Prevence odhalila u řady ragbistů a hokejistů srdeční vadu

Ilustrační foto: ČTK

Řada sportovců má vrozenou srdeční nebo metabolickou vadu. Tu odhalili odborníci na preventivní kardiologii Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Několika kvůli tomu doporučili skončit s vrcholovým sportem. V pilotním projektu sledovali 98 profesionálních ragbistů a hokejistů od 18 do 37 let.

Ilustrační foto: ČTK
Výsledky studie, která se konala v zájmu prevence náhlých úmrtí sportovců, přednostku Pracoviště preventivní kardiologie IKEM Věru Adámkovou zaskočily. Nepředpokládala, že se v souboru vrcholových sportovců, kteří jsou pod zdravotním dohledem, objeví tolik problémů.

"Echokardiografické vyšetření odhalilo výskyt vrozené vady aortální chlopně u zhruba 10 procent sledovaných, ve 13 procentech jsme zjistili poruchu převodního systému srdce, kterou je nutné kontrolovat a představuje pro svého nositele již určité omezení. U dalších 10 procent sportovců pak byla zjištěna závažná metabolická vada, o které dosud neměli ani ponětí,"řekla Adámková.

Odborníci sportovcům přikazovat nemohou, ale následky mohou být fatální

IKEM,  foto: Filip Jandourek,  ČRo
Vrozená vada chlopně by u nesportujícího člověka zřejmě vedla kolem 50. roku věku k nutnosti náhrady chlopně. U sportovců se kvůli zátěži chlopeň opotřebovává rychleji, náhrada může být nezbytná už po třicítce. Nálezy, které odborníci u několika účastníků zjistili, jsou podle Adámkové neslučitelné s vrcholovým sportem. "Nemůžeme jim nic přikázat, ale jestliže nás neposlechnou, následky pro ně mohou být fatální," poznamenala.

Přednosta Kardiocentra IKEM Jan Pirk upozornil, že zejména v kolektivních sportech mladí sportovci v zájmu týmu nedoléčují běžná onemocnění, jak jsou například virózy. Studie se uskutečnila díky sponzorovi. Odborníci z IKEM chtějí jednat o spolupráci s Českou unií sportu, protože studie odhalila závažnost problému.