Problémem při vývozu zbraní jsou konfliktní země

Foto: Štěpánka Budková

Česká republika je ekonomicky závislá na vývozu. Jeden z druhů exportu je ale někdy diskutabilní a před nedávnem se stal předmětem roztržky mezi ministerstvem průmyslu a ministerstvem zahraničních věcí. Jde o vývoz zbraní a vojenského materiálu. Už za dob totality se z Československa vyvážely zejména staré tanky a raketomety z armádních zásob. To ale pomalu končí a čeští zbrojaři museli zareagovat na potřeby, které přinesla moderní doba.

Foto: Štěpánka Budková
Místo tanků a pěchotních vozidel, které tvořily základ exportů z bývalého Československa, dodávají nyní Češi světovým armádám jiný sortiment. Co všechno z vojenské techniky a zbraní Česká republika vyváží a vyvážela, na to Radiu Praha odpověděl vojenský a bezpečnostní analytik a publicista Lukáš Visingr.

"Pokud se na to podíváme v krátkém historickém kontextu, tak v 90. letech se rozprodávala hlavně stará výzbroj tehdy Československé lidové armády: obrovské přebytky, které vznikly zmenšením ozbrojených sil. Samozřejmě postupně se přešlo k výrobě a exportu nových typů techniky. V současné době se z České republiky exportují zdaleka nejvíc ruční zbraně, tedy především to, co vyrábí Česká zbrojovka Uherský Brod. Kromě toho je Česko aktivní v řadě pomocných a podpůrných kategorií, které třeba nejsou tolik populární a viditelné, ale pro fungování moderních ozbrojených sil jsou velice důležité. Jedná se například o vysílačky, ženijní a logistickou techniku, uniformy, výstroj vojáků, radiolokační systémy, prostředky pro detekci a likvidaci zbraní hromadného ničení a podobně."

Vývoz zbraní a vojenského materiálu z Česka do celého světa klesl v roce 2011 na hodnotu 4,7 miliardy korun. V roce 2010 naopak vystoupal na rekordní hodnotu téměř přes 5,5 miliardy korun. Lukáš Visingr dodává, že Česká republika obnovuje staré obchodní vazby s konkrétními zeměmi, ale vytváří i nová spojenectví.

 Lukáš Visingr,  foto: oficiální prezentace L. Visingra
"Důležité je, že se České republice podařilo vrátit se na některé trhy v zemích třetího světa, třeba v Africe. Tam v minulosti hodně exportovalo Československo. Je to třeba případ Egypta. České zbrojovce se tam podařilo vyhrát výběrové řízení na 50 tisíc pistolí pro ministerstvo vnitra. Dále jsou to někteří noví zákazníci - země, kam jsme v minulosti nevyváželi, ale teď se nám to hodně daří. Typickým příkladem je v tomto smyslu Kolumbie. Ze zemí, kam se hodně exportovalo v minulosti a kde jsou nám hodně vděční za ten vývoz, se dá jmenovat na prvním místě v tomto případě Srí Lanka, kam jsme dodali značné množství a to včetně těžké techniky, tanků a dělostřelectva. Srílanská armáda tuto techniku velice rozsáhle využila v bojích proti teroristické organizaci Tamilských tygrů."

Z ČR se vyváží i do USA, Thajska, Nikaraguy nebo Bulharska či na Ukrajinu. A jaká budou další teritoria odbytu českých zbraní?

"Faktem je, že v současné době české zbraně se účastní třeba výběrových řízení v řadě perspektivních států, zemí, které jdou ekonomicky hodně nahoru. Dají se tady jmenovat státy jako Mexiko, Singapur, Azerbajdžán nebo Jordánsko. To jsou státy, které mají často zájem nejen o zakoupení našich zbraní, ale třeba i o vývojovou zbrojní spolupráci nebo o licenční výrobu."

Čeští výrobci a vývozci zbraní nedávno oznámili, že vítají novou smlouvu OSN, která zpřísňuje mezinárodní obchod s konvenčními zbraněmi. Dohoda by měla dopadnout především na nelegální výrobce a obchodníky. Ti jsou totiž hlavními konkurenty vývozců. Českým zbrojařským firmám ale konkurují i evropští exportéři. V evropském srovnání co do vývozu si Česká republika vůbec nevede špatně, říká Lukáš Visingr.

Foto: Štěpánka Budková
"Nejsme na tom vůbec špatně. V kontextu střední Evropy se nemůžeme srovnávat s takovými velmocemi jako je Německo a v současné době vlastně i Polsko. Na druhou stranu rozhodně není pravda taková ta častá interpretace, že ten náš zbrojní průmysl naprosto upadl a je někde daleko vzadu. Česká republika se v současné době pohybuje na konci druhé desítky exportérů zbraní."

České podniky podléhají přísné exportní kontrole. Na každý vývoz musejí mít vývozní licenci.

"Ten, kdo chce exportovat zbraně, tak musí disponovat licencí na obchod se zbrojním materiálem a pro každou konkrétní exportní zakázku musí mít povolení ministerstva průmyslu a obchodu. Tady se ovšem začíná v poslední době projevovat ten vliv ministerstva zahraničí, které má zájem nějakým způsobem toto řízení ovlivňovat. Protože ministerstvo průmyslu a obchodu celkem logicky má zájem na tom, aby se co nejvíce exportovalo, aby vznikal zisk, tak na stranu druhou ministerstvo zahraničí chce tuto snahu nějakým způsobem dát do souladu se zahraniční politikou právě třeba z toho důvodu, aby nevznikaly skandály s exportováním do zemí, ve kterých se válčí."

Zbrojařské firmy žádají, aby o povolení licence k exportu zbraní do zahraničí nadále nerozhodovaly posudky ministerstev zahraničí, obrany a vnitra, ale pouze nezávislá komise. Ministerstvo zahraničních věcí už se přímo ohradilo proti tomu, aby se zbraně vyvážely do do konfliktních zemí. Podobné stanovisko zastává i ministr obrany Vlastimil Picek. O jaké země se jedná, popisuje Lukáš Visingr.

Vlastimil Picek,  foto: Filip Jandourek
"V minulosti byly v tomto smyslu velké problémy s tou Srí Lankou, kde fakticky probíhala vnitřní válka. V současné době se může tohle týkat třeba Kolumbie, kde probíhá už dlouho občanská válka, a potom také některých afrických zemí. Je třeba známo, že spor mezi ministerstvem zahraničí a ministerstvem průmyslu a obchodu se týkal mimo jiné Demokratické republiky Kongo, což je v podstatě země ve stavu téměř permanentní války."

Budoucnost českého zbrojního exportu je ale poměrně příznivá.

"Výsledky za rok 2012 budou dobré. Už třeba z toho důvodu, že na trh přišla nová a hned od počátku velice úspěšná zbraň České zbrojovky Uherský Brod - samopal Scorpion EVO 3A1, který už je v současné době zavedený ve výzbroji speciálních policejních a vojenských jednotek."

Dodejme, že se vyvážely a také dovážely i zbraně upravené pro sběratelské účely. Sběratelé si v minulých letech z Česka odvezli tank T-72 i jeden letoun MiG-21. Tuzemští sběratelé naopak dovezli mimo jiné tank M4-Sherman a několik vojenských letadel.