Propuštění Petra Jaška ze Súdánu – úspěch české diplomacie

Petr Jašek, foto: ČTK

Více než 14 měsíců strávil v súdánském vězení český misionář Petr Jašek. Do České republiky přiletěl v neděli spolu s ministrem zahraničních věcí Lubomírem Zaorálkem z ČSSD.

Petr Jašek,  foto: ČTK
Vyjednávat o Jaškově případu přijel o víkendu do Chartúmu ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Krátce na to udělil súdánský prezident Umar Bašír Patru Jaškovi milost a nařídil jeho okamžité propuštění. Zaorálek to označil za úspěch české diplomacie a práci ministerstva ocenil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). "Občané musí být při svých cestách obezřetní a opatrní, ale když se dostanou do problémů, musí mít jistotu, že se za ně český stát postaví,"řekl premiér. Vztahy mezi Prahou a Chartúmem byly po Jaškově zadržení zmrazeny, součástí dohody o propuštění bylo právě i jejich obnovení v ekonomické i bezpečnostní oblasti. Jaškův případ vzbudil zájem nejen v Česku, petici za jeho propuštění podepsalo podle organizace CitizenGO na 400.000 lidí a podpořily jej i orgány Evropské unie. „Rodina vítala každý hlas, který se Petra Jaška zastal. V konečné fázi pak skutečně ministerstvo naplnilo svá slova, že tomuto případu přikládá velkou důležitost“ uvedl pro Český rozhlas přítel rodiny Daniel Raus.

Misionář Petr Jašek byl Súdánu zadržen předloni, obviněn byl ještě spolu s dalšími lidmi z několika trestných činů, včetně špionáže, a odsouzen k dvaceti letům vězení. Česká diplomacie uvedla, že Jašek byl v Súdánu na misionářské výpravě s cílem pomáhat místním křesťanům. Prošel pěti věznicemi, zpočátku držel i hladovku, na protest proti tomu, že mu nebyl umožněn ani kontakt s rodinou, ani s českým zastupitelským úřadem. České úřady od začátku považovaly Jaškovo odsouzení za neodůvodněné.