Prezident Václav Havel se v Miami na Floridě setkal s kubánskými disidenty

Václav Havel při setkání s kubánskými disidenty, Foto:ČTK

Poslední zastávkou prezidenta Václava Havla na jeho cestě do Spojených států amerických byla Florida, kde se nejprve setkal s kubánskými disidenty. Na průběh setkání jsem se telefonicky zeptal zvláštního zpravodaje Radia Praha, vedoucího jeho španělské sekce Freddyho Valverde:

Václav Havel při setkání s kubánskými disidenty,  Foto:ČTK
"Prezident se sešel v Miami s disidenty a zároveň také s bývalými politickými vězni. Byl mezi nimi i pan Mario Chanez de Armas, který byl ve vězení 30 let - člověk, který byl ve světě nejdéle ve vězení za politické myšlení, za myšlení jinak, než platí na Kubě. Prezident Václav Havel dostal ocenění za to, že bojuje za lidská práva na světě. Toto ocenění bylo uděleno jednou organizací disidentů v Miami poprvé a právě prezidentu Havlovi."

RP: Jaké byly ohlasy na to, že se prezident Havel setkal s kubánskými disidenty?

"Ohlasy byly velké. Samozřejmě, že situace není jednoduchá, protože těch skupin disidentů je v Miami mnoho a někteří se cítili dotčení tím, že nebyli pozvána na všechny akce nebo vůbec nebyli pozvána. Trošku se tedy mluví o tom, že se setkal jenom s těmi nejznámějšími nebo nejprestižnějšími disidenty a poněkud stranou zůstali jiní, kteří by si také zasloužili být u toho."

RP: Hodnotil už prezident Havel nějakým způsobem svou cestu do Spojených států?

"Řekl, že smyslem té cesty bylo rozloučit se s Amerikou ještě ve funkci prezidenta. Proto byl ve Washingtonu, v New Yorku a na závěr v Miami. Václav Havel tvrdí, že si vybral také Miami, aby mohl hovořit s lidmi z Kuby, tedy ze státu, který ještě nezískal svobodu a Česká republika byla v podobné situaci. Proto přijel do Miami vyjádřit svou solidaritu s lidmi, kteří bojují proti totalitě, proti komunismu, a taková je situace na Kubě."

Z Miami na Floridě telefonoval vedoucí španělské sekce Radia Praha Freddy Valverde.