České děti mají nezdravý životní styl

Děti by měly trávit alespoň hodinu denně vhodnou fyzickou aktivitou, pravidelně snídat, zdravě jíst a samozřejmě se vyhýbat alkoholu a tabáku. Podle nově zveřejněné studie od Světové zdravotnické organizace to však vypadá, že české děti mají ke zdravému životnímu stylu hodně daleko.

Alena Šteflová
Většina dětí v České republice nesplňuje mezinárodní doporučení pro pohybovou aktivitu. Namísto nejméně šedesáti minut sportu tráví volný čas u televize. Nadváhou nebo obezitou trpí pětina chlapců a desetina dívek. Osmnáct procent jedenáctiletých dětí už musí držet dietu. Nelichotivé údaje vyplývají z Mezinárodní zprávy o zdraví a životním stylu dětí a školáků, kterou zpracovala Světová zdravotnická organizace (WHO). Výzkum komentuje ředitelka pražské kanceláře WHO Alena Šteflová.

“Výsledky prezentují celou řadu alarmujících čísel, nejenom pro Českou republiku, ale pro celou populaci. Určitě to není samoúčelné, ale je to postaveno na tom, že bychom s těmito údaji a na nich měli stavět právě ty nové politiky, nové strategie v oblasti prevence a podpory zdraví.“

Ve zprávě se mimo jiné dočteme, že se české děti špatně stravují. V patnácti letech pravidelně snídá jen 46 procent chlapců a 42 procent dívek. Podle studie děti také nesplňují minimální standard pro konzumaci ovoce a zeleniny. Výrazně přibývá i dětských opilců. Podrobnější čísla dodává Zdeněk Hamřík z Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci.

„Mezi roky 2006 a 2010 vzrostl počet dětí, které uvedly, že byly opakovaně opilé. U patnáctiletých chlapců byl nárůst ze 37 na 46 procent, u děvčat ze 30 na 40 procent. Pití alkoholu je konzumace alkoholu alespoň jednou týdně. Česká republika kromě jedenáctiletých dětí vede tabulky v užívání alkoholu. U třináctiletých i patnáctiletých je na prvním místě, co se týká těch 39 zemí, které se účastní studie.“

Alarmující údaje o pití alkoholu mezi dětmi doplňuje fakt, že polovina třináctiletých a tři čtvrtiny patnáctiletých mají zkušenosti s tabákem. Pravidelně kouří 18 procent patnáctiletých dětí, výrazně častěji dívky. V užívání marihuany zaujímají české děti dokonce druhé místo na světě. Studie dále informuje o klesající životní spokojenosti zejména u mladých dívek. Celkově jsou pak děti velmi nespokojené ve škole. Pokračuje Zdeněk Hamřík.

„Obecně k těmto trendům nemáme subjektivní pociťovanou radost ze školy. Dosahování dobrých školních výsledků nám nevychází dobře. Děti udávají, že se jim nedobře komunikuje také s učiteli. Znovu Česká republika je u jedenácti, třináctiletých dětí na spodní hranici světových tabulek.“

Ministra zdravotnictví Leoše Hegera výsledky studie nepřekvapily. Podle něj jsou sklony dětí k návykovým látkám podpořeny například snadnou dostupností alkoholu a cigaret. Na téma kouření přinesl ministr Heger alespoň jednu dobrou zprávu.

„Podařilo se iniciovat ratifikaci úmluvy proti tabáku, kde Česká republika byla poslední zemí v Evropské unii, která tu smlouvu neratifikovala. Asi před dvěma měsíci už tu smlouvu podepsal pan prezident Klaus a vejde v platnost od 1.8.“

Mezinárodní výzkumná studie o životním stylu jedenácti až patnáctiletých dětí proběhla v roce 2010. Z České republiky odpovídalo téměř šesti tisíc dětí z devadesáti čtyř škol.