Věra putuje do Estonska, možná se uchytí i jinde

Pasivní radiolokátor Věra, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Estonská armáda získá unikátní český radiolokátor Věra. Informace o prodeji přísně kontrolovaného zařízení, které dokáže odhalit i jinak "neviditelné" americké letouny Stealth, vyplynula z úterního setkání ministrů obrany Česka a Estonska. Podrobnosti má Zdeněk Vališ.

Pasivní radiolokátor Věra,  foto: ČTK
Estonsko se po české armádě a Spojených státech stane teprve třetí zemí, která bude mít pasivní radiolokátor Věra. S vývozní licencí pro obchod za zhruba 100 miliónů korun tentokrát nebyly podle ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana žádné problémy.

"Licenční řízení proběhlo v klidu, neboť Estonsko je členem Evropské unie, takže tam nejsou žádné výhrady ani z ostatních resortů. Je to určitě dobře, protože je to přesně to, co potřebujeme - prodávat unikátní technologická zařízení."

Vývoz Věry zatím provázely jen samé mezinárodní komplikace. Loni získal Omnipol licenci na vývoz do Číny. To vyvolalo okamžitě silné protesty v zahraničí, hlavně ve Spojených státech. Velké výhrady měli i někteří domácí politici. Ministerstvo průmyslu a obchodu nakonec licenci zrušilo. Nepovolilo ani vývoz do Pakistánu, Egypta, Malajsie a Vietnamu. Jeden radiolokátor pak zakoupily Spojené státy, což bylo možné hodnotit jako určitou kompenzaci za neuskutečněné obchody. Nyní tedy poputuje další Věra do jiné země NATO, do Estonska. Prezident Asociace obranného průmyslu Jiří Hynek je ale v hodnocení dalších exportních možností opatrný.

"Určitě je to velký obchodní úspěch. Bude-li to průlom, to poznáme teprve v momentě, až budou další zakázky. My máme samozřejmě eminentní zájem se dostat i do západní Evropy, ale tam je podle mého názoru pozice domácích výrobců tak silná, že se tam těžko proniká."

To máte na mysli pozici výrobců aktivních či pasivních radarů?

"Myslím především na výrobce aktivních radarů. Požívání Věry je pro výrobce aktivních radarů dost nepříjemné, protože mimo jiné snižuje počet aktivních radarů nezbytných pro pokrytí vzdušeného prostoru."

V Česku se o radiolokátoru Věra, stejně jako o předchůdkyni Tamaře, vytvořil jistý mýtus naprosté světové unikátnosti. Realita je jiná. Výrobců pasivních radarů je hodně.

"Ano, je celá řada světových výrobců, ať už ve Spojených státech, v Evropě, v Izraeli, dokonce máme konkurenta i na Ukrajině. Tito výrobci samozřejmě používají poněkud jiné principy, v něčem jsou lepší, v něčem jsou horší. Jsou to ale přímí konkurenti."

Proč je tedy kolem Věry pořád takový humbuk. Proč s ní my pořád máme nějaké problémy, zatímco jiné státy se svými pasivními radary je nemají?

"Ten humbuk vznikl podle mého názoru tím, že se marketingově podařilo úspěšně vyvolat zdání, že Věra je absolutním unikátem, něčím absolutně dokonalým, co umí zachytit neviditelné letouny. Právě tato - z hlediska marketingu dobrá pozice - tu Věru na druhé straně zase ohrožuje, protože každý se bojí uvolnit licenci někam do země, která je z našeho pohledu jakoby potenciálně problematická, abychom nezpůsobili mezinárodní skandál."

Dalo by se říci, že jsme svým způsobem papežštější než papež?

"Ano, ale nejen v tomto případě, netýká se to jenom Věry. Máme tady případy, kdy historicky byla nějaká součástka zařazena jako vojenský materiál. Dnes se používá pouze v civilních výrobcích, ale přesto se pořád posuzuje jako vojenský materiál, je kolem toho spousta papírování. Ve světě přitom se stejný produkt běžně nabízí na trhu."

Podle informací týdeníku Euro prý čínská vláda tento týden znovu otevřela otázku nákupu radiolokátorů Věra během návštěvy premiéra Jiřího Paroubka. Číňané údajně dokonce podmínili případné české kontrakty v Číně právě kladným postojem Prahy k vývozu radiolokátorů. Na dotaz Radia Praha, zda se v Číně o této záležitosti vůbec jednalo, odpověděla vládní mluvčí Lucie Orgoníková záporně.