A těmi jsou především nákupy bytů na dluh, které jsou vynucené vládní politikou v oblasti bydlení," míní deník. "Místo předražených nájmů na deformovaném trhu nyní nezbývá zájemcům o bydlení nic jiného, než si pořídit hypotéku a tu pracně splácet, což se projevuje omezenou spotřebou," dodává list. "Když už teď musí Češi tvrdě šetřit, co se stane, až se zvýší úrokové sazby? Splátky se zvýší a naopak klesne ještě více spotřeba domácností. A to zpomalí ekonomický růst," varují Lidové noviny.


Ředitel a pedagog v základní škole v Lomu u Tachova je podezřelý, že peníze určené na provoz školy využíval pro vlastní potřebu. Vedení radnice již předalo celou věc policii. Podle kriminalistů jde v kraji a zřejmě i v celé České republice o první případ, kdy ředitel, pokud se podezření potvrdí, vytuneloval vlastní školu, píše Právo. "Zahájili jsme šetření pro trestný čin zpronevěry," řekl tachovský policejní ředitel Jaromír Kníže. Podle něho úřad zatím vyčíslil škodu na 99.000 korun. Zastupitelstvo si nejprve ředitele pozvalo, aby nesrovnalosti v účetnictví školy objasnil. On se ke zpronevěře přiznal a uvedl, že peníze prý potřeboval pro vyděrače, kteří mu hrozili únosem syna. Školu nyní dočasně vede ředitelka mateřské školy, odvolaný ředitel zatím může učit. "Je škoda, že skončí. Děti ho zbožňovaly," řekla Právu matka jedné ze školaček.


Je tomu přesně pět let, kdy policejní těžkooděnci se samopaly obsadili centrálu IPB, připomínají Hospodářské noviny. "Postup vůči tehdejší třetí největší bance dodnes dělí české politiky i komentátory na dva nesmiřitelné tábory. I s odstupem času se však přikláníme k těm, kdo zákrok schvalují: definitivně tím skončila éra bankovního socialismu," píše deník. Z krachující banky tehdy nevybírali peníze jen klienti, ale i manažeři. Zásah policejních těžkooděnců byl tak nejen demonstrativním bouchnutím do stolu, ale i důraznou výstrahou tunelářům. Pád banky otřásl i tehdejším mocenským paktem mezi ČSSD a ODS. "Nejlepší zpráva po pěti letech je v tom, že tehdejší propojení bankovního a politického světa skončilo a už se (snad) neobnoví," podotýkají Hospodářské noviny. Veškeré dnes známé informace potvrzují, že banka byla špatně vedená a hluboce vytunelovaná. Většinu trestních oznámení policie odložila, nebo nad nimi už pět let hloubá. "Jenže po svobodě chodí většina známých tunelářů - lze se tedy divit, že i šéfové IPB? Je to bohužel tak: zásah byl to jediné, co se policii povedlo," uzavírá komentář Hospodářských novin.


Nová jaderná elektrárna v Pardubickém kraji stát nebude. Přestože s výstavbou zařízení v blízkosti obce Tetov na Pardubicku počítá platný územní plán hradecko-pardubické aglomerace z roku 1989, Pardubický kraj jaderný kolos už ve svých plánech nechce. Píše to Mladá fronta Dnes v regionální příloze pro Pardubický kraj. V Tetově se podle deníku plánovala instalace čtyř bloků o celkovém výkonu 4000 megawattů. Elektrárna měla zabrat více než 150 hektarů zemědělské půdy. Začít se stavbou se mělo v roce 1996, první blok se měl uvést do provozu do roku 2004, čtvrtý v roce 2008. Náklady se tehdy odhadovaly na 60 miliard korun. "Dnes už máme připravené a projednané stanovisko návrhu územního plánu, v němž jsme si dovolili elektrárnu Tetov vypustit," uvedl vedoucí oddělení územního plánování Krajského úřadu v Pardubicích Bohumil Burdych. Úřad přitom podle něj vychází ze státní energetické koncepce, která byla přijata v roce 2004 a která počítá s tím, že nové jaderné elektrárny by se stavět neměly.


Pohraniční oblast na Jesenicku vzali útokem Poláci. Sbírají zde šneky, kteří skončí jako pochoutka na stolech gurmánů ve Francii. Se šneky se přitom podle odborníků nesmí v České republice obchodovat již několik let, informuje středomoravské vydání Mladé fronty Dnes. "Tady se šneci nesmí sbírat ani se nedají prodat, ale Poláci s nimi obchodují ve velkém, protože tam se sbírat a prodávat mohou. Na své straně hranice si je už vysbírali, tak teď sbírají u nás," řekla deníku Helena Šajbenová z Velkých Kunětic na Jesenicku, která sběrače opakovaně viděla. "V polských novinách a televizi jsou pořád inzeráty na výhodný výkup šneků," dodal Ivan Král z Mikulovic nedaleko českopolské hranice. Se šneky se podle šéfa odboru životního prostředí jesenické radnice Milana Sedláka v ČR nesmí obchodovat už tři roky, přesto nepatří mezi chráněné živočichy. Jak ale uvedl, proti Polákům nebude nijak speciálně zasahovat. Ochranáři měli problémy se sběrači šneků i předloni. "Tehdy nám pomohli lidé z pohraniční stráže, kteří Poláky s plnými batohy šneků vraceli zpět," dodal vedoucí odboru. Policisté zatím nijak nezasáhli. Mluvčí jesenické policie Jiří Bechynský uvedl, že pokud dostanou policisté požadavek životního prostředí, budou tam vysílat hlídky. V případě porušení zákona mohou dát policisté cizincům tisícikorunovou pokutu, píše Mladá fronta Dnes.