Problémy s obezitou a hubnutím v 50. a 60. letech
Není to tak dávno, co si mnozí z nás dávali novoroční předsevzetí. A někteří si vytkli za cíl například zhubnout, třeba do nových jarních šatů - nakonec, i když to tak při pohledu z okna nevypadá, jaro je za dveřmi. A právě to mě inspirovalo k tak trochu netradiční historické rubrice - dnes bude o hubnutí. Dozvíte se, jak to s dietami vypadalo v 50. a 60. letech, nebo to, jak rozšířený byl tehdy v Československu problém obezity.
Zatímco v západním světě platila za ideál krásy modelka Twiggy či její podobně hubené kolegyně, v Československu tomu bylo, alespoň v 50. letech, jinak. A jak podotýká Martin Franc, mělo to i politické důvody: "Tehdy se požadovalo, aby žena byla nejen štíhlá a upravená, ale zároveň natolik fyzicky silná, aby mohla zastávat také dělnická povolání, tj. žena měla být i fyzicky výkonná. To znemožňovalo ideál nadměrné štíhlosti. Ten byl naopak kritizován jako výmysl buržoazního kapitalistického světa."
Asi nepřekvapí, že obezita tehdy nejvíce postihovala především ženy. "Poukazovalo se například na neblahý zvyk matek dojídat zbytky jídel. Psychiatr Vondráček v této souvislosti hovořil dokonce o tom, že se tyto ženy stávají chodícími odpadkovými koši. Bylo to dáno i tím, že v některých rodinách přece jen převažovala snaha dát lepší porci - v tomto případě třeba libovější maso - spíše dětem."
Od druhé poloviny 50. let začala být obezita vnímána jako problém - ani ne tak jako problém estetický, ale spíš zdravotní. V Československu tehdy existovalo několik specializovaných pracovišť, která se léčbou obezity zabývala - mezi nimi například sanatorium v Dolní Lípové, které proslulo dost netradiční metodou, která spočívala v odvodňování organismu, mimo jiné pomocí konzumace vína. A jak to vypadlo konkrétně? "Při zvýšeném příjmu alkoholu se organismus odvodňoval a tím klesala také váha. Jako podpůrná terapie byl využíván tanec, což byla prostě zvýšená fyzická námaha, při které se organismus také odvodňoval, takže největší problém této terapie spočíval v tom, že u některých pacientů mohlo dojít až k dehydrataci." Zatímco pacient během léčby musel vypít i více než litr vína denně, mezi zakázanými nápoji byla například obyčejná voda. Někteří pacienti si kúru pochvalovali, jiní ji nemohli vydržet. Tato svérázná metoda si samozřejmě našla řadu kritiků - například mezi těmi, kteří bojovali proti alkoholismu. A jaké byly výsledky terapie? To můžeme shrnout do dvou slov: nepříliš trvalé.
Jednou z možností, jak se zbavit přebytečných kilogramů, bylo cvičení. Pojďme ale k jinému tématu - jaké se v 50. a 60. letech držely diety? "Zřejmě nejrozšířenější byla varianta, kdy se počítalo s vyváženou stravou, ovšem velice přesně odměřenou. Nevýhodou této metody bylo, že ji bylo nutno dodržovat prakticky po celý život. Populární tehdy byla například střídavá dieta, která byla založená na principu, že některé dny se jedl jen určitý typ potravin. Ale tuto dietu někteří pacienti špatně zvládali, už kvůli tomu, že některý den se jedla pouze šlehačka, což je, myslím, dost drsná představa. U veřejnosti si obrovskou popularitu získala tzv. hollywoodská dieta. Ta však šla v daném období dodržovat jen velice těžko, protože počítala s poměrně vysokými dávkami citrusových plodů, tedy zboží, které v 50. i 60. letech na pultech často chybělo. Její druhou nevýhodou byla vysoká konzumace vyjíček, což některé skupiny obyvatel špatně snášely." Kromě diet a pobytu v sanatoriích mohli pacienti využít i léky, které ale lékaři předepisovali dost neradi, protože měly vážné vedlejší účinky a byly návykové.