Přes 60 procent lidí bude svoji nejdelší dovolenou trávit v Česku

Zdá se, že letošní teplé léto přispělo k tomu, že se Češi rozhodli trávit nejdelší část své dovolené doma. Už v dubnu si totiž mohli připadat jako ve Středomoří. Teploty šplhaly ke třicítce, zatímco stromy byly ve vyšších polohách ještě bez listí.

I další měsíce byly teplotně vysoko nad průměrem a tam lidé mají pocit, že léto trvá už tři měsíce. Ochlazení přišlo paradoxně právě v těchto dnech, kde léto v kalendáři teprve oficiálně začalo.

"Z těch lidí, kteří jsou ekonomicky aktivní, asi 62 procent bude trávit nejdelší část své dovolené doma,"

říká Jaroslav Huk z agentury STEM, která se ptala lidí, jak prožijí svoji letošní dovolenou. A protože jsou Češi národem chalupářů, stanou se tyhle víkendové příbytky nejčastějším místem pobytu domácí dovolené. Podle průzkumů se takto rozhoduje kolem 40 procent lidí, kteří stráví dovolenou v Česku.

"České domácnosti mají ve svém vlastnictví zhruba 13,2 procenta druhého bydlení, což jsou chaty, chalupy a tak podobně, kde velmi rádi tráví svojí dovolenou."

uvedl Jaromír Beránek z poradenské firmy Mag Consulting a Jaroslav Huk k tomu dodává.

"Jenom pro zajímavost, 2 procenta lidí chtějí trávit dovolenou na chalupě v zahraničí. Už jsme tak pokročili, že část lidí má svoji chalupu někde v Španělsku."

Do zahraničí se letos podle průzkumů chystá kolem 40ti procent lidí. A ti také nejvíce využíjí služeb cestovních kanceláří. Hlavním kritériem jsou finanční možnosti. Třeba takový Egypt vyjde levněji, než dovolená v Česku. Co hlavně podle Jaromíra Beránka při výběru dovolené rozhoduje - cena, místo či ubytování?

"V mnoha případech o dovolené rozhoduje v domácnosti manželka. Ale pokud se na to podíváme ze souhrnného hlediska, tak jsme zjistili, že hruba jedna třetina rodin, které vyjíždějí, mají jediný cíl. Jet na mořskou pláž, kde je stálé počasí a kvalitní koupání. Pochopitelně velmi záleží i na ceně, proto nám v posledních letech dynamicky roste již zmíněné Tunisko, Egypt, ale je to třeba i Bulharsko a v posledních letech i Turecko."

Liší se nějak výběr mladé generace a starších lidí?

"Tento poměr se nám v posledních letech velmi dynamicky mění. Loni bylo zaznamenáno zhruba 18 procent veškerých příjezdů na světě ze strany seniorů. Pochopitelně čeští senioři nedosahují ještě dimenzí jako v původní evropské patnáctce, ale podle průzkumů přibližně 12 procent našich občanů, kteří vyjíždějí na dovolené, jsou senioři. Na druhé straně stále více nám jezdí mladí lidé ve studentském věku a ti v zásadě velmi okrajově využívají cestovní kanceláře, jezdí s baťůžky a jezdí naprosto po celém světě."

Nejčastěji Češi míří do Chorvatska, Slovenska, Egypta, Tuniska, Řecka, Itálie či Španělska. Mimochodem právě Španělé se bojí, že jejich země bude v druhé polovině tohoto století pro rekreanty příliš horká. Podle nejnovější zprávy OSN o klimatu porostou teploty v jižní Evropě rychleji než v celosvětovém průměru. A tak se může stát, že v příštím století budou turisté cestovat k Baltu či Severnímu moři. A nebo si na svých chalupách užívat v bazénu středomořské klima.