Přehled týdeníků

Výběr z českých týdeníků připravila Zdeňka Kuchyňová .

České školy nejsou nejlepší na světě, hlásí jeden z mezinárodních průzkumů. Jak uvádí týdeník Respekt, není to překvapení a nestálo by to za pozornost, kdyby stejný průzkum neukázal cestu, jak napodobit školy, které na světě opravdu nejlepší jsou. Patnáctiletí žáci z 28 zemí OECD a ještě čtyř dalších států dostali test, který hodnotil jejich znalosti a dovednosti v rodném jazyce, matematice a přírodních vědách. Týmy vědců pak rok hodnotily výsledky a nakonec sepsaly unikátní přehled vzdělávacích systémů. Nejlépe dopadli Seveřané, Anglosasové a také Asiaté - konkrétně Japonci a Korejci. Češi se umístili ve slabším průměru, tedy hůře než před pěti lety. Jak v této souvislosti uvádí Respekt, Česko jako jediná země OECD snížila výdaje na vzdělání a nějaký výsledek se dostavit musel. Přesto podle průzkumu o kvalitě vzdělání nerozhodují jen peníze. Handicapem může být i vzdělávací systém. Obecně platí: pokud systém děti třídí podle výkonnosti, může se to odrazit na kvalitě jejich vzdělání. Jak známo, netřídí především rovnostářská Skandinávie. Nejméně do šestnácti let tam všechny děti navštěvují stejné školy a důsledkem je mimo jiné fakt, že ve výzkumu mají prakticky všechny naprůměrné výsledky. Naopak žáci středoevropských zemí, které třídí děti podle výkonnosti na výběrové třídy, víceletá gymnázia, odborné školy a učiliště, vykazují velmi rozdílnou výkonnost. Proto radí výzkumníci selekci odstranit. Zrušit výběrové třídy základních škol, víceletá gymnázia a posílit všeobecné vzdělání na učilištích. K tomu však chybí vůle. Česká republika funguje na principu ghetta. Děti úspěšných rodičů využívají selektivní systém k útěku do lepších škol. Tomu, kdo zůstane v horších třídách, pak přes všechny průzkumy nikdo nepomůže, uvádí Respekt.

Budeme se bránit až do konce. Taková jsou nejčastější slova sklářů z východomoravského městečka Strání-Květná. Zdejším sklářským závodům totiž po dvou stech letech hrozí zánik. Jak píše časopis Týden, obec zažila nedávno první "dělnickou bouři" v novodobé historii. Městečko s necelými čtyřmi tisíci obyvateli, které spíše proslulo svou folklórní tradicí, se rázem ocitlo na prvních stránkách novin. Vedení Crystalexu Nový Bor, pod nějž podnik v Květné spadá, oznámilo, že k poslednímu březnu zruší všech 446 pracovních míst a objekt nabídne k prodeji. S podmínkou, že se tu už nebude smět vyrábět sklo. Odbory okamžitě ohlásily demonstraci. Přijel i generální ředitel firmy Karas. Když oznámil, že závod končí, vypukla vřava. Vzduchem létaly sněhové koule a dav sklářů se dal do pohybu. Padly dvě rány obuškem a policisté museli řediteli prorazit cestu k autu. Teď vládne ve vesnici klid. Ten však chybí sklářům. V podniku tu pracuje každý pátý obyvatel. Vedení Crystalexu už ustoupilo od prvotního záměru výrobu uzavřít úplně a nabídlo se, že najde kupce. A zájemci se už hlásí. Ve sklárně dominuje ruční výroba a zdobení skla. Podle Crystalexu by přechod k automatické výrobě umožnil zachovat zaměstnanost v maximální možné míře. Pracující se však obávají, že nové stroje z místního podniku firma převeze do jiných a pak výrobu zruší. Shodují se, že jde o tunel. Jak píše Týden, zánik závodu by pro obec znamenal sociální katastrofu. Práce je málo, spojení špatné a s problémy se potýkají i další podniky v okolí. Nezaměstnanost by tu vyskočila na 25 procent.

Kdo chce při letošním vánočním nákupu držet krok s dobou, bude v hračkářství dávat přednost postavám z fantastických filmů a elektronickým hrám před klasickou Barbie a stavebnicí Lego. Jak píše Týden, vyplývá to alespoň z posledních statistik a ekonomických výsledků největších světových výrobců. Hračkářství zahltili elektroničtí roboti, kybernetická zvířata, interaktivní plyšové postavičky a panenky, které se po vydatném krmení umějí i pokakat. Dětské hračky zkrátka spějí k dokonalosti. Mnozí rodiče se při pohledu na takové hračky otřásají hnusem, děti však po nich touží. V Česku se obchodu s hračkami vede poměrně slušně. Kupovat roboty za deset tisíc si ale u nás mohou dovolit jen málokteří rodiče. I proto jdou teď nejlépe na odbyt technohračky v ceně kolem tisíce korun, například zvířátka Furby nebo panenka Baby Born, avšak jen se skromnou výbavou. Znalci lidské duše se zatím neshodli na tom, co nová generace hraček vlastně dětem přináší. Někteří psychologové upozorňují, že jim díky své dokonalosti "kradou" inteligenci, protože omezují prostor pro fantazii. Děti se tak prý stávají jen pozorovateli, nikoliv tvůrci hry. Rodinný psychoterapeut Ivan Skalík však oponuje: "Hračky se vyvíjejí celá staletí a každá novinka byla někým odsuzována. Záleží spíš na přístupu rodičů. Pokud otec se synem sestrojí robota, povídají si, jak funguje, pak je to v pořádku. Něco jiného je, když zaneprázdnění rodiče dají dítěti nějakou interaktivní hračku, aby je zastoupila. V tom případě by bylo lepší, kdyby se mu víc věnovali nebo pořídili sourozence. Pokud mají děti ve sbírce hraček i stavebnice, modelínu nebo dřevěné puzzle, pak je nemůže jeden zuřivě blikající robot zblbnout, dodává Týden.