Prezident Klaus: Připomínka vzniku samostatného státu je mimořádným svátkem

Připomínka vzniku samostatného československého státu je pro prezidenta Václava Klause mimořádným svátkem. Klaus to řekl novinářům, když přišel při příležitosti 86. výročí vzniku republiky na Hradčanské náměstí v Praze položit věnec k památníku prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. "Já věřím, že dnešní den znamená nejen pro mě, ale i pro každého občana této republiky mimořádné výročí. Výročí mimořádné události, na kterou generace našich předků čekaly celá staletí. Myslím, že je naší povinností, abychom si ji každý rok opravdu připomněli a abychom se zamysleli nad tím, co z ní plyne pro náš dnešek," řekl prezident.

Hodinu po prezidentovi přišel i předseda vlády Stanislav Gross. Řekl, že lidé by se měli občas zastavit a zamyslet nad některými myšlenkami a vrátit se také k tomu, co Masaryk říkal - že každý stát se udržuje těmi ideály, na jejichž základě vznikl. "Myslím si, že si v tom dennodenním chvatu někdy ani neuvědomujeme hloubku této myšlenky. Česká republika tady není odnepaměti. Za státnost, za vznik našeho státu museli lidé bojovat, pokládali za něj i životy a možná někdy trochu bagatelizujeme ten automatismus, že tady v tom státě můžeme žít," řekl Gross.

Prezident Václav Klaus položil věnec také u hrobu T.G.Masaryka v Lánech. Mezi lidmi byl i bojovník proti komunismu Čechošvýcar Jan Šinágl, který účastníky slavnostního ceremoniálu překvapil spontánním zpěvem národní hymny. Nevynechal ani sloku slovenské hymny, která podle něj k Masarykovi neodmyslitelně patří, protože nebyl prezidentem českým, ale československým. Klaus mu za zpěv poděkoval a řekl, že ceremoniálu dodal důstojnosti.