Případ rodiny Červeňákových se dostává až k premiérovi

Romská rodina Červeňákových z ústecké městské části Předlice, foto: ČTK

Romské rodině Červeňákových přestala ústecká radnice vyplácet sociální dávky. Nedávno totiž vysoudili na českém státu u mezinárodního Štrasburského soudu odškodnění za soudní průtahy ver výši 900 000 korun. Červeňákovi se ale chtějí soudit. O situaci se zajímal kolega Vilém Faltýnek.

Romská rodina Červeňákových z ústecké městské části Předlice,  foto: ČTK
Peníze přestala vyplácet ústecká radnice poté, co Červeňákovi dostali od státu odškodné ve výši 900 tisíc korun, které jim přiznal Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Právní zástupkyně ústecké rodiny Klára Veselá-Samková požádala premiéra Vladimíra Špidlu o schůzku. Na té by s ním chtěla celý případ probrat. Premiér advokátce ještě neodpověděl, požádal však už o prošetření případu právníky Úřadu vlády.

Podle nezávislého advokáta Pavla Musila, kterého Radio Praha oslovilo, překročila rodina Červeňákových zjevně limit, který umožňuje přiznání sociálních dávek. Odškodné bude započítáno jako příjem, přestože jde o jednorázové odškodné za pochybení soudů: "Domnívám se, že zákon nikterak nepamatuje přímo na tento specifický případ, ale že nikterak tento druh příjmu nevylučuje tento druh příjmu z těch příjmů, které se započítávají do celkového příjmu rodiny. To znamená, že tahleta částka musí být zohledněna jako příjem." Také ministerstvo práce a sociálních věcí označilo postup ústeckých úřadů za správný.

Advokátka Klára Veselá-Samková ale nesouhlasí: "Ta věc má řadu dalších aspektů, které - ač se to na první pohled může zdát jednoznačné - mohou zásadním způsobem zpochybnit ten první dojem."

Reportér Týdeníku Reflex Jiří X. Doležal romskou rodinu navštívil a na základě osobního kontaktu tvrdí, že odškodné rodina nedokázala z hlediska většinové společnosti využít úměrným způsobem: "Bohužel v průběhu těch dvou návštěv se mi podařilo zjistit, že Červeňákovi ty peníze nepoužili ke zlepšení své špatné životní situace. Že v podstatě neumějí s tou finanční sumou zacházet tak, aby vybředli z toho ghetta. Experiment s odškodným ukázal, že přímá sociální dávka do lidí, kteří už velmi dlouho žijí v kultuře bídy, nemá smysl."

Postupné vyplácení dávek podle Doležala sice situaci neřeší, je však jediným způsobem, jak existenčně romskou rodinu podporovat.