Prezident se sejde na Hradě s Nečasem i Sobotkou

Prezident Václav Klaus se v pátek sejde na Hradě s lídry ODS a ČSSD, Petrem Nečasem a Bohuslavem Sobotkou. Oznámil to mluvčí prezidenta Radim Ochvat. Je možné, že Klaus po vyslechnutí obou zástupců nejsilnějších stran pověří Nečase jednáním o sestavení vlády. Jedná se o neformální krok, který ještě neznamená jmenováním premiérem. Klaus ale může Nečase v dalším vyjednávání o vládě podpořit i jinou formulací svého postoje.

Lídr ODS se s prezidentem sešel už ve čtvrtek a seznámil ho s podrobnostmi projektu středopravé koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. Prezident už dal najevo, že největší šance zatím dává právě tomuto spojení. "Nevidím zatím možnost nějaké jiné koalice, která by mohla přesáhnout součtem hlasů zastoupených ve sněmovně nezbytnou stovku," řekl.

Sobotka po volbách uznal, že nemá velké šance na to, aby vyjednal vládu vedenou sociální demokracií. Jako představitel vítězné strany ale přesto žádal pověření k prvnímu pokusu o sestavení vlády. Ve čtvrtek oznámil, že navrhne předsednictvu ČSSD pozastavit jednání o účasti sociálních demokratů ve vládě do rozhodnutí prezidenta o tom, koho sestavením kabinetu pověří. V době, kdy Sobotka přišel s touto podmínkou, ještě nevěděl o pozvánce na Hrad.