Pro Římana je Design centrum ČR málo průmyslové, moc se věnuje umění

Design centrum spadá pod ministerstvo průmyslu a obchodu. Design propojuje funkční a estetickou složku předmětu a říká se proto někdy, že design prodává. Proto je řazen do rezortu ministerstva průmyslu a obchodu. Jinak ale stojí na významně mezioborové pozici a mnoho společného má i s uměleckou tvorbou.

"Ministr Říman už se svým nástupem oznámil, že resort průmyslu a obchodu je nutné restrukturalizovat a snížit počet podřízených organizací, a toto je součást jeho strategie,"

vysvětlil Tomáš Bartovský, mluvčí ministerstva. Podle mluvčího činil roční rozpočet Design centra 30 milionů korun a tím, že část jeho agendy převezme od nového roku Czech Trade a zbytek bude zrušen, dojde k významné úspoře.

"Tím že se převedou služby českým podnikům na Czechtrade, ušetří resort zhruba 10 milionů korun ročně"

Dagmar Koudelková z Design centra říká, že jim byly sděleny také další důvody.

"Bylo nám řečeno, že jsme organizace, která má velký mezioborový přesah, a potom že jsme příliš umělečtí. Že se hodně věnujeme grafickému designu, což je podle ministerstva možná špatně, a že bychom se měli víc zaměřit na průmyslový design. Což jsou pro nás důvody ne úplně pochopitelné, protože my považujeme grafický design za velmi důležitý pro rozvoj každé společnosti, každé firmy. Aby se se svými výrobky prosadila na trhu v konkurenci. A také máme program na podporu malých a středních podniků a rozhodně není pravda, že bychom se nevěnovali také průmyslovému designu."

Nicméně ministr Říman považuje tuto snahu za málo efektivní. Proti záměru ministerstva se vyslovují odborníci z řad architektů a designérů, nesouhlasí s ním ani brněnský primátor Milan Onderka. Kritizuje ho také Veronika Loušová z webového portálu czechdesign.cz a ze stejnojmenného sdružení designérů.

"Nám se nelíbí, jakým způsobem je to design centrum rušeno. To jaké aktivity by pod ministerstvem průmyslu mělo mít, jaké aktivity by měly raději přejít pod ministerstvo kultury nebo školství, to je otázka, ale mysím, že by se to mělo řešit klidněji a s rozvahou."

Podle ní v zahraničních zemích je opačný trend a design centra tem naopak vznikají.

Design centrum ČR vzniklo v roce 1991 kvůli propagaci tuzemského designu. Jeho sídlem se stalo Brno jako tradiční působiště mnoha designérů a místo jejich setkávání, zařízení má však i pobočku v Praze. Je součástí mezinárodní sítě design center. Pořádá výstavy, soutěže, vede databázi designérů a zajišťuje vládní program Design na podporu malých a středních podniků.