Problémový úsek D1 na Vysočině se rozšíří, aby se dal udržovat. Opravy dokončí jiná firma

Dálnice D1

Problémový úsek dálnice D1 na Vysočině se rozšíří, aby se mohl lépe udržovat. Po jednání na Ředitelství silnic a dálnic to řekl ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Oprava na úseku dálnice mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem nabrala značné zpoždění a právě v této části minulý týden v souvislosti se zimním počasím a hustým sněžením zkolabovala doprava.

Dálnice D1
Opravu dálnice mezi 90. a 104. kilometrem provádí sdružení tvořené italskou firmou Toto Costruzioni Generali, kazašskou SP Sine Midas Stroy a českou stavební společností Geosan Group. Celková cena zakázky činila 1,75 miliardy korun. Ministr Ťok v pondělí dopoledne řekl, že Ředitelství silnic a dálnic bude muset na opravu najít novou společnost: "Předpokládám, že dneska té firmě odejde výzva, že ji ze stavby vyhazujeme a budeme hledat zhotovitele, který ten úsek dokončí. Já bych rád, aby to bylo co nejdřív." Firma Geosan ale pochybení odmítá a v tiskovém prohlášení napsala, že je rozhodnutá svým smluvním závazkům dostát a dílo dokončit. Ředitelství silnic a dálnic ale potvrdilo, že chce smlouvu s nynějším sdružením firem ukončit.

Dokončení v roce 2020

Foto: archiv Ředitelství silnic a dálnic
Ředitelství silnic a dálnic uvedlo, že stavba má více než dvouměsíční zpoždění a v poslední době se její organizace a koordinace zhroutila. Podle mluvčího ŘSD Jana Rýdla organizace v novém výběrovém řízení vybere jiného zhotovitele, který práce dovede do konce. Plánované rozšíření jízdního pruhu by mělo podle ŘSD proběhnout v nejbližších dnech. "V tuto chvíli jednáme se zhotovitelem, se kterým ještě máme stále platnou smlouvu, než doběhnou dané právní kroky. Jednáme o tom, zda bude ochoten a schopen provést toto rozšíření vlastními silami. Pokud ne, tak jsme připraveni převzít na staveništi iniciativu. Úsek dáme do takového stavu, aby tam byla možná především zimní údržba,"řekl Rýdl s tím, že rychlost ale bude v úseku i tak omezená. ŘSD by chtělo úsek převzít v lednu příštího roku. Opravy na úseku začaly letos v březnu, kompletně dokončeny měly být v roce 2020.