Armáda chce nový plán vyzbrojování a letouny CASA si ponechá

El avion CASA C-295M, foto: www.army.cz

Ministr obrany Alexandr Vondra chce vytvořit strategický plán vyzbrojování české armády na příštích osm let. Od nového roku hodlá ministr také zřídit Národní úřad pro vyzbrojování. Cílem je ušetření finančních prostředků. Česká armáda také oznámila, že letouny CASA, které v minulosti provázely potíže, jsou technicky v pořádku a připraveny na armádní mise.

Ministerstvo obrany nemá stabilní dlouhodobou strategii vyzbrojování. To si myslí zástupci Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republiky. Její prezident Jiří Hynek říká, že současný systém vyzbrojování české armády je pro dodavatele neúnosný.

"Nepamatuji si rok z minulosti, který by byl stabilní. Vydal se střednědobý plán, který v době, kdy se vydával, vlastně neplatil. Firmy se nemohly o nic opřít a věděly, že se výrobek nebude vyrábět. Na druhou stranu se nám stávalo, že se na konci roku objevily peníze a bylo je potřeba tzv. utratit a výrobci nereagovali právě proto, že neexistoval dlouhodobý záměr pořizování."

Zástupci ministerstva kritiku zbrojařů považují za oprávněnou. Od prvního ledna sníží i počet úředníků a zřídí Národní úřad pro vyzbrojování. Podle představ ministerstva by mohl sloužit i centrální pro nákupy zbraní a střeliva pro policii a vězeňskou službu. Nový úřad ale není samospásný, říká Jiří Hynek.

Letoun CASA,  foto: Ministerstvo obrany ČR
"Je otázka, jestli jenom vytvoření nového úřadu pro vyzbrojování je dostatečné na to, aby ten plán fungoval. Tady je klíčové, aby politická reprezentace garantovala v určitém horizontu prostředky, které půjdou na vyzbrojování pro ozbrojené síly, na to se postavil plán a ten se držel. Jestliže budeme například chtít za tři roky zavést určitý výrobek, tak dnes už musí firmy investovat do výzkumu a vývoje tohoto výrobku."

Od zbrojní politiky se teď přesuneme za letadly typu CASA. Závady na nich jsou odstraněny a armáda si tak i přes předchozí varování stroje nechá. Kvůli častým závadám nemohly od loňského října do letošního února létat například na zahraniční mise. Ředitel sekce vyzbrojování ministerstva obrany Pavel Bulant řekl, čeho se reklamace u výrobců týkala.

"Stížnosti se týkaly softwarového vybavení. Letadlo se při letu dopouštělo určitých závad, docházelo tam k přelaďování softwaru, k přelaďování frekvencí. Ty měly vliv na navigaci toho letounu."

Letoun CASA,  foto: Ministerstvo obrany ČR
Jaké konkrétní chyby letadla například provázely. říká novinář Mladé fronty Dnes Jan Gazdík.

"Software nahlásil požár motoru. Piloti vypnuli ten motor, pak se zjistilo, že žádný požár se nekonal. Nebo také krátce po vzletu tentýž palubní počítač dostal letoun do prudkého neočekávaného manévru. Ty chyby tam byly poměrně vážné."

Pavel Bulant z ministerstva obrany dodal, jak bude zkoušení letadel probíhat dál.

"V současné době jsme ve stádiu, kdy probíhají náročné vojskové zkoušky systému DAT, což je pasivní systém ochrany, který je nezbytný pro nasazení letounů v zahraničí. Rozhodné pro nás budou výsledky zkoušek, které očekáváme v řádu několika týdnů v průběhu června. Na základě zkoušek, které budou buďte letoun vyhověl-nevyhověl se rozhodneme, zda budeme pokračovat v používání letounů CASA nebo zda je důvod k částečnému odstoupení od systému pasivní ochrany nebo od celé smlouvy."

Opakované zkoušky budou ukončeny v červnu prověrkou na speciálně vybaveném leteckém polygonu ve Velké Británii.