Návštěvu prezidenta Havla na Floridě sledovali i Češi žijící v Miami

Madeleine Albrightová a Václav Havel, Foto: ČTK

Z floridského Miami se zpět do Prahy vrátil vedoucí španělské sekce Radia Praha Freddy Valverde, který jako zvláštní zpravodaj sledoval závěřečnou část oficiální návštěvy prezidenta Václav Havla ve Spojených státech amerických. K mikrofonu ho pozval kolega Josef Kubeczka.

RP: Také tvým prostřednictvím jsme zevrubně informovali o stěžejních bodech programu oficiální návštěvy prezidenta Václav Havla ve Spojených státech amerických - o setkání s prezidentem George Bushem, o odhalení pomníku prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka ve Washingtonu či o setkání s kubánskými disidenty v Miami. Kolem prezidenta Havla se během jeho návštěvy určitě shromáždila celá řada amerických Čechů. Měl jsi možnost setkat se s nějakou zajímavou osobností?

Madeleine Albrightová a Václav Havel,  Foto: ČTK
No samozřejmě, toho bylo hodně. Měl jsem to štěstí, že jsem tam potkal pana Pavla Kmocha, vnuka známého skladatele Františka Kmocha. Setkali jsme se v Miamské univerzitě hned po projevu pana prezidenta Havla:

"Já mám malý obchod. Dělám obtisky pro modeláře a dovážím hodně věcí z Čech."

Co pro Vás znamená návštěva prezidenta Havla tady v Miami?

"Jeho projev byl velice dobrý, mně se to moc líbilo a v tom, co řekl, bylo hodně pravdy. Například, že někdy stačí malá kulička sněhu, aby se vytvořila celá lavina."

Jste hudebně založen jako pan František Kmoch?

"Můj bratr hrál v Kmochově kapele, já však ne. Mám hodně rád muziku, ale nikdy jsem nic nehrál. Mám doma písničky od pana Kmocha, to ano."

RP: Konal se i v Miami nějaký slavnostní akt spojených s Čechoameričany?

"Samozřejmě. Pan prezident Havel položil květiny na desku věnovanou bývalému starostovi Chicaga Antonínu Čermákovi. Jeho příběh je velice zajímavý. Někteří ho spojují přímo se slavným gangsterem Al Caponem v Chicagu, jiní připomínají, že zabránil smrti prezidenta Franklina Roosevelta, kterého doprovázel při jeho návštěvě v Miami. Vlastním tělem tehdy ochránil prezidenta. Při pokládání květů prezidentem Havlem byla mimo jiné skupinka Čechoameričanů - členů spolku Sokol v Miami."

"My jsme oba narozeni v Americe, ale jsme českého původu. Patříme k místnímu spolku Sokol. Já se jmenuji Barney Voříšek, jsem z New Yorku, ale teď bydlím tady na Floridě. Moje paní Millie je z Chicaga."

RP: Vyjádřil se někdo z Čechů žijících ve Spojených státech, s nimiž jsi měl možnost hovořil, ke skutečnosti, že Václavu Havlovi definitivně končí prezidentské funkční období? Koho by si oni představovali jako nástupce Václava Havla?

"To v žádném případě. Oni sami říkali, že neznají kandidáty, jsou-li vůbec nějací. Tvrdili, že vše ukáže čas. Samozřjemě se ale ztotožňují s tím, že když se ve Spojených státech mluví o České republice, pro Američany je vždy jejím synonymem jméno Václav Havel."

S vedoucím španělské sekce Radia Praha Freddym Valverde hovořil Josef Kubeczka.