Přestěhování Svobodné Evropy z centra Prahy

Budova Rádia Svobodná Evropa

Bezpečnostní rada státu v úterý doporučila vládě zahájit jednání s představiteli Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE/RL) o přestěhování rozhlasové stanice z centra Prahy na bezpečnější místo. Více informací se už dozvíte od Viléma Faltýnka.

Stanice financovaná Američany sídlí u Václavského náměstí, kde se pohybuje hodně lidí. RFE/RL vysílá i do některých islámských zemí. I kvůli tomu se začalo uvažovat už dříve o tom, zda by nebylo rozumnější stanici přestěhovat na méně exponované místo.

Bezpečnostní rada se v úterý k přestěhování přiklonila jednomyslně. Spojené státy americké zatím českou stranu o přestěhování Svobodné Evropy z centra Prahy nepožádaly. Americké velvyslanectví pokládá za předčasné rozhodnutí rady komentovat. O bližší informace jsem proto požádal mluvčí Radia Svobodná Evropa Radia Svoboda, paní Soniu Winterovou. Podle premiéra Miloše Zemana by jednání české vlády s rozhlasovou stanicí měla proběhnout co nejdřív. Premiér neuvedl, kam by se měla stanice přestěhovat, řekl pouze, že ministerstvo obrany vytipovalo pět vhodných objektů. "Důvody pohodlí nejsou dostatečným argumentem pro bezpečnostní riziko, které by v případě teroristického útoku a nedostatečného chránění Svobodné Evropy před tímto útokem hrozilo nejenom pracovníkům RFE, ale především pražským občanům," řekl premiér.