Premiér Bohuslav Sobotka již odeslal návrh na odvolání ministra školství Marcela Chládka

Premiér Bohuslav Sobotka již odeslal návrh na odvolání ministra školství Marcela Chládka (oba ČSSD). Ve čtvrtečním tiskovém prohlášení odkázal na informace v Mladé frontě Dnes (MfD) o šikaně podřízených na ministerstvu, nechce je prý zlehčovat. Chládek důvody k rezignaci nevidí, nemělo by se ustupovat připravenému lynči v médiích, uvedl. Prezident Miloš Zeman se k návrhu vyjádří po nedělním setkání se Sobotkou v Lánech. Politici, kteří se věnují školství, plánované Chládkovo odvolání uvítali. Chládek by byl prvním odvolaným ministrem nynější vlády za sociální demokracii. V Sobotkově vládě zatím skončili tři ministři za koaliční hnutí ANO. "Pokládám Marcela Chládka za nejlepšího ministra školství za posledních deset let, z mého pohledu předsedy ČSSD ale přestal splňovat přísné nároky, které spojuji s tím, když sociální demokrat vykonává vysokou ústavní funkci člena vlády," uvedl premiér.

MfD napsala, že za 16 měsíců Chládkova úřadování odešlo z pracovnic, které jsou s ministrem v každodenním kontaktu, devět žen, desátá si vzala neplacené volno. Chládek tvrdí, že je náročný šéf. Žádost od premiéra, aby se lépe choval k podřízeným, přitom Chládek vyslechl už jednou, zhruba před rokem. Chládek Sobotkův návrh na své odvolání respektuje, uvedl v prohlášení. Důvody pro svou rezignaci ale nevidí.

Předseda školského výboru Jiří Zlatuška (ANO) považuje chystané Chládkovo odvolání za krok, který ministerstvu jen prospěje. Zveřejnění informací o šikaně podřízených bylo poslední kapkou, řekl ČTK. Rychlý postup premiéra ocenila také opoziční poslankyně Anna Putnová (TOP 09). Věří, že do čela úřadu přijde člověk s jasnou koncepcí. Bývalý ministr školství Petr Fiala (ODS) prohlásil, že Sobotka se o rok opozdil, protože poprvé se informace o šikaně podřízených objevily loni na jaře.

Předseda školských odborů František Dobšík i zástupci akademické obce, předseda Rady vysokých škol Jakub Fischer a předseda České konference rektorů Tomáš Zima, u končícího ministra školství Marcela Chládka (ČSSD) ocenili jeho komunikativnost a ochotu jednat. Oba s ním přišli během jeho více než ročního působení do častého kontaktu, když se jednalo o problémech učitelů nebo novele vysokoškolského zákona. Ministra hodnotili v lepším světle než jiní politici a odborníci, kteří se vyjádřili, že Chládkovo odvolání českému školství jen prospěje.