Prezident Havel v postižených obcích

Václav Havel ve Švihově, Foto: ČTK

Česká republika se pomalu vzpamatovává ze srpnových povodní. Většina dětí zasedla do školních lavic, lidé se vrací do svých méně či více zdevastovaných obydlí, dopravní komunikace jsou už alespoň zčásti průjezdné, a tak by se dalo říct, že to nejhorší máme za sebou. Ale ne tak docela. Je tu čas bilancování, sčítání škod a hledání viníků. Nejvíce postižené obce, západočeský Švihov, jihočeské obce Předmíř a Metly a Štěchovice ve středních čechách navštívil také Václav Havel s manželkou Dagmar. Prezidentovu návštěvu vnímali tamní lidé jako morální povzbuzení. Hejtman Plzeňského kraje Petr Zimmermann si od Havlovy návštěvy slibuje ještě víc.

Václav Havel ve Švihově,  Foto: ČTK
"Jeho návštěva na sebe upoutá pozornost a zvedne se zájem o obec Švihov a tím i o problémy, které jsou spojeny s povodněmi a napomůže to tomu, aby věci běžely rychleji, než třeba dosud některé běží."

Ve čtyřech obcích předal prezident humanitární pomoc, ocenil vlnu lidské solidarity a zajímal se o osudy postižených lidí. Připomeňme, že například voda z prasklé hráze tamního Metelského rybníka v obci zbořila 17 domů. Podle starosty obou obcí Karla Palivce se už na obnově pilně pracuje.

"Je vidět spousta udělané práce. Díky armádě a hasičům to i lidé zvládají statečně a zase už vidí světýlko na konci tunelu v podobě nového bydlení do konce roku. A pokud by práce šla takovýmhle tempem, je to poměrně reálné."

Prezidentský pár přivezl obyvatelům Metel a Předmíře čisticí prostředky, rukavice, sekery a další věci. Podobný dar předal také v dalších obcích. Podle mluvčího Ladislava Špačka věnoval prezident Havel asi 60 tisíc korun na tyto prostředky ze svého dispozičního fondu, a jsou tak jeho osobním darem. Prezident uvedl, že jeho úřad má poměrně malé možnosti a může postiženým pomoci především psychickou podporou. Za důležité považuje, aby se teď rychle a spravedlivě rozdělily peníze, které postiženým obcím a lidem patří.

Václav Havel v obci Předmíř,  Foto: ČTK
"Je obdivuhodné, jakým způsobem na to zatím společnost reaguje. Mám tím na mysli nejrůznější tipy solidarity. Je to důležité, mimo jiné, i kvůli pluralitě. Když by jeden o všem a všechno rozhodoval, i přerozděloval peníze, to by nebylo dobré. Třeba kvůli takové pestrosti, rozmanitosti života a jeho potřeb a aby to bylo co nejvíce decentralizováno. Aby občané měli co největší vliv."

Přes morální i finanční podporu, kterou prezident Havel lidem postiženým při nedávných povodních poskytl, ale podle většiny Čechů jako hlava státu selhal. Lidé mu vyčítají především to, že se ze své dovolené v Portugalsku vrátil až v době, kdy záplavy v Čechách vrcholily. Z průzkumu veřejného mínění, který v pondělí uveřejnily Lidové noviny, vyplývá, že jeho postoj odsuzuje až 70 procent oslovených.