Přehled týdeníků

Časopis Týden věnuje velký prostor sexuální aféře, která hýbe olomouckými katolíky. Ještě letos na jaře byl dvaadvacetiletý Václav Novák řadovým studentem Cyrilometodějské bohoslovecké fakulty v Olomouci. Nyní získal jeho život zcela nový rozměr - mladý teolog totiž píchl do vosího hnízda - pustil se do otevřeného boje s nejvyššími představiteli katolické církve. Arcibiskupa Jana Graubnera upozornil na sexuální obtěžování mladých ministrantů ze strany faráře Františka Merty z Holešova. Výsledkem bylo farářovo přeložení. I v novém působišti se však objevily na jeho chování stížnosti. Václav Novák, si proto smluvil s arcibiskupem několik schůzek. A výsledek: farář Merta zůstal na svém místě a stěžovatele čekal ostrý protiútok, že je jidáš, který zrazuje svého představeného. Nakonec podal na kněze Mertu i arcibiskupa Graubnera trestní oznámení. Od té doby se život mladého studenta radikálně změnil. Jeden z moravských kněží ho fyzicky napadl, jiní odpůrci mu telefonují a slibují doslova peklo. Vzápětí přišly i problémy na fakultě - svůj návrat do semináře nevidí jako reálný. O aféře se nedávno mluvilo i na jednání České biskupské konference, ale jen velmi obecně. Mladý student přesto svého rozhodnutí nelituje, uvádí časopis Týden.

Daňová reforma míchá osudy českých měst a vesnic. Jak uvádí týdeník Respekt, čtyřtisícové městečko Hluboká nad Vltavou patří k těm bohatým. Má tenisové kurty, nové koupaliště, kino a zimní stadion. I poslanci vysvětlující nedávno klady zákona, který bere obcím velkou část daní a dělí je z centra podle počtu obyvatel, ukazovali na Hlubokou jako na příliš bohatou. Její starosta Tomáš Jirsa je na tuto pověst patřičně hrdý a proti zákonu vystupoval, jak nejostřeji to šlo. Dnes je ochoten svou obec dobrovolně zrušit. Za ztrátu samostatnosti totiž Hluboká dostane dalších jedenáct miliónů ročně ze státní kasy. Cestu k takovým zázrakům prošlapali zákonodárci letošní reformou veřejné správy. Ta si totiž za jeden ze svých cílů vytkla likvidaci co možná největšího počtu malých obcí. Bere obcím podnikatelské daně a při opětovném rozdělení z centra dostanou ti nejmenší nejmín a ti největší nejvíc. Zlom v koeficientu výhodnosti přitom stanoví hranice jednoho sta tisíc obyvatel. Například České Budějovice jich mají o tisíc méně a přišly by tak o téměř čtvrt miliardy korun. Jedinou šancí je získat nějakou obec v okolí. Nadějí se pro České Budějovice nečekaně stala právě Hluboká nad Vltavou, ze které by se stal městský obvod se starostou, zastupitelstvem i penězi. O tom, jestli městečko v roce 2002 zanikne, rozhodnou občané v referendu.

Mezníkem pro českou historiografii by se mělo stát vydání osmnáctisvazkových Velkých dějin zemí Koruny české. V krátké době se podařilo vydat už tři díly. Za celým projektem stojí nakladatelství Paseka a jeho šéf Ladislav Horáček. Jedním z ideových strůjců i autorů dějin je doktor Petr Čornej. Ten v rozhovoru pro týdeník Reflexřekl, že se dosud ještě nepodařilo dokončit vydávání velkých českých dějin. I učebnice dějepisu dospěly jen do roku 1945. Připravované dějiny by měly poprvé dojít až do roku 1989 a na poslední svazek naváže ještě kronika shrnující základní fakta až do roku 2000. Myšlenka vydat Velké dějiny zemí Koruny české vznikla v restauraci, kde se sešel kolektiv historiků. Celé dějiny by měly být na světě během čtyř let.

Některé věci mají smůlu od samého začátku - například pomník světoznámého hudebního skladatele Antonína Dvořáka. Jak píše časopis Reflex, už měsíc stojí na Palachově náměstí, naproti Rudolfinu, v němž Dvořák uváděl svá díla. Pozorovateli neujde cedulka, že je tu zatím provizorně do roku 2003. Moc nechybělo a mohl stát přímo na schodišti Rudolfina. Už byly vybourány pískovcové stupně a jenom silné protesty památkářů uchránily schodiště na poslední chvíli od barbarského zásahu, narušujícího charakter stavby, jež je na seznamu národních kulturních památek. Jak uvádí týdeník Reflex, pomník by měl vznikat pro konkrétní místo, v těsné spolupráci sochaře a architekta, aby v daném prostředí nerušil, ale doplňoval je a obohacoval. O pomníku Antonína Dvořáka z toho nic neplatí.