Projekt Zelená úsporám odstartoval

Ministr životního prostředí v demisi Martin Bursík zahájil na stavebním veletrhu v Brně program Zelená úsporám. Svaz podnikatelů ve stavebnictví projekt přivítal jako dosud nejlepší protikrizové opatření vlády. Mluvčího ministerstva životního prostředí Jakuba Kašpara jsem se ptala nejen na projekt Zelená úsporám ale také i na oslavy Dne Země.

"22. duben se jako Den Země slaví už od 70. let minulého století. Tehdy to začalo v USA jako studentská akce, kdy studenti vyšli do ulic, aby dali najevo svoji nespokojenost se stavem životního prostředí a od té doby, vlastně už desítky let, slavíme Den Země 22. dubna. Stala se z toho celosvětová záležitost, kdy se k němu připojují v průběhu celého týdne a několika týdnů kolem 22. dubna nevládní organizace, vládní instituce a firmy na celém světě."

Jaké akce probíhají?

"Těch akcí je spousta. V Olomouci například probíhá největší ekologický festival v České republice Ekologické dny Olomouc. Ministerstvo životního prostředí ke Dni Země zahájilo příjem žádostí do dotačního programu pro domácnosti Zelená úsporám, otevřeli jsme nové informační středisko pro veřejnost a jako takovou maličkost jsme vysadili lípu před náš úřad. Takových akcí je obrovské množství od nejmenších obcí až po velká města jako je Praha."

Mohli bychom se na chvíli zastavit u projektu Zelená úsporám. Na co všechno přispěje?

"Projekt Zelená úsporám je zaměřený na domácnosti. Na domácnosti, které obývají rodinné domy nebo bydlí v domech bytových, kromě panelových domů. Není totiž možné mít dva programy, které by přispívaly na stejnou věc. Panelové domy jsou ošetřené programem ministerstva pro místní rozvoj, který se jmenuje Panel. Náš program podporuje zateplování rodinných i bytových domů, a to komplexní i dílčí, přechod vytápění ze zdrojů na tuhá i kapalná fosilní paliva na ekologičtější vytápění za použití biomasy, tepelných čerpadel, případně přitápění nebo ohřev vody solárními kolektory. Podporujeme také novou výstavbu v pasivním standardu u rodinných domků a domů bytových. To je asi tak všechno.

O co očekáváte, že bude největší zájem?

"My jsme si dělali průzkum, ze kterého vyplývá, že jednoznačně největší zájem bude o zateplování."

Vystačí na všechny zájemce peníze?

"Peněz je vcelku dost, pro letošní rok je jisté, že budeme mít k dispozici deset miliard korun, očekáváme, že pro další tři roky trvání toho programu dalších patnáct miliard korun, takže je spočítáno, že ty peníze vystačí pro sto osmdesát tisíc projektů, což znamená, když si uvědomíme, že mezi ty projekty patří i bytové domy, že peníze vystačí pro 250 - 320 tisíc domácností."

Jakub Kašpar ořipomněl, že o podmínkách získání dotace z projektu Zelená úsporám informují speciální internetové stránky. Podle ministra Bursíka je zájem o projekt rekordní a návštěvnost webových stránek www.zelenausporam.cz. je nyní větší než návštěvnost renomovaných zpravodajských serverů.