Tance okolo vývozu radiolokátoru Věra do Číny

Foto: www.era.cz

Problémy spojené s vývozem zbraní - to je téma dnešní rubriky Česko v komentáři. S publicistou Petrem Holubem o tom hovoří Josef Kubeczka.

Už delší čas vyvolává na české politické scéně rozruch kauza spojená s udělením licence na vývoz radiolokátoru Věra do Číny. Jsou podle Vás nutné takové vývozní restrikce, když se nejedná o zbraň útočného charakteru?

"Pokud vím, vláda odmítla vývoz radiolokátoru na základě dobrozdání ministerstva zahraničních věcí. To k tomu bezpochyby mělo dobré důvody, o nichž ovšem z důvodu utajení nemluví. Já bych v tomto směru vládě věřil."

Nabízí se otázka, zda se vůbec vyplatí investovat do zbrojního průmyslu, když vývozní možnosti jsou mnohdy výrazně omezeny? Jak dokládá případ špičkového radaru Věra, nemusí to být jen otázka kvality výrobku.

"Tato otázka je emotivní, ale asi se dá na ni odpovědět úplně bez emocí. My přece vůbec nevíme, jaké zbraně Česká republika vyváží. Z toho, že se jedné zbrojní firmě zakáže jeden konkrétní vývoz, byť tam jde o poměrně vysokou částku, ještě nelze usuzovat, že ty restrikce jsou veliké. Pro mne je na tom případě spíše zajímavé, že když vláda zakáže vývoz jednoho konkrétního výrobku do jedné konkrétní země, tak se kolem toho strhne velká mediální kampaň a ti vývozci zbraní a dokonce i někteří politici z vládní koalice velice tvrdě lobbují pro to, aby se tento jeden konkrétní vývoz uskutečnil. To je vlastně podezřelá věc a naznačuje, že zbrojní průmysl je dosti úzce propojen s některými politickými kruhy. A to je vážná věc."

Pojďme k této záležitosti ještě obecněji. V podobné situaci jako zbrojní průmysl je i chemický průmysl. Vždyť některé chemické látky, dokonce hnojiva, mohou různé teroristické skupiny vhodným smícháním snadno zneužít k výrobě výbušnin. Zejména v době internetu, kdy na jeho stránkách najdeme dokonce podobné návody na jejich výrobu. Není to tak trochu začarovaný kruh?

"Samozřejmě to nebezpečí terorismu celou věc ještě více komplikuje. Je pravda, že úplně všechno kontrolovat nelze. Například výroba biologických zbraní, to je něco, co je úplně mimo jakoukoli kontrolu a všichni víme, že biologickou laboratoř, kde se vyrobí opravdu nějaké nebezpečné viry, si může udělat každý v kuchyni. Proti tomu se úplně úspěšně bránit nikdy nedá, je ale možné se bránit proti obchodování z komoditami, které jsou zřetelně označeny jako zbraně a které mohou vyvolat riziko. Tato aféra, která proběhla kolem radiolokátoru Věra, je spíše dokladem něčeho jiného. V Česku chybí právě kontrola vývozu těchto klasických zbraní. Samozřejmě nějaká kontrola existuje, ke každé vývozní licenci se vyjadřují některá ministerstva. Co ovšem v České republice chybí, je parlamentní kontrola vývozu zbraní. To je věc, která je dokonce přikázána směrnicí Evropské unie a v nejbližších týdnech o tom bude jednat i parlament. Zřejmě vznikne podvýbor bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny, který by měl rovněž dostávat všechny materiály o vývozu zbraní. Já si celkem představuji, že celá ta aféra kolem radiolokátoru Věra má velice úzkou souvislost s touto ohromnou změnou, protože dosud mohli vývozci zbraní počítat se značnou benevolencí konkrétních ministerských úředníků. Teď vlastně bude vývoz pod kontrolou všech parlamentních stran, dokonce i opozičních. Pokud se tedy oni prosazují poměrně hlasitě v případě jednotlivého obchodu, tak tím možná chtějí ukázat 'ramena' před případným budoucím projednáváním ve sněmovně a možná se tím připravuje i cesta k tomu, aby se tento velice důležitý parlamentní podvýbor dostal do rukou některých politiků, kteří vývozu zbraní přejí více než ti druzí."

O udělení vývozního povolení rozhodují u nás současně tři ministerstva - zahraničí, obrany a průmyslu a obchodu. V případě radiolokátoru Věra firma Omnipol licenci dostala, pak ji byla odebrána. Změnily se podle Vás tak rychle vnější podmínky v cílové oblasti, anebo vázne komunikace mezi zmíněnými resorty?

"Bezpochyby vázne komunikace mezi ministerstvy. Je pravda, že nedošlo ke změnám v cílové oblasti, v Číně je všechno zhruba stejné. Došlo ale ke změnám na ministerstvu zahraničí, kde zřejmě získali větší vliv politici, kteří mají blíž k Americe a tudíž se na takové vývozy dívají s větším podezřením a spíše reprodukují námitky, které přicházejí z Ameriky. Byla kolem toho nakonec i roztržka ve vládní koalici. Ministr zahraničí Cyril Svoboda jmenoval svým prvním náměstkem, který je mimo jiné zodpovědný za vývoz zbraní, Jana Winklera, který má právě velice blízko k americkým diplomatickým kruhům."

Myslíte si tedy, že faktorem, který nakonec rozhodl o stažení licence, byla intervence americké strany?

"Určitě tam hrála značnou roli a pochopitelně pro nás Amerika, jako garant naši bezpečnosti, je důležitý partner,"

soudí host rubriky Česko v komentáři, publicista Petr Holub.