Při neštěstí v polských Katovicích zahynuli také Češi

Foto: ČTK

Kolem 70 mrtvých a na 160 zraněných si vyžádalo sobotní neštěstí v jihopolských Katovicích, kde se pod náporem sněhu zřítila střecha výstavní haly. V okamžiku tragédie tam probíhala mezinárodní výstava holubů. Mezi oběťmi jsou tak i cizinci, mezi nimi nejméně dva Češi. Polský prezident Lech Kaczynski vyhlásil třídenní státní smutek a zrušil plánovanou návštěvu České republiky. Informace přicházející z Polska celý víkend sledovala Martina Lustigová.

Foto: ČTK
Střecha haly se zřítila v sobotu po páté hodině odpoledne. V hale byly v té době stovky lidí. Záchranné práce se okamžitě rozjely naplno, polským záchranářům přijeli na pomoc i jejich čeští kolegové. Poslední zraněný byl z trosek haly vyproštěn kolem desáté hodiny večer. Pak už přicházely jen špatné zprávy - mezi nimi i ta o českých obětech. "Ty rodiny, které se dozvěděly, že se jim otcové nebo dědové vlastně nevrátí... Pro ně to muselo být hrozné," uvedl například prezident Českomoravského svazu chovatelů poštovních holubů Jaroslav Novotný.

Foto: ČTK
Čtyři Češi byli při neštěstí zraněni. Jeden z nich - Ladislav Hapl - musel být s tržnou ránou na hlavě hospitalizován. "Najednou začali lidi křičet, začal tam být rachot. Všichni se podívali nahoru, tak jsem se podíval taky a viděl jsem, jak se střecha sunula na zem. Zdálo se mi, že to letí od středu. Já jsem byl tak 30 mestrů od vchodu, tak jsem k němu začal utíkat, že uteču ven. Nade mnou se mi zdálo, že to je dobré. Nevím, kolik jsem uběhl metrů... Zkrátka mě to tam pohltilo, ta konstrukce na mě též spadla," řekl Českému rozhlasu Ladislav Hapl. Jeho přítelkyně Renáta se o neštěstí dozvěděla jen pár minut po zřícení střechy: "Víceméně po telefonech a z televize, co někdo někde viděl, a pak telefonoval holubářům. Já jsem mu hned volala, takže jsme spolu hned mluvili. Večer jsem se uklidnila."

Polský prezident Lech Kaczynski,  foto: ČTK
K podobnému neštěstí jako v Polsku došlo na začátku roku také v německém Bad Reichenhallu - pod náporem sněhu se tam zřítila střecha zimního stadionu a pod troskami zahynulo 15 lidí. Obrovské štěstí měli naopak zákazníci ostravského supermarketu Lidl, tam se střecha zřítila pod vahou sněhu také, ale nehoda se obešla bez vážnějších zranění, stejně jako zřícení střechy jedné benzinové pumpy na Ostravsku.

Mluvčí Hasičského záchranného sboru Petr Kopáček teď apeluje na majitele objektů, aby pečlivě posoudili možnosti střech odolat váze sněhu. A co mají kontrolovat? "Jestli se vrstva třeba čerstvě napadaného sněhu neblíží nějakým rizikovým hodnotám, které jsou dané ve stavební dokumentaci. Určitě se vyplatí preventivně sníh ze střech odstraňovat. Je důležité také odstraňovat i převislý sníh nebo rampouchy, aby to neohrozilo občany nebo majetek."